X

Sukupuolitauti tartunnan todennäköisyys?

Sukupuolitauti tartunnan todennäköisyys?

Sukupuolitauti tartunnan todennäköisyys?

Moi, harrastin seksiä yhden pojan kanssa n. 3kk sitten, käytimme kondomia yhdynnässä, mutta suuseksi oli suojaamatonta (olin sekä antajana että saajana). En ole 100% varma siitä, että tällä pojalla ei ole seksitauteja vaikka hän niin sanookin.
Nyt minulla on poikaystävä enkä halua tartuttaa häntä, joten miten todennäköistä on, että sain tältä parin illan tuttavuudelta jonkun taudin? Missä voisin käydä testeissä, ilman että äiti saa tietää?

Mietin myös että miten luotettava pelkkä kondomi on? Usein seksin jälkeen/asentojen välissä kondomin säiliö päästä roikkuu n. 2-3cm kun kumi on liikkunut, mikä riski on tästä tulla raskaaksi ja onko se normaalia? Mietin myös että jos vahingossa ensin laittaa kumin peniksen päälle väärin päin, mutta huomaa että se ei rullaannu ja sen kääntää oikein päin, mikä riski on tästä tulla raskaaksi?

T. Huolestunut 17v

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää seksitautitartunnan mahdollisuus aikaisemmassa seksisuhteessa ja mietit missä voisit päästä seksitautitesteihin vanhemman tietämättä. Pohdit myös, miten luotettava kondomi on ehkäisyvälineenä ja haittaako jos kondomi on hieman liikkunut seksin/ asentojen jälkeen ja haittaako jos kondomia yrittää ensin rullata väärin päin ja sen kääntääkin oikein päin.

Mikäli et ole aivan varma siitä, onko seksikumppanilla seksitauteja, kannattaa hakeutua seksitautitesteihin. Terveydenhuollolla on vaitiolovelvollisuus, eli terveydenhuollon henkilökunta ei saa kertoa vanhemmallesi että olet käynyt seksitautitesteissä. Seksitautitesteihin voit hakeutua omalle terveysasemalle, opiskelijaterveydenhuollon kautta, yksityisille lääkäriasemille ja isommissa kaupungeissa sukupuolitautien poliklinikalle. Testit ovat ilmaisia muualla paitsi yksityisillä toimijoilla. Seksitautitesteihin voi hakeutua klamydian ja tippurin osalta 1-2 viikkoa, kuppa 3-6 viikkoa, hiv 1-3 kuukautta ja B-hepatiitti 1-6 kuukautta riskitilanteen jälkeen. Mikäli on ollut suojaamatonta suuseksiä, pitää klamydia- ja tippurinäytteet ottaa suusta.

Niin kauan, kunnes olet käynyt seksitautitesteissä, kannattaa seksitilanteessa suojautua käyttämällä emätin- ja anaaliyhdynnässä kondomia ja suuseksissä kondomia tai suuseksisuojaa. Kannattaa myös pyytää poikaystävää käymään seksitautitesteissä mikäli hän ei ole varma siitä, onko hänellä seksitautia.

Kondomi oikein käytettynä on luotettava suoja seksitauteja ja ei-toivottua raskautta vastaan. Kondomia tulee käyttää yhdynnän alusta asti ja koko yhdynnän ajan. Etenkin anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on välttämätöntä. Kondomia ei voi käyttää uudelleen, mikäli sen on jo laittanut väärinpäin peniksen päälle. Mikäli kondomi menee väärinpäin tai rikki, tulee ottaa uusi kondomi käyttöön. Jos on laittanut kondomin väärinpäin ja sen jälkeen käyttänyt uudelleen, tai jos kondomi on mennyt rikki, on mietittävä seksitautitesteissä käymistä ja mikäli kuukautiset eivät tule tavalliseen tapaan, myös raskaustestin tekemistä. Mikäli kondomi on edelleen paikallaan mutta liikkunut hieman, se ei haittaa.

Mukavaa viikonjatkoa,

Anni

Aiheet: KONDOMI, kondomin asettaminen, raskaus, SEKSITAUDIT, seksitaudit suussa, suojaamaton suuseksi,

26-01-2016