X

Keskeneräinen HPV-rokotesarja ja seksi

Keskeneräinen HPV-rokotesarja ja seksi

Hei,

Olen 20-vuotias ja aloittanut HPV-rokotussarjan. Olen ottanut 2 rokoteannosta Gardasiliä. Rokottaja sanoi, että 2 rokoteannosta antaa suojan kolmanteen asti, ja kolmas rokote antaa pitkäaikaisen suojan. Näin väitti myös gynekologi, ja kertoi että seksiä voi harrastaa jo 2 annoksen jälkeen, kunhan odottaa muutaman viikon, että vasta-aineet ehtivät muodostua. Olen itse tutkinut rokotteen tuottamia vasta-ainepitoisuuskuvaajia, ja niiden mukaan toisen rokotteen jälkeen pitoisuudet ovat huomattavasti korkeammat, kuin esimerkiksi puoli vuotta täyden rokotesarjan jälkeen, mikä tukisi lääkärin ja hoitajan mielipidettä. Olen seurustellut poikaystäväni kanssa jo jonkin aikaa, ja seksin aloittaminen olisi hiljalleen ajankohtaista. Itse en ole koskaan ollut vielä yhdynnässä, mutta poikaystävälläni on ollut muutamia seksikumppaneita, joista pari on ollut ilman kondomia. Näistä yhdynnöistä viimeisimmästä on yli vuosi, ja poikaystäväni on käynyt tarkistamassa muut seksitaudit puhtaiksi. Olisin valmis seksiin, ja haluaisin harrastaa sitä levollisin mielin jo kahden rokoteannoksen jälkeen, mutta pelkään, että heitän hukkaan kalliin rokotteen malttamattomuuteni vuoksi. Tarkoituksena olisi tietysti käyttää kondomia, mutta olen lukenut ettei sekään suojaa täysin HPV:ltä. Lisäksi minua kiinnostaa mikäli HPV-tartunnan saa ulkosynnyttimiin kondomin suojaamattomiin kohtiin, tai vaikkapa nieluun, voiko se levitä kohdunkaulaan ja aiheuttaa siellä syöpää?

Vastaus

Hei,

kiitos viestistäsi. Kysyt HPV-rokotussarjan tehosta ja HPV:stä. Rokotteen tehosta ja sen antamasta suojasta tietää rokottaja ja gynekologi ja voit luottaa saamaasi tietoon. Lääkäri ja rokotteen antaja ovat tässä asiassa asiantuntijoita ja sinun ei tarvitse tutkia vasta-ainepitoisuuksia itse. HPV eli papilloomaviruksia tunnetaan lukuisia erilaisia ja osa niistä aiheuttaa esimerkiksi syyliä jalkoihin ja osa taas kondyloomia sukuelimiin. Suurimmalla osalla ihmisistä on papilloomavirustartunta tietämättään. Viruksen voi saada ja virus voi poistua itsestään.

Olennaista naisen kannalta on se, että kohdunkaulan solumuutoksia seurataan papa-kokeissa ja mikäli papa-kokeissa havaitaan jotain solumuutoksia, ne tutkitaan ja hoidetaan. Näkyvät kondyloomat hoidetaan aina jos sellaisia tulee. Olet nyt ottamassa rokotesarjan ja voit olla huoleti HPV – tartunnan suhteen.

Poikaystäväsi on käynyt seksitautitesteissä, joten voitte olla myös muiden seksitautien suhteen huoletta. Sinun ei tarvitse stressata HPV:stä, voit luottaa saamaasi tietoon rokotteen antamasta suojasta.

Mukavaa viikonloppua!

Anni

Aiheet: EHKÄISY, eka kerta, hpv, KONDOMI, kondylooma, neitsyt, rokotus, SEKSITAUDIT, seksitaudit suussa, TURVALLISUUS, turvaseksi,

22-04-2016