X

Seksuaalikasvatus

Seksuaalikasvatus

Seksuaalikasvatus auttaa nuoria kehittämään keskeisiä taitoja, joiden turvin he voivat päättää itse seksuaalisuudestaan ja suhteistaan eri kehitysvaiheissaan. Riskeistä puhumisen sijaan seksuaalikasvatuksessa tulee keskittyä seksuaalisuuden myönteisiin näkökulmiin.

Seksuaalikasvatus on osa yleisempää kasvatustyötä ja elämänhallintataitojen lisäämistä. Jokaisella nuorella on yhtäläinen oikeus saada monipuolista seksuaalikasvatusta. Sen tarkoituksena on ohjata nuoria nautintoa tuottavaan, turvalliseen ja vastuulliseen seksikäyttäytymiseen. Jotta seksuaaliterveyskasvatus tukee jokaista yksilöä, sen on oltava sallivaa, ennakkoluulotonta sekä seksuaalisen suuntautumisen kirjon ja sukupuolen moninaisuuden huomioivaa.

Toiminnalliset menetelmät seksuaalikasvatuksessa

Interaktiivinen seksuaalikasvatus on tehokasta. Nuoria osallistavat toiminnalliset opetusmenetelmät ottavat nuorten omat kokemukset huomioon. On erityisen tärkeää, että nuorten omat tarpeet ja toiveet näkyvät käsiteltävissä aiheissa ja seksuaaliterveyteen liittyvissä kysymyksissä. Aiheena seksuaalisuus ja kehitys on haastava, koska nuoret ovat erilaisissa vaiheissa omassa kehityksessään. Toiminnallisten menetelmien avulla keskustelua on helppo herättää ja seksuaalisuuteen liittyviä aiheita on luontevaa käsitellä. Seksuaaliterveyden työkalupakista löytyvä kirja on täynnä erilaisia toiminnallisia harjoituksia, esitteitä, julisteita ja kondomeja. Materiaalipaketin toiminnallisten menetelmien avulla on helppo lähteä käsittelemään seksuaalisuutta, ihmissuhteita ja kehitystä.

On hyvä muistaa, että nuoret tarvitsevat sekä epämuodollista että muodollista seksuaalikasva­tusta. Nämä voivat olla toisiaan täydentäviä. Nuoret tarvitsevat päivittäin ymmärrystä, tilaa ja tukea voidakseen kehittää omaa identiteettiään.

Justwearit.fi -sivut toimivat seksuaaliterveyskasvatuksen tukena ja turvallisena tietolähteenä nuorille. Nuoria voi ohjata sivustolle etsimään tietoa itsenäisesti tai osana koulutehtäviä. Nuoria voi myös ohjata justwearit.fi -chattiin torstaisin klo 15-18 keskustelemaan itseä mietityttävistä asioista tai lähettämään nettineuvontaan oman kysymyksen. Chatissa päivystävät ja kysymyksiin vastaavat seksuaalineuvonnan ammattilaiset.

Nuorten on usein vaikea hahmottaa, missä seksitavoissa seksitaudit tarttuvat ja missä on raskauden mahdollisuus. Seksiä on monenlaista -kuvagallerian kuvien avulla on kätevää käsitellä, missä seksitilanteissa on hyvä käyttää jotain ehkäisymenetelmää, ja miksi. Tässä kohdin on hyvä perehtyä tarkemmin kondomin, suuseksisuojan ja liukuvoiteen käyttöön.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löydät lisää materiaalia ja tietoa seksuaalikasvatuksen tueksi.

Kuvassa näkyy erilaisia kondomeja. Kondomeja on eri kokoisia ja eri mallisia, sekä eri makuisi. Sopiva kondomi löytyy kokeilemalla. Seksuaalikasvatus.

Kondomeja on eri kokoisia ja eri mallisia, sekä eri makuisia. Itselle sopiva kondomi löytyy vain kokeilemalla!

Kuvassa näkyy piirroshahmot, jotka suutelevat. Kuvaa voi käyttää tarkoituksessa seksuaalikasvatus.

Suutelemisella osoitetaan usein hellyyttä ja läheisyyttä. Tutustu erilaisiin seksitapoihin Seksiä on monenlaista -kuvagalleriasta.