X

Mitä SINÄ haluat?

Joskus voi olla vaikea tietää, mitä itse oikeasti haluaa, kun ulkopuolelta tulee jatkuvasti kaikenlaisia virikkeitä, ajatuksia ja mielipiteitä. Joskus ystävät ja media vaikuttavat ajatuksiimme ja tekoihimme. Kulttuuri, uskonto ja etenkin oma perhe voivat vaikuttaa voimakkaastikin siihen, mitä ajattelemme ihmissuhteista ja seksistä. Jos omat ajatukset ovat kovin sekavat tai ei oikein tiedä, mitä haluaa, on hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan asioita ihan omassa rauhassa. Ihmissuhteisiin ja seksiin liittyen on tärkeää muistaa, että itseään ei kannata pakottaa tekemään sellaisia asioita, jotka tuntuvat ahdistavalta, epämukavalta tai pelottavalta. Tällaiset tunteet voivat kertoa siitä, että ei ole valmis johonkin tekoon tai tilanteeseen.

Voit pohtia esimerkiksi seuraavanlaisia asioita:

Minkälaisia ihmissuhteita sinulla on? Antavatko ne sinulle voimaa ja iloa?
Minkälaiset asiat saavat hymyn huulillesi? Miten voit saada niitä elämääsi enemmän?
Millaisesta kosketuksesta pidät/mistä et pidä?
Mitä seksuaalisia tarpeita sinulla on?
Pystytkö ilmaisemaan seksuaalisuuttasi haluamallasi tavalla?
Oletko tutustunut omaan vartaloosi? Miltä vartalosi tuntuu, millaisia tuntemuksia ja ajatuksia sinulla herää?

Mitä tuntemuksia itsetyydytys herättää?
Miltä ajatus seksistä toisen kanssa tuntuu?
Haluatko seksiä nykyisessä suhteessasi?
Mitä odotuksia ja toiveita sinulla on suhteeltasi?
Millä tavoin ilmaiset seksuaalisia tunteitasi ja toiveitasi kumppanillesi?
Mitä voit tehdä, jos jokin ei tunnu hyvältä?
Pystytkö itse pohtimaan näitä asioita, jotta ajatukset selkiytyvät vai pitäisikö pohtia asiaa yhdessä jonkun toisen kanssa?

Omiin haluihin ja toiveisiin voi tutustua pikkuhiljaa ajattelemalla ja pohtimalla asioita, kirjoittamalla, lukemalla ja juttelemalla ystävien tai läheisten kanssa. Suhteissa ja seksitilanteissa kannattaa edetä itseään kuunnellen. Aina voi myös ottaa askeleen taaksepäin ja arvioida tilannetta uudelleen. Lue lisää suhteen yhteisistä pelisääntöistä.

Tärkeintä on, että itsellä on hyvä olo tekemisistään ja toimii myös muita kunnioittavalla tavalla.

Millainen kosketus tuntuu hyvältä?

Kaikilla on kehossaan alueita, joiden koskettaminen tuottaa mielihyvää ja kiihottumista. Sukupuolesta riippumatta suu, kaula ja niska, korvanlehdet, päänahka, kädet, hartiat, lapaluut, selkä, vatsa, takapuoli, lantio, reidet ja jalat, rinta, nännit ja nännipihat voivat olla herkkiä kosketukselle. Myös anaalin ja sen ympäröivän alueen koskettaminen voi tuntua hyvältä. Monilla nautintoa tuottaa myös genitaalien eli sukielinten koskettaminen ja hyväily, sillä niillä alueilla on paljon hermoja.

Itsetyydytys eli sooloseksi on hyvä tapa tutustua omaan kehoon. On hyvä tiedostaa, miltä oman kehon koskettaminen tuntuu: millainen kosketus tuntuu hyvältä ja millainen kosketus mahdollisesti ahdistaa. Itsensä hyväilemisen avulla oppii tuntemaan omat seksuaaliset tarpeensa ja toiveensa paremmin, ja siten voi myös mahdolliselle kumppanille ilmaista herkemmin, millaisesta kosketuksesta pitää ja millaisesta ei.

Itsetyydytys voi parhaimmillaan tuottaa nautintoa, hyvää oloa ja lievittää stressiä. Itsetyydytyksessä kannattaa käyttää omaa mielikuvitusta.