X

Epäilyttää näppylät

Epäilyttää näppylät

Epäilyttää näppylät

Hei! Mietiskelin tässä sillä poikaystäväni epäilee itsellään kondyloomaa. Hänellä on siihen viittaavia jälkiä/näppyjä peniksessä. Olemme kuitenkin toistemme ensimmäiset kumppanit myös seksin suhteen. Voiko kondylooman saada jo ensimäisessä seksikontaktissa vaikkei olisikaan ollut kenenkään toisten kanssa minkäänlaisessa seksuaalisessa kanssakäymisessä? Tai ylipäätään voiko jotkut sukupuolitaudit tarttua jo ensimmäisessä seksikontaktissa?

Vastaus

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdit, voiko seksitaudit tarttua ensimmäisessä seksikontaktissa. Jos kummallakaan ei ole ollut koskaan mitään seksiä toisen henkilön kanssa, teillä ei ole huolta seksitaudeista (olette molemmat toistenne ihan ensimmäiset seksikumppanit). Seksitaudit voivat tarttua, kun harrastaa seksiä henkilön kanssa, jolla on jokin seksitauti, jonka on saanut aiemmin suojaamattomassa seksikontaktissa.

Kondylooma on papilloomaviruksen aiheuttama seksitauti, jossa ilmenee syylämäisiä näppylöitä sukuelinten alueella. Kondylooma ei voi ilmaantua itsestään ilman jonkinlaista seksikontaktia henkilön kanssa, jolla on kondylooma.

Näin nettineuvonnan välityksellä ei voi ikävä kyllä päätellä, mitä näppylät ovat. Ovatko näppylät aiheuttaneet oireita? Näppylät voivat olla täysin harmittomia. Peniksessä on ihohuokosia, jotka ovat voineet tukkeutua ja aiheuttaa näppylöitä. Lisäksi terskan juuressa on lähes joka toisella miehellä yksi tai kaksi riviä pieniä, viattomia helmiäisnystyjä. Ne ovat vaarattomia, eivät tartu, eikä niitä pidä ruveta hoitamaan. Poikaystäväsi kannattaa käydä näyttämässä näppylöitä terveysasemalla tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajalla. Näppylöiden syy selviää varmasti näin.

Mukavaa vappua,

Maria

Aiheet: hpv, kondylooma, NÄPPYLÄT, penis, SEKSITAUDIT, TARTUNTATAVAT,

27-04-2017