X

A – Sinä

Vinkki! Istu peilin eteen tai rennosti mukavaan nojatuoliin ja tee tutkimusmatka omaan sisimpääsi ja vartaloosi.

Kysymyksiä sinulle pohdittavaksi:

Pystytkö ilmaisemaan itseäsi haluamallasi tavalla?
Mistä ominaisuuksista pidät itsessäsi?
Oletko tutustunut kehoosi?
Miltä oman kehon koskettaminen tuntuu,
millaisia ajatuksia se sinussa herättää?
Mikä tekee olosi hyväksi?

Sinä saat nauttia oman kehon kosketuksesta!

Seksuaalisen nautinnon kannalta tärkeää on omien tarpeiden ja halujen tunnistaminen sekä rohkeus ilmaista niitä. Itsetyydytys on turvallinen ja hyvä tapa tutustua omaan vartaloon ja siihen, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Itsetyydytys eli sooloseksi tarkoittaa omien sukuelinten ja vartalon koskettelua ja hyväilyä. Se on tavallista ja sallittua, oli sitten suhteessa toisen ihmisen kanssa tai ei. Jokaisella on lupa nauttia oman kehon kosketuksesta!

      

Se, että viihtyy omassa kehossaan, lisää itseluottamusta, mikä näkyy ulospäin myös muille. Muiden ihmisten asenteet ja oletukset voivat aiheuttaa paineita siitä, millainen kehon tulisi olla. On myös tilanteita, joissa oma keho ei tunnu omalta. Transihminen voi kokea genitaalidysforiaa, tunnetta, että omat sukuelimet ovat vääränlaiset ja eivät sovi omaan identiteettiin. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää hakea keskusteluapua. Olemme koonneet sinulle listaa auttavista tahoista.

On tärkeä muistaa, että jokaisen vartalo on omanlaisensa.  Ihmisen seksuaalisuus on paljon enemmän kuin pelkkä keho. Se on kokonaisuus, johon vaikuttavat myös omat ajatukset ja tunteet. Arvosta itseäsi sellaisena kuin olet ja anna itsellesi lupa nauttia läheisyydestä ja seksuaalisesta mielihyvästä. Erilaisia asioita voi kokeilla, ja sitä kautta oppia tunnistamaan, mitkä ovat ne itselle sopivat tavat toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Tärkeintä on, että itsellä on hyvä olo tekemisistään ja toimii myös muita kunnioittavalla tavalla.

 

‘Trans’ tarkoittaa sitä, että ei tunne syntymässä määriteltyä sukupuolta tai siihen yleensä liitettyjä odotuksia omakseen. Vastakohtana on cis, joka tarkoittaa sitä, että ihminen on tyytyväinen hänen syntymässä määriteltyyn sukupuoleen. Suurin osa ihmisistä on cissukupuolisia.

‘Trans’ määritelmään ei sisälly oletusta, että kehon anatomia olisi tietynlainen tai oletusta siitä, minkälaisia hoitoja tai kehollisia korjauksia ihminen kokee tarvitsevansa. Kaikki transihmiset eivät koe tarvetta hoitoihin tai kehollisin korjauksiin.

Osa sukupuolivähemmistöön kuuluvista ihmisistä kuitenkin kokee suurta ahdistusta kehoaan kohtaan. Itsensä kokeminen viehättäväksi ja seksin harrastaminen voi olla vaikeaa, ellei tunne oloaan mukavaksi omassa kehossaan. Joistakin voi tuntua siltä, että haluaisi odottaa, kunnes keho sopii ulkoisesti paremmin yhteen minäkuvan ja sukupuoli-identiteetin kanssa. Mahdollisuudet seksistä nauttimiseen mahdollisen fyysisen sukupuolenkorjauksen jälkeen ovat kuitenkin paremmat, jos on nauttinut seksistä myös ennen sitä, itsekseen tai muiden kanssa.

Mikäli on mahdollista, on hyvä etsiä tapoja nauttia kehollisista tuntemuksista, vaikka ei kokisi viihtyvänsä senhetkisessä kehossaan. Apuna voi käyttää esimerkiksi fantasioita, seksileluja ja proteeseja.

Lähde: Seksi ja trans 

Omat rajat

Ihmissuhteisiin ja seksiin liittyen on tärkeää muistaa, että itseä ei kannata pakottaa tekemään sellaisia asioita, jotka tuntuvat ahdistavalta, epämukavalta tai pelottavalta. Tällaiset tunteet voivat kertoa siitä, että ei ole valmis johonkin tekoon tai tilanteeseen. Suhteissa ja seksitilanteissa on aina tärkeää kuunnella itseään ja edetä sen mukaisesti. Erilaiset seksitilanteet voi aina pysäyttää, eikä seksitilannetta ole pakko jatkaa vaikka sen olisi jo aloittanut. On hyvä muistaa, että on ihmisiä, jotka eivät halua olla seksuaalisessa kanssakäymisessä toisen ihmisen kanssa koskaan elämänsä aikana ja se on täysin ok.

Jokaisella olisi hyvä olla olemassa rajat, jotka suojaavat ja pitävät turvassa. Omia rajoja ihmissuhteissa ja seksiin liittyen on hyvä pohtia itsekseen omassa rauhassa. Omien rajojen ylittäminen tuntuu yleensä jollain epämukavalla tavalla sekä mielessä, että kehossa. Tällöin on hyvä pohtia, mitä tulisi tehdä, ettei tulisi uudelleen tällaista epämukavaa olotilaa. Asiaa voi pohtia yhdessä myös jonkun toisen kanssa.

Sinä päätät itse!

Omista rajoista kiinnipitäminen ei aina ole helppoa. Omien rajojen ylittäminen tuntuu yleensä jollain epämukavalla tavalla sekä mielessä että kehossa. Jokaisen on hyvä miettiä itselle sopivat tavat ja keinot harjoittaa sellaisia suhteita ja seksisuhteita, joista saa mielihyvää ja on turvallinen ja hyvä olo. Jos jokin asia jää vaivaamaan mieltä, siitä kannattaa keskustella jonkun toisen kanssa. Omista rajoista kiinnipitämisessä ei ole mitään väärää. Se osoittaa, että arvostaa itseään ja pitää itseään tärkeänä. Jokainen saa itse päättää, kenen kanssa on tai ei ole seksiä, milloin ja millä tavalla. Tie nautinnolliseen seksiin toisen ihmisen kanssa kulkee itsensä hyväksymisen ja arvostamisen kautta.

B -kumppani: Minkälainen on sinun ihannekumppanisi? Mitä seurustelu merkitsee sinulle?

C -yhteiset pelisäännöt: Mikä tekee suhteesta hyvän? Millaisia erilaisia parisuhteita on olemassa?