X

Kysymyksiä klamydiasta/tippurista

Kysymyksiä klamydiasta/tippurista

Kysymyksiä klamydiasta/tippurista

Hei! Olen vähän hämilläni, kun seksitautien tarttumisesta löytyy niin eri tietoa eri lähteistä (myös luotettavista lähteistä). Esim. joissain paikoissa sanotaan, ettei klamydia/tippuri voi tarttua pyyhkeitten kautta, ja joissain taas sanotaan että ne tarttuvat helposti varsinkin märistä pyyhkeistä. Myös siitä löytyy paljon eri tietoa, miten kauan klamydiaa/tippuria sisältävät eritteet pysyvät tartuttavina kehon ulkopuolella.

Haluaisin kysyä teiltä, että miten kauan oikeasti eritteet joissa on klamydiaa tai tippuria voi pysyä tartuttavina kehon ulkopuolella, esim. vessan istuimella? Ja voiko virtsa tartuttaa näitä tauteja? Kun virtsan avulla kuitenkin testataan.

Olisin tosi kiitollinen vastauksesta, pahoittelut näin pitkästä viestistä ja monesta kysymyksestä!

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Kerroit, että olet etsinyt paljon tietoa netistä seksitautien tarttumisesta. Kysymyksistäsi huokuu hieman pelkoa liittyen seksitauteihin ja niiden tarttumiseen. Aluksi haluaisin rauhoittaa mieltäsi ja sanoa, että klamydia ja tippuri ovat seksitauteja, jotka nimensä mukaisesti tarttuvat seksiteitse. Tyypillisiä tarttumistapoja ovat emätin- ja anaaliyhdyntä ilman kondomia ja liukuvoidetta sekä suuseksi ilman kondomia tai suuseksisuojaa.  Seksitaudit voivat tarttua myös seksilelujen välityksellä, tilanteessa, jossa seksilelulla on samanaikaisesti useita käyttäjiä. Pieni yleisimpien seksitautien riski on myös seksitavassa, jossa sukuelimiä hierotaan voimakkaasti toisiaan vasten ilman vaatteita, jolloin tapahtuu suoraa sukuelinten välistä limakalvokontaktia.

Seksitaudit eivät tartu arkisissa tilanteissa, kuten yleisissä wc-tiloissa, pyyhkeistä, asioista, kättelyssä jne. Näin ollen seksitaudit eivät voi myöskään tarttua märistä tai käytetyistä pyyhkeistä, kuten kuvailit.

Klamydia tai tippuri eivät myöskään tartu virtsasta tai ulosteesta.

Toivottavasti nämä tiedot hieman huojensivat mieltäsi.

Voit lukea vielä Seksiä on monenlaista -esitteemme:

https://hivpoint.fi/wp-content/uploads/2016/12/Nuorten_esite_nettiin_aukeamat.pdf

 

 

Maria

Aiheet: klamydia, seksitauti, tippuri, wc,

22-05-2018