X

Suuseksi

Suuseksi

Hei, mitkä taudit voivat tarttua suusta penikseen jos suuseksi kestää noin viisi sekunttia? Paljonko verta suusta on tultava, että on hiv riski.

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksistäsi. Pohdit seksitautien tarttumista suuseksissä suuseksin antajalta. Seksitaudin voi saada suuseksin antaja että vastaanottaja. Seksitautien esiintyminen suussa on kuitenkin huomattavasti harvinaisempaa kuin sukuelinten alueella ja siksi seksitautitartunta suuseksissä on todennäköisempi suuseksiä antavalla osapuolella. Suun limakalvolla ja nielussa eläviä seksitauteja voivat olla esimerkiksi klamydia, tippuri, kuppa, herpes ja kondylooma. Hiv-tartunnan riski suuseksissä on vain sillä osapuolella, joka on saanut emätineritettä, esiliukastetta tai siemennestettä suuhunsa.Tilanne, jossa hiv tarttuisi suusta vuotavasta verestä suuseksin kautta, on erittäin hypoteettinen. Verta pitäisi tulla niin paljon, että suuseksi ei tässä tilanteessa varmasti tulisi mieleen. Hiv-riski suuseksissä on huomattavasti pienempi kuin emätin- tai anaaliyhdynnässä.

Suuseksissä seksitautien riskin voi välttää käyttämällä peniksen päällä kondomia ja emättimen päällä suuseksisuojaa. Suuseksi suoja on helppo valmistaa halkaisemalla kondomi pitkittäissuunnassa. Suuseksisuoja asetetaan emättimen ja häpyhuulien päälle. Ohjeet suuseksisuojan tekemiseen löydät täältä.

Mikäli on harrastanut suojaamatonta suuseksiä, emätin- tai anaaliyhdyntää, on hyvä käydä seksitautitesteissä. Seksitautitesteihin pääsee omalla terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla (isommat kaupungit) tai opiskelijaterveydenhuollon kautta. Bakteeriperäiset seksitaudit, kuten klamydia ja tippuri, tulee ottaa siltä pinnalta, mitä seksiä on harrastanut. Jos esimerkiksi on ollut suojaamattomassa anaaliyhdynnässä, tulee näyte ottaa peräaukosta ja suojaamattoman suuseksin jälkeen nielusta. Seksitaudit eivät läheskään aina oireile, joten testissä käyminen on tärkeää.

Hyvää alkuvuotta!

Anni

Aiheet: hiv, SEKSITAUDIT, seksitautitesti, suojaamaton suuseksi, SUUSEKSI, tartunta, TARTUNTATAVAT,

05-01-2016