X

Artikkelit

Mikä on aikuisen rooli kondomin käytön edistäjänä?

Kondomeja on monenlaisia

”Kondomi vastaan e-pillerit?”

Kilpailevatko kondomi ja e-pillerit keskenään ja tarvitsevatko nuoret tietoa useista ehkäisymenetelmistä? Kondomi oikein käytettynä on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta ja lisäksi ei-toivotulta raskaudelta. Raskauden ehkäisyssä hormonaalinen ehkäisy taas on monesti käytetyin ja varmin. Tyttö, joka haluaa ehkäistä raskautta, ei kuitenkaan aina voi tai halua käyttää hormonaalista ehkäisyä. Kondomi puolestaan antaa pojille aktiivisen roolin osallistua ehkäisystä huolehtimiseen. Kaikkien seksielämä ei sisällä ollenkaan seksitapoja, joissa olisi raskauden mahdollisuutta, mutta seksitautien riski voi olla, jolloin kondomin käyttö saattaa olla tarpeen. On myös paljon suhteita ja seksitapoja, joissa kondomin käyttö taas ei ole olennaista. Näin ollen voisi todeta, että erilaiset ehkäisymenetelmät eivät kilpaile keskenään, vaan ne sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin ja erilaisiin tarpeisiin, sekä voivat olla toisiaan täydentäviä ehkäisymenetelmiä. Tärkeää on, että jokaisella nuorella on mahdollisimman paljon tietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä, jotta hän voi valita itselleen sopivan. Mitä tietoa kondomista sitten tarvitaan, jotta se on mahdollisimman hyvä ehkäisymenetelmä?

Kondomin teho seksitautien ja raskauden ehkäisyssä perustuu siihen, että sitä osataan käyttää oikein ja se pysyy ehjänä ja peniksen päällä koko yhdynnän ajan. Kondomin tulisi olla kooltaan ja malliltaan sopiva. Sopiva kondomi löytyy vain kokeilemalla mahdollisimman monia erilaisia vaihtoehtoja.

”Ikävä kyllä kondomeja ei ole nyt saatavilla”

Kondomeja pitää olla nuorten saatavilla ympäristöissä, joissa he liikkuvat. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi koulu ja nuorisotila. Kondomien jakaminen nuorille edistää kondomiin tutustumista ja madaltaa kynnystä kokeilla kondomia ennen seksielämän alkamista toisen kanssa. Kondomien jakaminen myös muistuttaa seksitautien olemassaolosta. Pidetään siis huolta siitä, että kondomeja on aina nuorten saatavilla!

”Mihin sä noita tarviit?”

Kondomien jakaminen ei yksistään riitä kondomin käyttöön kannustamiseksi. Kondomien käyttöön liittyy paljon yllä mainittuja haasteita, joiden vuoksi se jää usein käyttämättä. Syy voi olla esimerkiksi kondomin väärä koko, sitä ei osata rullata peniksen päälle oikein päin tai kokemus on muusta syystä epämiellyttävä. Syitä, miksi kondomi jää käyttämättä, on syytä selvittää ja purkaa yksilöllisesti. Mikä sitten on aikuisen rooli kondomin käytön edistäjänä?

Kondomin käytöstä puhuttaessa nuoren kanssa esimerkiksi koulussa tai nuorisotilalla, aikuinen voi tuoda esiin kondomien erilaiset koot, mallit ja harjoittelun tarve. Liukuvoide on hyvä mainita aina kondomista puhuttaessa, koska se pitää kondomin ja limakalvot ehjinä sekä lisää nautintoa. On tärkeää muistaa monenlaiset seksitavat ja kertoa suuseksisuojan teko-ohjeet. Kondomia ja liukuvoidetta suositellaan myös seksilelujen kanssa.

Aikuinen ei koskaan saa nolata nuorta siitä, että tämä on kiinnostunut kondomeista ja tällä on halu kokeilla niitä. Nuoren itsetunto on vielä rakentumassa ja aikuisen naljailua seksuaalisuudesta on monen nuoren vielä vaikea ymmärtää. Vitsailut kannattaa siis jättää väliin. Ohjaajan tulee myös puuttua tilanteeseen, jossa nuori väheksyy tai halveksuu toista nuorta. Nuori arvostaa aikuisen positiivista suhtautumista seksiin ja seksuaalisuuteen sekä sitä, että aikuinen kannustaa nuorta ottamaan selvää ja harjoittelemaan kondomin käyttöä.

Katso myös nämä:

Vinkkaa tästä sivustosta nuorille!

 

Aiemmat artikkelit

Nuorten ajatukset seurustelusuhteesta ilahduttavat

Seksuaalikasvatukseen osallistuminen on nuoren oikeus

Seksuaalikasvatukseen panostaminen kannattaa aina!