X

Kysymyksiä testeistä

Kysymyksiä testeistä

Hei!

Mietin, kuinka herkästi kannattaa nähdä vaivaa ja hakeutua seksitautitesteihin. Olen 18v mies ja harrastin kerran suojaamatonta suuseksiä (olin sekä antajana että ottajana) tuntemattoman samanikäisen suomalaisen naisen kanssa. Yhdynnässä käytimme kondomia. Se on ainoa tapahtuma, jolloin minuun olisi voinut tarttua seksitauti.

Kannattaako yhden tällaisen kerran jälkeen lähteä testaamaan itseään, vai odottaisiko nuorena miehenä pidempään ennen testeihin menoa, jos tulee todennäköisesti joka tapauksessa ajautumaan samankaltaisiin tilanteisiin vielä lähitulevaisuudessa? Mitään oireita ei ole tullut, mutta olen lukenutkin seksitautien olevan yleensä oireettomia.

Jos haluaa testata perusteellisesti kaikki seksitaudit, riittääkö verikoe ja virtsanäyte? Edelliseen kappaleeseen viitaten, mielestäni on tyhmää, jos seksuaalisesti aktiivinen ihmisen joutuu käymään testaamassa itsensä jokaisen suojaamattoman seksikerran jälkeen. Sehän kuluttaa myös terveydenhoitajien ja testinottajien, ym. aikaa. Kiitos vastauksestanne ja huolenpidostanne!

Vastaus

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Olet itsenäisesti ottanut selvää siitä, että seksitaudit voivat olla oireettomia ja oletkin siinä aivan oikeassa. Olet myös selkeästi kuvaillut seksitapahtumaa. Huomioithan, että vaikka seksitaudit tarttuvat pääasiassa suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä, ne voivat tarttua myös suojaamattomassa suuseksissä. Kondomi suojaa hyvin seksitaudeilta ja kondomista voi tehdä suuseksisuojankin.  Turvallisessa seksissä seksitaudit eivät tartu. Turvalliseksi seksiksi voidaan laskea kaikki sellainen, jossa mahdollisesti tartuttavia eritteitä (siemennestettä, miehen esiliukastetta, emätineritettä tai verta) ei pääse genitaalialueen tai suun limakalvoille.

Olet kysymyksessäsi pohtinut sitä, kuinka useasti tulisi itseään testauttaa seksitautien suhteen. Jokainen ihminen saa itse päättää kuinka usein itselle on sopiva määrä.  Jotkut ihmiset saattavat käydä aina kumppanin vaihduttua, osa saattaa käydä kuukauden välein, osa kolmen kuukauden, mikä vain itselle sopii ja kokee turvalliseksi itselleen ja kumppanille/kumppaneilleen.  Sinun ei kannata pohtia terveydenhoidon ammattilaisten ajankäyttöä, he ovat töissä sinun hyvinvointisi takia ja sinulla on oikeus hakeutua hoitoon, kun sinusta tuntuu siltä.

Kysyit vielä riittääkö verikoe ja virtsanäyte. Aloituskappaleessa kuvasit suuseksi-tapahtumaa, joten näyte tulee ottaa myös nielusta. Onkin tärkeää kertoa avoimesti ja rehellisesti seksitavasta sinua hoitavalle taholle, jotta näytteet saadaan otettua oikeista paikoista.

Toivottavasti vastasin kysymykseesi ja laitathan rohkeasti uutta kysymystä, jos jokin jäi vielä mietityttämään!

Mukavaa syksyä,

Monica

Aiheet: emätinyhdyntä, seksitautitestit, suojaamaton suuseksi, yhdyntä,

12-10-2017