X

Herpes nänneihin

Herpes nänneihin

Herpes nänneihin

Heippa. En saa mielenrauhaa yhestä asiasta :D
Miehelläni oli huuliherpes ja ihan rupivaiheessa eli ei ollut muuta ku kuivunut rupi.
Harrastettiin seksiä ja hän nuoli nännejäni. Siinä vaiheessa aloin ajattelee, että tarttuuko huuliherpes nänneihin? Mies väitti ettei se enään tartu jne.. ollaan oltu yhdessä jo 4v. Kannan myös virusta kehossani.

Vastaus

Hei,

kiitos kysymyksestäsi liittyen huuliherpekseen. Herpestä on kahta tyyppiä: huuliherpes, joka esiintyy kasvojen alueella ja genitaaliherpes, jota esiintyy sukuelimissä ja pakaroissa. Herpekset voivat kuitenkin tarttua ristiin seksitilanteissa, esimerkiksi suuseksin kautta huulesta sukuelimiin ja toisinpäin. Virusmäärä ja tarttuvuus on suurimmillaan silloin, kun iholla tai limakalvoilla on näkyvissä rakkuloita tai rupia. Herpes voi tarttua joskus myös muualle kehoon esimerkiksi käsiin tai jalkoihin, erityisesti, jos henkilöllä on atooppinen iho tai muita iho-oireita. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa.

Kerroit, että kannat virusta kehossasi. Onko sinulla joskus todettu huuliherpes tai genitaaliherpes? Herpes voi myös uusiutua, yleensä samalle alueelle, jolle se on myös alun perin ilmaantunut. Herpestä ei voi kokonaan poistaa elimistöstä, mutta oireita voidaan hoidoilla lievittää ja herpekseen on olemassa tarpeen vaatiessa myös estolääkitys. Tästä voi kysyä lisää esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta tai opiskelijaterveydenhuollosta.

Herpes ja kondylooma ovat ainoat seksitaudit, jotka todetaan oireiden perusteella. Niistä ei tarvitse murehtia, ellei oireita ilmene. Herpestä ei erikseen testata, ellei ilmene siihen liittyviä iho-oireita. Ainoa keino ehkäistä tartunta on käyttää kondomia, liukuvoidetta ja suuseksisuojaa seksitilanteissa.

On tärkeää, että kumppanin kanssa voi keskustella, mitä toisen herpes tarkoittaa seksitilanteissa. Millaista seksiä halutaan harrastaa, jos rakkuloita tai rupia esiintyy? Miten kumppanin tartuttamista halutaan ehkäistä? On kuitenkin tosiasia, että pidemmissä suhteissa pöpöt toisinaan vaihtavat omistajaa, eikä seksitaudin saaminen ole maailman loppu. Näistä asioista on kuitenkin tärkeää keskustella kumppanin kanssa, jotta molemmilla on turvallinen ja miellyttävä olo seksitilanteissa.