X

Herpes

Herpes

Tunnen itseni todella typeräksi, kun menin antamaan suojatonta suuseksiä miehelle, vaikka tiesin että hänellä on joskus ollut genitaaliherpeksen oireita. Mietin, kuinka helposti oireeton herpes tarttuu ja jos saan sen nyt suun kautta, oireileeko se huulessa vai genitaalialueella? Ja jos oireita tulee, saako lääkettä apteekista ilman reseptiä vai mitä kautta sitä pitää alkaa tutkia? Pelkään että tuleva seksielämäni oli nyt tässä, jos kyseisen taudin saan. Varsinkin kuin luin jostain, että herpes tarttuu herkemmin miehestä naiseen (eli minuun).

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Mietit, voiko suuseksissä sukuelinherpes tarttua sukuelimistä oireettomalta henkilöltä toisen suuhun. Sukuelinherpes tarttuu herkimmin oireisessa vaiheessa, eli silloin, kun henkilöllä esiintyy rakkuloita. Herpes voi kuitenkin tarttua myös oireettomalta kumppanilta. Herpes on krooninen seksitauti, joka kerran tarttuessaan jää elimistöön, mutta kaikilla se ei oireile tai oireet ovat lieviä. Herpes todetaan oireiden perusteella, joten sinun ei tarvitse testauttaa herpestä erikseen, ellei oireita ilmene.

Jos oireita ilmenee, kannattaa käydä esimerkiksi sukupuolitautien poliklinikalla, jossa osataan tyypillisten oireiden perusteella selvittää, onko kyseessä sukuelinherpes. Jos on hyväillyt toisen sukuelimiä suulla, voi tartunnan saada suuhun, jolloin myös oireet ilmaantuvat suun ja nielun alueelle. Oireiden ilmaantuessa voi ottaa yhteyttä myös oman terveysaseman lääkäriin. Herpeksen hoito katsotaan yhdessä asiantuntevan hoitajan kanssa. Seksielämä ei tosiaankaan tarvitse päättyä, vaikka jokin seksitauti tulisikin. Sukuelinherpes on aika yleinen tauti. Sen saaminen voi aluksi tuntua ikävältä, mutta sen kanssa oppii kyllä elämään ja siihen on hyvä hoito, jos tartunta oireilee. Seksitaudit yleisesti voivat tarttua sukupuolesta riippumatta kenelle tahansa suojaamattomassa seksikontaktissa, sukupuoli ei ole tässä oleellinen asia.

Sinun ei kannata etukäteen murehtia mahdollista tartuntaa. Se, mitä voit tehdä, on käydä seksitautitesteissä testauttamassa yleisimmät seksitaudit, kuten klamydian ja tippurin. Nämä näytteet tulee ottaa nielusta, jos on antanut toiselle suuseksiä. Seksi saattaa usein tapahtua spontaanisti, eikä aina hetken huumassa muista, että esimerkiksi suuseksissä pitäisi olla myös kondomi tai suuseksisuoja. Tätä tapahtuu, eikä sinun kannata sen enempää itseäsi rankaista asialla. Jos et vielä ole käynyt, käy sukupuolitautien poliklinikalla testauttamassa muut yleisimmät seksitaudit, siellä voit ottaa huolesi esille, jos tuntuu, että haluat vielä kysyä herpeksestä. Kenties voit jutella huolestasi myös kumppanisi kanssa, jos olet hänen kanssaan muuten tekemisissä.

Mukavaa kevättä,

Maria

Aiheet: genitaaliherpes, herpes, oireeton, seksitauti, seksitautitesti, sukuelinherpes, SUUSEKSI,

10-04-2018