X

Yhdyntä

Emätinyhdyntä on yksi seksitapa muiden joukossa, ei synonyymi seksille!

 

Joskus tätä seksitapaa käytetään seksin synonyymina, mutta todellisuudessa vain osalle ihmisistä yhdyntä kuuluu seksiin. Yhdyntä voi myös olla vain yksi pieni osa seksiä. Yhdynnän ei tarvitse myöskään päättyä aina orgasmiin tai laukeamiseen. Siitä voi edetä edelleen toisenlaiseen seksiin, ja jatkaa taas yhdyntään – jos siltä tuntuu.

Emätinyhdynnässä penistä liikutellaan emättimessä eli vaginassa. Tällä ei kuitenkaan kannata suoraan aloittaa seksitilannetta, vaan kumppania voi hyväillä muulla tavoin, esimerkiksi suudellen, kumppania silmiin katsoen ja eri kehon osia hieroen. Yhdynnän voi aloittaa, kun molemmat sitä haluavat, ovat kiihottuneita ja erityisen tärkeää on, että emätin on kostunut. Lisää nautintoa voi saada liukuvoiteen käytöllä.

Monelle peniksen omaavalle henkilölle ennenaikainen laukeaminen voi olla arka paikka. Erektio yleensä häviää pian siemensyöksyn jälkeen. Pojilla ja nuorilla miehillä nopea laukeaminen on kuitenkin hyvin tavallista, ja siitä ei kannata harmistua. Se vain luultavasti tarkoittaa, että seksi tuntui hyvältä. Laukeamisen jälkeen seksiä voi jatkaa muulla tavoin kuin yhdynnällä. Ajan ja harjoitusten mittaan laukeamisen kontrollointi muuttuu helpommaksi.

Se, että nainen saa orgasmin aina nopeasti yhdynnän aikana on harhaluulo. Monet vaginan omaavat eivät saa ollenkaan orgasmia yhdynnässä. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei se voisi tuntua hyvältä. Tärkeintä on kommunikoida kumppanin kanssa. Kumppanilta voi myös suoraan kysyä neuvoa, millaista kosketusta hän toivoisi klitoriksen, häpyhuulien ja vaginan alueella.

Yhdyntää voi kokeilla eri asennoissa, mutta kannattaa muistaa, ettei lukuisilla seksiasennoilla tarvitse päteä, vaan keskittyä olennaiseen eli siihen, miltä tuntuu. Päällä oleva henkilö on se osapuoli, joka voi helpommin kontrolloida yhdynnän liikkeitä.
Päätökset tehdään yhdessä kumppanin kanssa. Varmista, että yhdyntä on se, mitä molemmat haluavat. Kysy kumppaniltasi, mitä hän haluaisi sinun tekevän ja mistä hän nauttisi eniten.

Emätinhdyntä voi aiheuttaa kipua kummalla osapuolella tahansa. Ensimmäisillä yhdyntäkerroilla on erittäin tärkeää edetä rauhallisesti ja kysellä molempien tuntemuksia. Myös liukuvoiteen käyttöä kannattaa kokeilla, jotta limakalvot pysyvät terveinä. Kannattaa muistaa, että seksitapoja on monia muitakin, jos yhdyntä ei tunnu sopivalta. Jos yhdyntää kuitenkin halutaan, mutta kipu jatkuu useamman kerran jälkeen, kannattaa hakeutua gynekologin tai urologin vastaanotolle.

Seksitautien ja raskauden ehkäisy

Turvallisuutta ja hyvää oloa lisää myös keskustelu ehkäisystä. Emätinyhdyntä on ainoa seksitapa, josta voi tulla raskaaksi. Myös seksitaudit voivat tarttua yhdynnässä. Ehkäisystä puhuminen ja siitä huolehtiminen on kaikkiin seksiin osallistuvien asia, ennen varsinaista seksitilannetta! Onko tarvetta raskauden ehkäisylle tai seksitautien ehkäisylle? Mikä on sopiva ehkäisymenetelmä? Kuka hankkii ehkäisyn ja miten? Voiko saada maksuttoman ehkäisyn? Voiko mahdolliset ehkäisykulut jakaa?