X

Materiaaleja

Hivpointin nuorten työ tuottaa monipuolista materiaalia seksuaalikasvatuksen tueksi. Verkkokaupastamme voit tilata nämä alla esitetyt suosituimmat materiaalimme!

Seksuaaliterveyden työkalupakki

Seksuaaliterveyden työkalupakki on Hivpointin kokoama materiaalipaketti kaikille aikuisille, jotka työskentelevät nuorten kanssa ja kohtaavat nuoria seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Materiaalipaketissa on kirja, joka sisältää osallistavia tehtäviä seksuaalisuuden eri osa-alueilta, sekä paljon muuta materiaalia, kuten tekopenikset kondominkäytön harjoitteluun, Arvaatko? -sanaselityspelin, Seksiä on monenlaista -kuvakortit, kondomipakkauksia ja esitteitä. Työkalupakin voi tilata Hivpointin verkkokaupasta. Lue myös Seksuaalikasvatuksen standardit Euroopassa, jonka pohjalta Seksuaaliterveyden työkalupakki on koostettu.

Lue Seksuaaliterveyden työkalupakin tarkempi sisältökuvaus.

Seksuaaliterveyden työkalupakki -kirja

Seksuaaliterveyden työkalupakki -kirja on työväline kaikille nuorten parissa työskenteleville. Lähes kaikki nuorten parissa työskentelevät kohtaavat nuoria myös seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Kirjan alussa on kasvattajalle oma osio, jonka avulla on tärkeä pohtia ja tunnistaa omia arvoja ja asenteita. Kirjan alustus auttaa lukijaa pohtimaan myös, mitä erityiskysymyksiä liittyy seksuaalikasvatuksessa monikulttuurisiin kohtaamisiin sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen. Kirja koostuu eri teemoista, joissa kussakin on monipuolisesti sovellettavissa olevia tehtäviä, joita toteutetaan pääosin pienryhmissä. Kirjaa ja sen tehtäviä voi hyödyntää myös kahdenkeskisessä neuvonnassa sekä erilaisissa työpajoissa. Kirja kuluu osaksi Seksuaaliterveyden työkalupakkia, mutta se on tilattavissa myös erikseen.

Kirjan voi nyt lukea myös netissä!

 

Arvaatko? -sanaselityspeli

Arvaatko? -sanaselityspeli sisältää 120 kpl murrosikään, ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvää sanaa. Peliä pelataan siten, että nuoret jakautuvat pienryhmiin, jokaiselle jaetaan pieni määrä kortteja ja yksi vuorollaan selittää sanan ja muut arvaavat, mikä sana on kyseessä. Pelin jälkeen nuorten kanssa voi keskustella siitä, mitä tunteita peli herätti ja oliko sanoja, joita nuoret eivät osanneet selittää. Peli toimii hyvänä aloituksena seksuaalikasvatustuokioon ja sen avulla voi ottaa erilaisia aiheita puheeksi.

Seksiä on monenlaista -kuvakortit

Seksiä on monenlaista -kuvakorttipakkaus sisältää 15 kpl erilaista korttia, jotka kuvaavat erilaisia seksitapoja. Kuvakortit toimivat niin kahdenkeskisessä seksuaalineuvonnassa kuin harjoituksissa pienryhmien kanssa. Kuvakorttien avulla voi esimerkiksi keskustella, mitä erilaiset seksitavat tarkoittavat, mitä tunteita ne herättävät, missä seksitavoissa seksitaudit voivat tarttua ja minkälaisesta seksistä voi tulla raskaaksi. Lisää ideoita harjoituksiin saa Seksuaaliterveyden työkalupakki -kirjasta. Kuvitukset on tehnyt Jutta Kivilompolo.

 

Seksiä on monenlaista -julistesarja

Kun Seksiä on monenlaista -julisteet ovat esillä nuorten tiloissa, se antaa nuorille luvan ottaa seksuaalisuus puheeksi, kun tarve tulee. Materiaalit myös ohjaavat lisätiedon äärelle nuorten justwearit.fi -sivuille.

       

 

Seksiä on monenlaista -esite

Seksiä on monenlaista -esite sisältää monipuoliseseti tietoa erilaisista seksitavoista, mitä ne tarkoittavat ja missä seksitavoissa seksitaudit voivat tarttua. Esite on erityisesti suunnattu nuorille jotka ovat aloittelemassa omaa seksielämäänsä ja ovat kiinnostuneita aiheesta.

Lue esite tästä.

 

Det finns många sätt att ha sex -broschyr

Broschyren “Det finns många sätt att ha sex” innehåller information om sex och olika sätt att ha sex. Den ger information om preventivmedel och sexuell njutning, och svarar på frågor om hur man använder kondom och slicklapp (oralsexskydd).

Bekanta dig med broschyren här!

 

YLPEYS -esite

YLPEYS -esite on suunnattu nuorille homo- ja bimiehille, sekä identiteettiään pohtiville nuorille ja siinä käsitellään seksuaalisuutta, seksuaali-identiteettiä ja siitä kertomista, sekä turvallista seksiä.

Lue esite tästä.

 

Seksi ja Trans -esite

Seksi ja Trans -esite sisältää tietoa seksuaalisuudesta ja turvaseksistä transihmisille ja heidän kumppaneilleen. Opasta voivat hyödyntää myös sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset. Tekstin ovat ruotsinkielisestä alkuperäisversiosta kääntäneet ja editoineet Panda Eriksson ja Ami Koiranen.

Lue esite tästä.

 

Just wear it -kondomipakkaus

Just wear it  -kondomipakkaus sisältää yhden kondomin ja yhden yksittäispakatun liukuvoiteen. Pahvikuorten sisäpuolella on turvaseksiohjeistus. Liukuvoide auttaa pitämään kondomin ja limakalvot ehjinä sekä lisää nautintoa seksissä.

 

Vanhempien ABC

Mitä on seksuaalisuus?
Onko seksuaalikasvatus seksin opettamista?
Mikä merkitys seksuaalikasvatuksella on nuorelle?

Koulun ja monen muun nuorten parissa työskentelevän tahon on tärkeää olla vuoropuhelussa myös nuorten vanhempien kanssa. Vanhempien ABC -materiaalien avulla voi ottaa seksuaalisuuden puheeksi esimerkiksi vanhempainillassa.

Esitteen ja videoiden tavoitteena on antaa nuorten vanhemmille esimerkkejä siitä, mitä kaikkea seksuaalikasvatus voi olla. Videoilla vanhemmat jakavat ajatuksiaan siitä, mistä nuoren kanssa on tärkeä puhua ja miten vanhempi voi tukea nuoren kasvua ja kehitystä. Nuorille suunnatun seksuaalikasvatuksen tavoitteena on antaa oikeaa tietoa ja ohjata luotettavan tiedon äärelle. Seksuaalikasvatuksen tavoitteena on itseään arvostava ja muita kunnioittava nuori. Tällainen nuori osaa pohtia kriittisesti asioita, joihin hän törmää esimerkiksi netissä tai kaveripiirissä.

Lue esite tästä: Vanhempien ABC-esite

Katso videot Justwearit -YouTube-kanavalta tai alta:

Vanhempien ABC -video kokonaisuudessaan, n. 5min.

Vanhempien yksittäiset tarinat:

Yasir
Michael
Tatiana
Stanislav
Bikiltu
Anni
Silvana ja Linda

Vanhempien ABC -esitteen ja videot ovat tuottaneet yhteistyössä Hivpoint, Hapen Studio 1, Väestöliitto, Faro ry ja African care.

Kuvassa isä kannustaa lastaan osallistumaan päivän terveystiedon tunneille, jossa puhutaan tänään seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

Kannusta nuorta osallistumaan terveystiedon tunneille! Siellä on tärkeää asiaa.

 

 

 

 

 

 

Lue myös ammattilaisille suunnattu KUUKAUDEN HARJOITUS!