X

Hiv pelko

Hiv pelko

Hei

Harrastin suuseksiä (ei kondomia) tuntemattoman naisen kanssa kaksi vuotta sitten. Nyt, kun alapäässä on ollut vaivoja (mahd. Eturauhanen), on alkanut kuumottelemaan hivin mahdollisuus. Tähän en usko, mutta pelottaa kuitenkin.

Olin suuseksissä ottavana osapuolena, eli minun suuhuni ei eritteitä tullut.

Hivpointin sivuilla lukee:

Suuseksissä on huomattavasti yhdyntää pienempi hiv-tartunnan mahdollisuus. Riski pienenee entisestään, jos välttää ottamasta siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä suuhun. Suuseksissä riski saada hiv-tartunta on sillä osapuolella, joka saa esiliukastetta, siemennestettä tai emätineritettä suuhun. Muut seksitaudit voivat suuseksissä tarttua molemmille osapuolille. Myös suuseksissä tulee käyttää kondomia. Naista nuoltaessa voi käyttää halkaistua kondomia tai erityistä lateksista valmistettua suuseksisuojaa.


Tarkoittaako tämä, että riski sairastua on vain naisella? Eli jos naisella on hiv ja hän antaa minulle suuseksiä, en voi sairastua hiviin? Muut seksitaudit mahdollisia, muttei hiv?

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi! Olet päätellyt asian aivan oikein. Kuvailemassasi tilanteessa, jossa sinulle on annettu suuseksiä, sinulla ei ole hiv tartunnan riskiä, vaan mahdollinen riski olisi suuseksiä antavalla osapuolella, joka saa siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä nieluunsa. Hiv on kuitenkin vaikeasti tarttuva virus ja se ei käytännössä tartu suuseksissä, vaan sen tartuntatavat ovat suojaamaton emätin- ja anaaliyhdyntä. Hiv-tartunnan voi estää käyttämällä kondomia yhdynnän alusta loppuun.

Kuvailemassasi tilanteessa on muiden seksitautien tarttumisen riski. Suojaamattomassa suuseksissä on bakteeriperäisten seksitautien tartunnan mahdollisuus. Näitä seksitauteja ovat esimerkiksi klamydia ja tippuri.

Suosittelen sinua käymään seksitautitesteissä! Sinulla on jotain oireita sukuelimissä ja on hyvä sulkea pois mahdollisen seksitautitartunnan mahdollisuus. On tärkeää tietää mahdollisesta seksitautitartunnasta, jotta se voidaan hoitaa. Seksitaudit ovat tärkeät testata, jotta ei tartuta muita mahdollisia seksikumppaneita. Seksitauteihin hakeutuminen on maksutonta! Voit mennä seksitautitesteihin omalle terveysasemalle, opiskelijaterveydenhuollon kautta tai isommissa kunnissa oleville sukupuolitautien poliklinikoille (mikäli on oireita). Myös yksityisillä terveysasemilla voi käydä testaamassa seksitaudit, mutta siellä ne toki maksavat.

Toivottavasti hiv-pelkosi helpotti ja sait rohkeutta hakeutua seksitautitesteihin!

Seksitautien testaamisesta voit lukea lisää täältä:

Kertaa, miten kondomia käytetään oikein täältä ja suuseksisuojan teko-ohjeet täältä:

Terveisin,

Anni

 

 

Aiheet: hiv, hiv-pelko, KONDOMI, SEKSITAUDIT, seksitautitestit, sukupuolitautitestit, suojaamaton seksi, suuseksisuoja,

29-08-2018