X

Genitaaliherpeksestä

Genitaaliherpeksestä

Genitaaliherpeksestä

Hei, mietin miten genitaaliherpeksen voi saada? Poikaystäväni kertoi vähän aika sitten, että lääkäri oli diagnosoinut hänelle herpeksen peniksen kärjessä ennen kuin olin tavannut hänet. Hän väitti jo silloin lääkärille, ja nyt minulle ettei ole koskaan harrastanut seksiä muiden kuin minun kanssani. Lääkäri ei kuulemma ollut uskonut ja määrännyt lääkkeet. Sen yhden kerran jälkeen tauti ei ole oireillut. Itse tartunta ei pelota minua, koska se on sellaisessa paikassa, että siltä on helppo suojautua kondomilla ja rakastan poikaystävääni. Silti on alkanut vaivata, puhuuko poikaystäväni totta väittäessään ettei ole harrastanut seksiä muiden kuin minun kanssa. Tämä herpes oli siis hänellä jo ennen kuin tapasimme, eli se ei ole voinut tulla minulta. Miten muuten se voisi tarttua?

Vastaus

Hei,

sinua mietityttää poikaystäväsi herpes. Kun sukuelinherpes on aktiivisessa vaiheessa, eli iholla esiintyy rakkuloita, se on erittäin herkkä tarttumaan. Kun herpes on aktiivinen, yhdyntää tai suuseksiä kannattaa tällöin välttää. Kondomi kuitenkin suojaa hyvin ne kohdat, jotka kondomi peittää.

Herpes voi kuitenkin tarttua myös oireettomalta herpesviruksen kantajalta. Ehdottomasti paras tapa suojautua on käyttää kondomia aina yhdynnässä ja suuseksissä. Pidemmässä parisuhteessa voi olla, että jossain vaiheessa kummankin aiemmin saamat pöpöt saattavat päätyä vaihtoon.

Mietit, miten tartunnan voi saada. Sukuelinherpes tarttuu seksiteitse, pääsääntöisesti yhdynnässä. Sukuelinherpes voi tarttua myös suuseksin kautta suun limakalvoille. Huuliherpes voi tarttua suuseksin kautta myös alapäähän. Huuliherpes voi joissain tapauksissa tarttua kuitenkin myös käsien kautta alapäähän. Näin ollen, kumppanisi ei välttämättä ole ollut yhdynnässä, josta herpes on tarttunut. Kyse on voinut olla toisenlaisesta kontaktista.
Koska asia vaivaa sinua, sinun on ehkä hyvä vielä ottaa asia puheeksi ja keskustella asiasta poikaystäväsi kanssa hyvällä hetkellä. Ei kannata lähteä kysymään asiasta syyttelevään sävyyn, vaan yhdessä pohtien. Voit vielä kysyä, mitä lääkäri on hänelle kertonut. Herpes voi myös olla vuosia oireeton, joten on hyvin mahdollista, että on vaikea muistaa tai hahmottaa, mistä suhteesta ja millaisesta kontaktitilanteesta tartunta on tullut. Hienoa kuitenkin on, että poikaystäväsi kertoi tartunnastaan, se ei välttämättä ollut helppoa. Se kertoo, että hän välittää myös sinun  terveydestäsi.

Herpes on yleinen seksitauti. Oikealla ja vastuullisella hoidolla sen kanssa pärjää hyvin, eikä se rajoita elämää. Kerroit, että rakastat poikaystävääsi. Kiva kuulla. Tämä auttaa teitä varmasti selvittämään asian, ettei kummallekaan jää epävarma olo, ja voitte jatkossakin nauttia yhdessäolosta.

Hyvää vuoden vaihdetta,
Maria

Aiheet: genitaaliherpes, herpes, KONDOMI, seksitauti, tartunta,

29-12-2017