X

Klamydia ja sen testaus

Klamydia ja sen testaus

Klamydia ja sen testaus

Hei,
Voiko klamydia levitä taudin kantajalla peniksestä peräaukkoon? Entä voiko se lakata näkymästä testeissä vaikka tautia kantaakin tai poistua itsestään?

Minua on myös jäänyt vaivaamaan aika mikä klamydiatestissä täytyy olla virtsaamatta. Olin sattuneesta syystä vain noin tunnin ja neljäkymmentä minuuttia virtsaamatta ennen virtsatestiä. Voinko pitää testiä luotettavana?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksistäsi klamydiaan ja sen testaamiseen liittyen. Klamydia, kuten muutkin seksitaudit, voi tarttua emätinyhdynnässä, anaaliyhdynnässä tai suuseksissä kummalle osapuolelle tahansa. Klamydia voi siis tarttua tartunnan saaneelta anaaliyhdynnässä ilman kondomia peniksestä kumppanin peräaukkoon. Jos on ollut anaaliyhdynnässä vastaanottavana osapuolena, näyte tulee ottaa peräaukosta. Jos taas on imenyt tai nuollut toisen sukuelimiä, näyte tulee ottaa nielusta. Tämän vuoksi näytteenottotilanteessa on tärkeää kertoa hoitajalle, millaista seksiä on ollut, jotta näyte osataan ottaa oikeasta paikasta.

Kun menee seksitautitesteihin, ja halutaan ottaa virtsanäyte, tulisi olla kaksi tuntia virtsaamatta sitä ennen. Kerroit, että sinulla jäi tämä aika hieman lyhyemmäksi. Luotettavuuden kannalta olisi hyvä pyrkiä pyydettyyn aikaan. Voit kuitenkin luottaa saamiisi tuloksiin. Jos aika jää kovin paljon lyhyemmäksi, kannattaa tästä mainita näytteenottajalle, jotta hän arvioi, kannattaako testi ottaa uudelleen hieman myöhemmin.

Jos on ollut seksiä ilman kondomia, kannattaa mennä rohkeasti testeihin. Jos on saanut seksitautitartunnan, se kyllä näkyy testeissä, jos näyte otetaan oikeasta paikasta. On myös tärkeää mennä testiin oikea-aikaisesti. Yleisimmät seksitaudit (esim. klamydia ja tippuri) voidaan testata 1-2 viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Mukavaa viikonloppua,

Maria

Aiheet: klamydia, seksitautitestit, virtsanäyte,

15-06-2017