X

Seksitautien näkyminen verikokeessa

Seksitautien näkyminen verikokeessa

Seksitautien näkyminen verikokeessa

Hei!
Harrastin suojaamatonta seksiä muutama kuukausi sitten, ja minun on ollut tarkoitus käydä lääkärissä testeissä. Kävin nyt verikokeissa eräästä toisesta syystä, ja kaikki tulokset olivat kuulemma normaaleja.
Selviääkö verikokeesta kaikki seksitaudit, vai pitäisikö minun käydä uudestaan lääkärissä? En ottanut puheeksi seksitaudin riskiä, mutta eikö siitä olisi mainittu vaikka olinkin siellä muusta syystä?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Sinun tulee käydä erikseen seksitautitesteissä saadaksesi selville seksitautitilanteesi. Mikäli olet ollut lääkärillä jonkin toisen asian vuoksi, seksitautitestejä ei ole otettu. Seksitautitesteihin pääset omalla terveysasemalla, opiskelijaterveydenhuollossa tai sukupuolitautien poliklinikalla (isommissa kaupungeissa). Suojaamattomasta seksistä on kohdallasi kulunut muutama kuukausi ja seksitautitesteihin voi hakeutua klamydian ja tippurin osalta 1-2 viikon jälkeen riskitilanteesta, kupan osalta 3-6 viikon jälkeen, hiv 1-3 kuukauden päästä ja B-hepatiitti 1-6 kuukautta riskitilanteen jälkeen.

Klamydia ja tippuri testataan pääsääntöisesti virtsatestillä ja molemmista tulisi ottaa myös näyte nielusta jos on harrastanut suuseksiä, peräaukosta jos on harrastanut anaaliseksiä tai emättimestä jos on ollut emätinyhdynnässä. Muut seksitaudit testataan pääosin verikokeella, paitsi herpes ja kondylooma jotka todetaan oireiden perusteella. Lisää tietoa seksitaudeista saat täältä.

Seksitaudeilta suojautuu parhaiten käyttämällä kondomia ja liukuvoidetta emätin- ja anaaliyhdynnässä ja kondomia tai suuseksisuojaa suuseksin aikana. Lisää tietoa seksitaudeilta suojautumisesta saat täältä.

Hyvää viikonjatkoa!

Anni

Aiheet: SEKSITAUDIT, seksitautitesti, suojaamaton seksi,

08-12-2015