X

Klamydia suussa

Klamydia suussa

Minua vaivaa n. 4 vuotta sitten tapahtunut suojaamaton suuseksikerta. Minulla oli todettu klamydia alapäässä, johon sain antibiootin. (Samaan aikaan olin ottanu antibioottisia lääkkeitä kasvojen ihon akneen.) Muistan että klamydian antibiiotin jälkeen piti olla 1-2 vkoa ilman suojaamatonta seksiä. Jälkeenpäin olen muistellut, että oli yksi kerta tuon 0-2 viikon sisällä lääkkeiden otosta, kun mies antoi minulle suuseksia alapäähän. En valitettavasti muista tarkkaa ajankohtaa, enkä ole kyseisen miehen kanssa enää missään tekemisissä. Asia on kuitenkin jäänyt pyörimään mieleen, kun olen ymmärtänyt että klamydia voi olla oireeton myös nielussa? Kuinka pitkän ajan jälkeen se voi vielä ilmetä? Tai voiko jäädä ikuisesti itämään nieluun? Entä vaatiiko nielutartunnan hoito aina antibiootin? Onko suomessa mtn keinoja että saisi lähetettyä ilman nimeä hieron kyseiselle kumppanille, jotta hän kävisi nielutestissä?

Vastaus

Hei,

kiitos viestistäsi. Kerrot, että sinua vaivaa suojaamaton suuseksitilanne, joka on tapahtunut neljä vuotta sitten. Sinulla oli tuolloin todettu klamydia ja sait siihen antibiootit. Muistat oikein sen, että klamydian hoidon aikana tulisi seksissä käyttää kondomia tai suuseksissä suuseksisuojaa tai kondomia. Jälkitarkastuksessa todetaan taudin parantuneen ja tämän jälkeen on mahdollista harrastaa seksiä myös esimerkiksi pelkällä hormonaalisella ehkäisyllä tai ilman kondomia. Pidättyminen suojaamattomasta seksistä klamydian hoidon aikana johtuu juuri siitä, että klamydia saataisiin hoidettua ja että se ei ehdi hoidon aikana tarttua keneenkään uuteen henkilöön tai että itse saisi klamydia hoidon aikana.

Muistelet, että tuona klamydian hoidon aikana sinulla olisi ollut yksi seksikerta, jolloin sinulle annettiin suojaamatonta suuseksiä. Sinua vaivaa ajatus, että suuseksin antaja olisi mahdollisesti voinut saada sinulta klamydiatartunnan nieluun. On totta, että klamydia voi tarttua nieluun sille osapuolelle, joka saa emätineritettä, spermaa tai esiliukastetta suuhunsa. Nielun tai peräsuolen klamydiatartunta on usein oireeton. Klamydiatartunta hoidetaan aina asiaankuuluvalla antibioottihoidolla.

Klamydia ja tippuri, eli bakteeriperäiset seksitaudit tulisi testata paikallisesti, eli sieltä, missä seksiä on harrastettu. Eli suuseksin jälkeen nielusta, anaaliseksin jälkeen peräaukosta tai emätinyhdynnän jälkeen emättimestä. Yleensä otetaan myös virtsanäyte. Klamydian osalta Suomessa tulee itse tehdä tartunnan jäljitys, eli asiakkaan tulisi itse ilmoittaa seksikumppanille seksitautitesteissä käymisen tarpeesta. Kuvailemastasi tilanteesta on jo monta vuotta ja toivottavasti kyseinen seksikumppani on myös itse ymmärtänyt käydä seksitautitesteissä suojaamattoman seksin jälkeen.  Kyseinen tilanne on sellainen, että voit hyvin ilmoittaa asiasta hänelle omalla nimelläsi. Asiaa ei kannata jäädä pähkäilemään ja murehtimaan liian pitkäksi aikaa. Ilmoittaminen ei ole missään nimessä noloa, vaan erittäin vastuullista. Voit vain kertoa, että sinulla on saattanut olla klamydiatartunta kun olette harrastaneet seksiä ja että hänen olisi hyvä käydä seksitautitesteissä ja testata klamydia myös nielusta.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua!

Anni

Aiheet: antibiootti, klamydia, nieluklamydia, oireeton, SEKSITAUDIT, seksitaudit suussa, seksitauti suussa, seksitautitesti,

10-11-2015