X

Muutama kyssäri

Muutama kyssäri

Muutama kyssäri

Siis tää on vaa pieni asia mutta mua jotenkin häiritsee se ajatus että mun vanhemmat harrastaa seksiä, ja halusin puhuu siitä jollekki joka ei (toivottavasti) tiedä kuka oon. Lisäksi ne pyrkii edelleen kontroloimaan mun elämää ja kännykän käyttöä.

Vastaus

Kerrot, että ajatus vanhempien seksin harrastamisesta tuntuu sinusta häiritsevältä. Tämä on varmasti monelle nuorelle ja lapselle tuttua eikä vanhempien seksielämän tarvitsekaan olla sinulle mielekäs asia. Seksin ajatteleminen voi herättää kaikenlaisia tunteita ja ajatuksia, puhumattakaan vanhempien seksielämän ajattelemisesta. Se voi kiihottaa tai kuvottaa, hävettää tai miellyttää. Yhtä seksi kiinnostaa todella paljon, toista vähemmän ja kolmatta ei ollenkaan. Seksiin liittyvistä asioista voi myös olla vaikea puhua, varsinkin vanhempien kanssa. Seksi on kuitenkin monille tärkeä osa elämää, ja se voi olla keskeinen osa parisuhdetta. Seksin tarkoituksena on tuottaa mielihyvää, ja se voi lujittaa vanhempien suhdetta toisiinsa. Seksillä voi olla merkitystä vanhempiesi hyvinvoinnin kannalta. Voisivatko nämä ajatukset helpottaa häiritseviä ajatuksiasi vanhempien seksielämän suhteen? Samaan aikaan on myös tärkeää, että vanhempasi pitävät seksielämänsä yksityisenä toimintana niin, että sinä et häiriinny siitä. Viestistäsi ei käy ilmi, että oletko joutunut kuulemaan tai näkemään jotakin häiritsevää. Näin voi käydä vahingossa, mutta silloin vanhempien olisi tärkeää keskustella tapahtuneesta kanssasi, jotta sinulla ei jää siitä kurja olo. Jos sitä tapahtuu toistuvasti ja tahallaan, tilanne on väärin sinua kohtaan ja voi tuottaa sinulle ahdistusta, mikä ei ole oikein sinua kohtaan. Tällöin asiasta olisi hyvä keskustella jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

On myös ikävä kuulla, että koet vanhempiesi kontrolloivan sinua liikaa. Oletko keskustellut asiasta vanhempiesi kanssa vai tuntuuko ajatus keskustelusta vaikealta? Vanhempien ja nuorten näkemykset rajoista eroavat aika usein toisistaan. Rajoja asettamalla vanhemmat saattavat pyrkiä huolehtimaan sinusta, mutta tämä ei välttämättä välity heidän tavassaan keskustella kanssasi asiasta. Jos keskustelu tuntuu vaikealta, voisitko ehkä kirjoittaa heille viestin tai kirjeen, jossa ottaisit asian puheeksi? Mikäli omat aloitteet keskustelulle tuntuvat vaikealta, voit myös keskustella asiasta mielestäsi luotettavan aikuisen kanssa. Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi opettaja, kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori tai nuorisotyöntekijä.

Olet myös lämpimästi tervetullut keskustelemaan kanssamme näistä aiheista seksuaalineuvontachattiin torstaisin klo. 14-17. Chatissa meillä on mahdollista keskustella tilanteestasi tarkemmin. Voimme myös pohtia erilaisia näkökulmia tilanteeseen. Chatissa olet meille anonyymi, eli emme tiedä kuka langanpäässä on. Myös esimerkiksi Tyttöjen Talolla voi käydä kasvokkain juttelemassa kertomistasi aiheista. Toivottavasti vastauksestani on jotain apua, ja tule ihmeessä chattiin keskustelemaan lisää, jos asia vielä vaivaa.

Terkuin,
Viivi, seksuaalineuvoja

Aiheet: SEKSI, vanhemmat,

03-10-2019