X

Tippuri

Mikä tauti? 

Tippuri on Neisseria Gonorrhoeae-bakteerin aiheuttama seksitauti. Se voi tarttua emättimen, peniksen, peräaukon, nielun tai silmän limakalvoille. Tippuri voi siis aiheuttaa paikallisen bakteeritulehduksen. Tippuritartunnat ovat lisääntyneet viime aikoina, mutta esimerkiksi klamydia on huomattavasti sitä yleisempi. Vuonna 2018 Suomessa todettiin 499 tippuritartuntaa, mikä kuitenkin oli lähes 100 tartuntaa vähemmän edeltävään vuoteen verrattuna. Samana vuonna klamydiatartuntoja todettiin 14 839, eli klamydiatartuntoja todettiin melkein 30-kertaa enemmän. Tippuritartunnat ovat yleistyneet erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Suurin osa tartunnoista todetaan miehillä. Miesten tippuritartunnoista merkittävä osa on saatu miesten välisessä seksissä. Nielun sekä peräsuolen tippuritartuntoja todetaan enemmän miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Valitettavan usein nielun, peräsuolen ja emättimen tartunnat ovat oireettomia, jolloin testiin ei välttämättä osata hakeutua. Peniksen virtsaputken tartunta aiheuttaa usein oireita. 

Miten voi tarttua? Tippuri voi tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä, joissa ei ole käytetty kondomia (ja liukuvoidetta) sekä suuseksissä, jossa ei ole käytetty kondomia tai suuseksisuojaa. Tippuri voi tarttua myös silmän limakalvoille esimerkiksi sormien välityksellä. On tutkittu, että tippuri voi tarttua nieluun myös kielisuudelmien välityksellä, mutta tästä tarvitaan lisätutkimusta. Kyseisessä tutkimuksessa kohderyhmänä oli miehet, joilla oli seksiä miesten kanssa. Tutkimukseen pääset tästä. 

Mitä oireita? Tippuri voi olla oireeton, joten seksitautitesteissä on syytä käydä, jos on ollut seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa. Jos oireita ilmenee, ne voivat olla esimerkiksi kirvelyä virtsaamisen aikana, tihentynyttä virtsaamisentarvetta tai alavatsakipuja. Oireet voivat aina viitata monenlaisiin asioihin, ja oireiden takia on aina varattava aika lääkärille.  

Miten ja milloin testataan? Tippuri testataan seksitapojen mukaisesti aikaisintaan 1-2 viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen. Tippurinäytteet voidaan ottaa ensivirtasta tai tikkunäytteenä emättimestä, nielusta ja peräaukosta. Kyseessä on bakteeritulehdus, joka tarttuu paikallisesti. Näin testit otetaan niistä paikoista, joihin tartunta on mahdollinen. Tämä tarkoittaa sitä, että virtsaputken tartunnat voidaan selvittää virtsanäytteellä. Jos sinulla on ollut esimerkiksi suuseksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa, ja olet itse nuollut tai imenyt kumppanin genitaaleja, sinulta tulee ottaa tippurinäyte nielusta. Jos sinulla on ollut myös anaaliyhdyntää ilman kondomia niin, että penis on työntynyt peräaukkoosi, näyte otetaan peräaukosta. Nielunäyte ei kerro emättimen tai peräaukon tartunnasta. 

Miten hoidetaan? Tippuria hoidetaan antibiooteilla. Hoito on maksutonta, kun on kyse kunnan tarjoamasta palvelusta. Tippuri testataan uudelleen noin 3-4 viikkoa hoidosta, jotta voidaan varmistaa hoidon onnistuminen ja tulehduksen paraneminen. 

Muita huomioita? Kondomi ja suuseksisuoja suojaavat tehokkaasti tippuritartunnoilta seksissä. Kondomin kanssa tulisi aina käyttää liukuvoidetta, joka suojaa kondomia ja limakalvoja rikkoutumiselta.  

Muiden seksitautien tapaan, myös oireeton tippuri voi tarttua. Seksitauti tarttuu usein silloin, kun sen kantaja ei tiedä tartunnastaan. Tartunnasta tulee kertoa seksikumppanille, jolta arvelee saaneensa tartunnan. Myös muille seksikumppaneille tulisi kertoa tartunnasta, mikäli epäilee, että on voinut tartuttaa tippuria eteenpäin.