X

Tippuri

Tippuri on bakteeriperäinen seksitauti. Tippuritartuntojen määrä on Suomessa kasvussa ja erityisesti miesten välisessä seksissä. Tippuri tarttuu klamydian tavoin suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä. Tippuri voi tarttua myös seksilelujen yhteiskäytössä.

Miten tarttuu? Emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja suuseksissä ilman kondomi tai suuseksisuojaa. Voi tarttua myös seksilelujen yhteiskäytössä.

Milloin testiin? Testiin voi hakeutua noin 2 viikkoa suojaamattoman (seksi ilman kondomia tai suuseksisuojaa) seksin jälkeen.

Miten todetaan? Tippuri testataan virtsanäytteestä tai viljelynäytteestä (tikkunäyte) virtsaputken suulta, emättimestä, nielusta tai peräaukosta. Seksitapa määrittää sen, miten testi otetaan.

Miten hoidetaan? Tippuri hoidetaan antibiooteilla. Kontrollinäyte otetaan noin 1 kk hoidon jälkeen. Myös seksikumppanin/seksikumppaneiden on tärkeää käydä testeissä.

Muita huomioita? Seksitaudit tarttuvat useimmiten henkilöiltä, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Seksitaudit eivät näy päällepäin. Seksitaudit ovat usein oireettomia. Testeihin menemistä ei kannata odotuttaa sen vuoksi, että oireita ei ole. Se, että seksuaalisesti aktiivinen ihminen käy säännöllisesti seksitautitesteissä on hyvä asia. Se kertoo, että haluaa huolehtia omasta ja kumppaneiden seksuaalisesta hyvinvoinnista. Uuden kumppanin kanssa voi käydä seksitautitesteissä vaikka yhdessä.