X

kondylooma ja herpes käsin hyväilystä

kondylooma ja herpes käsin hyväilystä

kondylooma ja herpes käsin hyväilystä

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Mietit, voivatko seksitaudit tarttua käsien välityksellä. Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että seksitaudit eivät tartu kumppanin kanssa käsinhyväilyssä.

Erityisesti pohdit herpestä ja hpv:tä. HPV ei varsinaisesti ole seksitauti, tarkoitat tässä varmaankin kondyloomaa, joka on papilloomaviruksen aiheuttama. Kondyloomaa ja herpestä ei erikseen testata. Ne ovat seksitauteja, jotka todetaan oireiden perusteella eli terveydenhoitajan vastaanotolle hakeudutaan vasta oireiden ilmetessä. Paras tapa suojautua myös näiltä seksitaudeilta on käyttää kondomia.

Jos henkilöllä on herpes-rakkuloita tai kondylooman aiheuttamia syyliä sukuelinelueellaan tai suun limakalvoilla, kannattaa ne hoitaa pois ennen seksiä toisen kanssa. Jos kumppanilla on herpes tai kondylooma aktiivisena (ihomuutoksia näkyvissä), se voi herkästi tarttua kumppaniin. Tartunta voi tapahtua tässä vaiheessa myös hieroessa sukuelimiä toisiaan vasten tai käsinhyväilyssä, jos virusta pääsee omille limakalvoille. Joskin tällaisessa kontaktissa riski on kuitenkin pienempi kuin suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suojaamattomassa suuseksissä.

Herpestä tai kondyloomaa ei kannata kuitenkaan etukäteen pelätä. Niiltä voi suojautua samalla tavalla kuin muilta seksitaudeilta. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen uuden tai satunnaisen seksikumppanin kanssa on järkevää.

Pelkän käsillä hyväilyn jälkeen ei ole tarvetta mennä seksitautitesteihin.

Mukavaa kesää,

Maria

Aiheet: herpes, hpv, kondylooma, seksitauti,

06-07-2017