X

Kipu ja seksi

Miksi seksiä harrastetaan?

Seksiä harrastetaan useimmiten sen vuoksi, että se tuntuu hyvältä. Seksi yksin, kumppanin tai kumppaneiden kanssa tuottaa mielihyvän tunnetta, laukaisee stressiä ja ainakin hetkellisesti rauhoittaa mieltä ja kehoa. Itsetyydytys on turvallinen ja hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja tuottaa seksuaalista mielihyvää itselle.

Seksiin voi liittyä kipua erilaisissa tilanteissa ja erilaisista syistä. On hyvä muistaa, että kaikkia seksitapoja ei tarvitse kokeilla, jos ajatus tuntuu ahdistavalta tai epämiellyttävältä. Yhdessä kumppanin kanssa keskustellen ja kokeillen voi löytää molempia miellyttävät seksitavat.

Sellaiset tilanteet, joissa aiheutetaan toiselle vastentahtoista kipua tai tehdään seksuaalinen teko tiedottomalle ihmiselle, ovat väkivaltaa. Seksi perustuu aina vapaaehtoisuuteen, luottamukseen ja yhteiseen sopimukseen. Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä missä vaiheessa tahansa. Lue lisää suhteen pelisäännöistä, jotka sovitaan yhteisesti kaikkia suhteen osapuolia kunnioittaen. Kaikenlainen seksuaalinen kaltoinkohtelu on rikos. Jos olet joutunut tai epäilet joutuneesi kaltoin kohdelluksi, voit jutella ja hakea apua nuorten Rikosuhripäivystyksestä.

Mistä kipu seksissä voi johtua?

Seksiin, jossa emättimeen tai anaaliin työnnetään penis tai seksilelu, voi liittyä kipua, mikäli tilanne ei ole riittävän kiihottava tai liukastetta ei ole tarpeeksi. Riittävän kiihotustilan saavuttamiseksi on hyvä panostaa hyväilyyn ja kosketteluun. On hyvä jutella kumppanin kanssa, millaisesta kosketuksesta hän kiihottuu eniten. Liukuvoiteen käyttö on missä tahansa seksitavassa suositeltavaa, mutta erityisen tärkeää se on anaaliseksissä. Ennen anaaliyhdyntää tai anaaliseksiä lelun kanssa on hyvä tutustua omaan peräaukkoon ja peniksen tai seksilelun sisään viemistä on kokeiltava hitaasti, oikea kulmaa etsien, eikä missään nimessä väkisin. Jos jokin seksitapa ei tunnukaan hyvältä, vaikka se aluksi olisi tuntunut hyvältä ajatukselta, voi hyvin pyytää keskeyttämään tilanteen ja ehdottaa toisenlaisen seksin kokeilemista.

Myös seksitaudit ja muut sukuelinten tulehdukset voivat aiheuttaa kipua seksin aikana tai sen jälkeen. Suojaamattoman seksikontaktin jälkeen on hyvä käydä seksitautitesteissä ja sulkea pois seksitautien aiheuttaman kiputilat.

Kipua voi aiheuttaa esimerkiksi emättimen tiukka immenkalvo, peniksen esinahan ahtaus, lantionpohjan rentoutumattomuus, vaginismi, vulvodynia, ympärileikkaus tai genitaalidysforia. Genitaaleihin liittyvään kipuun voi olla muitakin syitä.  Jos kipu jatkuu useamman itsetyydytys- tai seksikerran jälkeen, on aina hyvä käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajan, lääkärin, gynekologin tai urologin kanssa. Voit keskustella asiasta myös justwearit.fi-sivuston seksuaalineuvonta-chatissa.

Nautinnon lisäämiseksi voi kokeilla käyttää liukuvoidetta hieromalla sitä kevyesti omiin ja kumppanin sukuelimiin tai peräaukkoon. Liukuvoide pitää kondomin ja limakalvot ehjinä sekä lisää nautintoa. Nautinnon kannalta on tärkeää keskittyä tilanteeseen, kuunnella oman kehon tuntemuksia ja kommunikoida kumppanin kanssa.

Entä, jos kipu kiihottaa?

Joillekin kivun kokeminen tai kivun tuottaminen toiselle voi tuottaa seksuaalista nautintoa. Mikäli kivun kokeminen tai sen tuottaminen on itselle kiihottavaa ja seksuaalista nautintoa tuottavaa, on erityisen tärkeää tutustua omaan kehoon, tiedostaa omat rajat ja sopia kumppanin kanssa tarkkaan siitä, mikä on sallittua ja mikä ei ja milloin on lopetettava. Kumppanin tunteminen entuudestaan ja luottamus on ehdotonta turvallisen seksin takaamiseksi.