X

Varmaan vainoharhainen seksitaudeista

Varmaan vainoharhainen seksitaudeista

Hei,

Harrastin viikko sitten seksiä miehen kanssa, yhdynnässä käytettiin kondomia mutta suuseksissä ei. Nyt minulle on suuhun ilmestynyt pari pientä rakkulaa. Yksi ylhäällä ja toinen sivussa suussa. Onko syytä pelätä mitään HIV yms ?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää seksitautien tarttuminen suojaamattomassa suuseksissä. Suojaamattomassa suuseksissä on seksitautien tarttumisen riski ja pieni hiv-tartunnan riski. Hivin tarttumisen riski on suuseksissä kuitenkin huomattavasti pienempi kuin suojaamattomassa anaali- ja emätinyhdynnässä. Suojaamattomassa suuseksissä hiv-tartunnan riski on sillä osapuolella, joka antaa suuseksiä ja saa suuhunsa esiliukastetta tai spermaa. Suojaamattomassa suuseksissä voivat tarttua esimerkiksi klamydia, tippuri ja herpes.

Seksitautitesteihin pääset omalla terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla tai opiskelijaterveydenhuollossa. Voit käydä seksitautitesteissä klamydian ja tippurin osalta 1-2 viikon, kupan osalta 3-6 viikon, hivin 1-3 kuukauden ja B-hepatiitin osalta 1-6 kuukauden jälkeen riskitilanteesta. Klamydia ja tippuri tulee testata myös nielusta. Herpes todetaan oireiden perusteella. En osaa sanoa, mitä suussasi olevat rakkulat ovat, vaan sinun tulee käydä seksitautitesteissä ja lääkärillä näyttämässä rakkuloita.

Hyvää viikonjatkoa,

Anni

Aiheet: hiv, KONDOMI, SEKSITAUDIT, seksitaudit suussa, seksitautitesti, suojaamaton suuseksi, SUUSEKSI,

08-12-2015