X

Seksitaudeista

Seksitaudeista

Kuinka hyvän suojan antaa? Kummin päin suoja laitetaan? Pitääkö vaihtaa sen aikana kuinka usein? Mistä niitä saa? Ehkäiseekö se kaikkia seksitauteja? Kuinka hyvin? Erityisesti herpes ja hpv mietityttää voiko tarttua suojan läpi. Sekin mietityttää kuinka sen materiaali sopii omalle iholle, voiko aiheuttaa ärsytystä, kuten kondomi voi aiheuttaa. Haluaisin kokeilla kovasti suuseksiä, mutta taudit huolettaa. Tarvitseeko mennä testeihin, jos käyttäny suojaa? Siis tässä tilanteessa minulle naiselle antaisi mies suuseksiä

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Oletan viestisi perusteella, että haluat tietoa suuseksisuojasta. Suuseksisuoja on suoja, jota voi käyttää seksitautien ehkäisynä annettaessa suuseksiä emättimen ja anaalin alueelle. Kun penistä hyväillään suulla, voi suojana käyttää kondomia. On tärkeää, että suoja peittää limakalvon alueen jota hyväillään suulla ja suojasta pitää pitää käsillä kiinni annettaessa suuseksiä. Mikäli seksitilanne keskeytyy ja suoja otetaan pois ja sen jälkeen halutaan jatkaa, tulee ottaa uusi suoja käyttöön. Suojaa ei myöskään saa kääntää kesken kaiken. Suuseksisuoja ehkäisee hyvin seksitauteja oikein käytettynä.

Suuseksisuojan voi helpoiten tehdä kondomista, ohjeet tässä: https://justwearit.fi/turvallisempaa-seksia/suuseksisuoja/. Netistä ja seksikaupoista, joissain tapauksissa myös apteekeista voi ostaa suuseksisuojia, jotka ovat usein lateksia. Mikäli on lateksille allerginen, suuseksisuojan voi tehdä lateksittomasta kondomista. Rfsu:lla, Durexilla ja Pasantella on lateksittomia kondomeja.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suojaamattomassa suuseksissä. Hivin tartunnan riski suuseksissä on lähes olematon ja riski on vain sillä osapuolella, joka on saanut spermaa, esiliukastetta tai emätineritettä nieluun. Monet seksitaudit voivat elää myös suun limakalvoilla.

Mikäli seksitilanteessa on ollut aina kondomi käytössä yhdynnässä ja suuseksisuoja käytössä suuseksissä, ei ole tarvetta seksitautitesteissä käymiselle. Mikäli joskus on ollut suojaamatonta suuseksiä, on käytävä seksitautitesteissä ja suojaamattoman suuseksin jälkeen näyte on tärkeää ottaa nielusta. Lisää tietoa seksitautitesteistä: https://justwearit.fi/turvallisempaa-seksia/milloin-ja-mihin-seksitautitesteihin/.

Aiheet: KONDOMI, SEKSITAUDIT, seksitautitesti, SUUSEKSI, suuseksisuoja,

23-12-2015