X

Klamydian tarttuminen ja lapsettomuus

Klamydian tarttuminen ja lapsettomuus

Klamydian tarttuminen ja lapsettomuus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Mietit, aiheuttaako hoitamaton klamydia aina lapsettomuuden. Ensinnäkin hienoa, että tajusit nyt käydä testeissä. Useimmat seksitaudit ovat nimenomaan oireettomia, ja siksi testeissä käyminen on tärkeää, vaikka oireita ei olisi. Sinulle on myös jäänyt hieman epäselväksi, miten seksitaudit voivat tarttua. Ikävä kuulla, että sukupuolitautien poliklinikalla sinun kanssasi ei ole käyty tarpeeksi selvästi asioita läpi. Tarkoitus nimen omaan olisi, että testaustilanteessa voitaisiin samalla keskustella seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.

Seksitaudit voivat tarttua seksitilanteissa: emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia tai suuseksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa. Suojaamattomassa suuseksissä seksitaudin voi saada nieluun. Seksitaudit eivät kuitenkaan tartu nielusta eteenpäin arkitilanteissa (kuten yhteiset ruokailuvälineet jne.), vaan nielusta seksitaudin voi tartuttaa eteenpäin suojaamattoman suuseksin seurauksena. Näin ollen sinun ei tarvitse pelätä, että kaverisi olisi saanut sinulta klamydian yhteisen juomapullon kautta. Nielussa todettu seksitauti ei myöskään tartu eteenpäin suutelemalla.

Olet varmaan sukupuolitautien poliklinikalla yhdessä hoitajan kanssa pohtinut, milloin olet mahdollisesti saanut klamydia-tartunnan. Jos sinulla on ollut satunnaisia suojaamattomia seksikontakteja tartunnan saamisen jälkeen, olet saattanut tartuttaa tautia seuraaville kumppaneillesi tietämättä. Myös mahdollisten seksikumppaneiden olisi hyvä käydä testissä.

Hyvä, että kävit testeissä ja klamydia todettiin, jotta se voidaan hoitaa. Klamydia voidaan hoitaa antibioottikuurilla, usein jopa kerta-annoksella. Klamydiaan liittyy aina jälkitarkastus, joka tehdään kuukauden jälkeen hoidon loppumisesta. Muista käydä siis jälkitarkastuksessa, jossa katsotaan, että hoito on toiminut.

Ikävin seuraus naiselle hoitamattomasta klamydiasta voi olla munanjohdinvaurio. Tulehduksen seurauksena riski lapsettomuuteen kasvaa. Pitkään hoitamaton klamydia ei kuitenkaan aina aiheuta tulehdusta ja lapsettomuutta. Useimmiten lapsettomuus todetaan vasta monen vuoden kuluttua tulehduksen sairastamisesta, kun lasta yritetään, eikä lasta yrityksistä huolimatta kuulu. Onneksi sinä huomasit käydä testeissä tässä vaiheessa, ja klamydia voitiin hoitaa. Näin ollen on epätodennäköistä, että se olisi aiheuttanut suurempaa vahinkoa, jos mitään oireitakaan ei ilmennyt missään vaiheessa. Lapsettomuutta kuitenkaan harvemmin lähdetään etukäteen tutkimaan. Jos asia kovasti mietityttää sinua, kannattaa käydä vaikka gynekologin luona juttelemassa asiasta.

Aurinkoista kevättä sinulle!

Maria

Aiheet: hoito, klamydia, lapsettomuus, seksitauti, seksitauti suussa,

30-05-2017