X

Kondylooma

Kondylooma

Millaisia oireita kondylooma osoittaa miehillä? Ja mitä jos on oireeton? Mihi pitäisi hakeutua testeihin? Normaalille lääkärille?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestä, jossa mietit kondylooman oireita. Kondyloomiksi eli visvasyyliksi kutsutaan papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamia, yleensä sukuelinten limakalvoilla, miehillä peniksen iholla, peräaukossa ja sen lähitienoilla esiintyviä syyliä. Miesten syylät ovat esinahan alla, virtsaputken suulla tai sisällä, kivespussissa, peniksen varressa tai peräaukon ympärillä. Joskus kondyloomat näkyvät vain limakalvon tai ihon epätasaisena pintana. Kondylooma voi kutista, mutta pääsääntöisesti ei. Tärkein ehkäisykeino on kondomin käyttö seksitilanteissa!

Kondyloomaa ei erityisemmin testata, hoitoon hakeudutaan yllä mainittujen oireiden ilmaantuessa.

Jos sinulla on ollut seksiä ilman kondomia, suosittelen käymään seksitautitesteissä, sillä useimmat seksitaudit voivat olla oireettomia.

Seksitautitesteihin voi hakeutua omalle terveysasemalle, opiskelijoiden terveydenhuollon kautta, ja isommissa kaupungeissa sukupuolitautien poliklinikalle. Testit ovat maksuttomia edellä mainituissa paikoissa. Seksitautitesteihin voi hakeutua klamydian ja tippurin osalta 1-2 viikkoa seksitilanteen jälkeen. Hoitajalle kannattaa myös selventää, millaista seksiä on ollut, jotta näytteet osataan ottaa oikeista paikoista, esimerkiksi suuseksin jälkeen näyte nielusta.

Mukavaa pääsiäistä,

Heidi

Aiheet: kondylooma, oireet, oireeton, SEKSITAUDIT, seksitautitestit,

12-04-2017