X

Seksitaudit

Seksitaudit

Voiko seksitauti syntyä tyhjästä jos kummallakaan semmosta ei ole vai pitääkö seksitauti olla jommalla kummalla että se voi tarttua? Toivottavasti ymmärsit kysymyken, sillä en tiedä vastausta.

Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyt, voiko seksitauti syntyä tyhjästä, jos kummallakaan ei tartuntaa ole. Sinua ehkä mietityttää, voivatko seksitaudit tarttua tilanteessa, jossa kaksi ihmistä harrastavat seksiä ensimmäistä kertaa.

Seksitaudit eivät synny tyhjästä, vaan tartunta saadaan aina joltakulta toiselta henkilöltä. Mikäli kaksi ihmistä, joilla ei ole ollut suuseksiä tai emätin- tai anaaliyhdyntää, harrastaa keskenään seksiä, ei kumpikaan voi saada seksitautitartuntaa toiselta. Seksitautitartunta saadaan yleensä seksikumppanilta, joka ei tiedä tartunnastaan. Seksuaalisesti aktiivisen henkilön kannattaa siis huolehtia seksitautien testaamisesta aina tarvittaessa. SEksitautitesteihin kannattaa mennä jos on harrastanut suuseksiä, emätin- tai anaaliyhdyntää henkilön kanssa, jonka seksitautitilannetta ei tiedä (ei tiedä onko käynyt testeissä ja/tai ei tiedä onko tällä tartuntaa).

Voit lukea täältä lisää seksitaudeista: https://justwearit.fi/seksitaudit/ ja katso myös videolta, miten seksitaudit voivat tarttua.

Kun seksiä harrastetaan ensimmäistä kertaa toisen ihmisen kanssa ja kerta on molemmille ensimmäinen, tulee kuitenkin miettiä, onko raskauden ehkäisy tarpeen. Mikäli seksitapana on penis-emätin yhdyntä, tulee yhdynnässä ehkäistä raskautta. Raskaudenehkäisynä voi käyttää kondomia + liukuvoidetta tai tytön niin halutessa, hormonaalista ehkäisyä kuten e-pillereitä. Voit lukea lisää raskauden ehkäisystä täältä: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/ehkaisymenetelmat/

Mukavaa kesää sinulle!

T. Anni

 

Aiheet: emätin, penis, SEKSI, SEKSITAUDIT, seksitautitartunta, yhdyntä,

08-07-2019