X

Sukupuolitauti testi

Sukupuolitauti testi

Sukupuolitauti testi

Hei! Onko HIV -testi ollut luotettava kun olen käynyt testissä 4 päivää alle 12 viikkoa edellisestä sukupuoliyhteydestä? Käytimme seksin aikana kondomia, mutta otin mieheltä suihin ennen sitä ilman kumia. Testi oli negatiivinen, mutta asia jäi
kun aivan 12:sta viikkoa ei ollut kulunut.

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi, pohdit hiv-testin luotettavuutta. Hienoa, että olet tutustunut seksitautitestien suositusaikarajoihin. Hiv voidaan testata 1-3 kk mahdollisen tartuntatilanteen jälkeen, joten voit luottaa kyllä tulokseen, vaikkei tasan 12 viikkoa, eli kolme kuukautta, ole täyttynyt. Hiv-tartunnan riski on suojaamattomassa suuseksissä, jos saa emätineritettä, siemennestettä tai esiliukastetta suuhun, sekä suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä. Suurin hiv-tartunnan riski on suojaamattomassa anaaliyhdynnässä ja pienin suojaamattomassa suuseksissä.

Suojaamattoman suuseksin jälkeen on hyvä ottaa klamydia- ja tippuritestit nielusta. Nämä näytteet tulee ottaa aina sen seksitavan mukaisesti, minkälaista seksiä on ollut. Seksitautitesteihin voi hakeutua omalle terveysasemalle, opiskelija- tai työterveyshuollon kautta, yksityisille lääkäriasemille ja isommissa kaupungeissa sukupuolitautien poliklinikalle.

Myös suuseksissä on hyvä suojautua käyttämällä kondomia peniksen päällä ja suuseksisuojaa emättimen tai anaalin alueen päällä. Ohjeet suuseksisuojan tekoon täällä.

Lue lisää seksitaudeista ja niiden testaamisesta täältä.

Mukavaa talven alkua sinulle!
Terveisin,

Anni

Aiheet: hiv-testi, seksitautitestit, suojaamaton suuseksi,

31-10-2017