X

B – kumppani

Kysymyksiä sinulle pohdittavaksi:

Millainen on sinun ihannekumppanisi?
Millainen kumppani sinä olet toiselle?
Miten voi osoittaa kiinnostusta toista kohtaan?
Mitä seurustelu tarkoittaa sinulle?
Mitä seksi merkitsee sinulle, entä kumppanillesi?
Kenen aloitteesta seksiä pitäisi harrastaa?

Seksistä toisen ihmisen kanssa tekee nautinnollista se, että seksikumppani on henkilö, johon tuntee vetoa ja josta pitää. Yhdessä kumppanin tai kumppaneiden kanssa voi toteuttaa sellaisia seksitapoja, joista molemmat tai kaikki kiihottuvat ja nauttivat. Kun kaikki osapuolet haluavat seksiä, sitä voi toteuttaa monella eri tavalla. Ei ole olemassa ”oikeanlaista” seksiä, eikä kukaan toinen voi määritellä, millainen seksi on mahdollista sinulle, kumppanillesi tai suhteellenne ja millainen ei. Suhdemuotoja voi olla erilaisia, kuten avoin suhde tai polyamorinen suhde, jossa seurustelevia osapuolia on enemmän kuin kaksi.

Seksi ei ole aina samanlaista

Seksuaalinen halu ja nautinnon kokeminen vaihtelevat henkilöstä ja tilanteesta riippuen. Seksi ei ole aina samanlaista eikä tunnu samalta edes saman kumppanin kanssa. Nautinnon kokemiseen voivat vaikuttaa monet eri asiat, kuten tilanne tai paikka sekä omat että kumppanin ajatukset ja senhetkinen tunnetila. Lähes kaikki jännittävät ensimmäistä seksikokemusta toisen kanssa. Myös uuden kumppanin kanssa ensimmäinen yhteinen intiimi hetki voi tuntua jännittävältä. Joskus voi jännittää niin paljon, että se vaikuttaa kykyyn nauttia hetkestä ja on esimerkiksi vaikea kiihottua tai erektio heikkenee. Tällöin kannattaa hengittää syvään, mahdollisesti hidastaa tahtia ja keskittyä rauhassa oman kehon tuntemuksiin. Kevyt juttelu kumppanin kanssa voi myös rentouttaa mieltä. Jos tuntuu, että seksi jännittää tai jopa pelottaa enemmän kuin haluttaa ja kiihottaa, ei ehkä ole vielä valmis seksiin.

Kerro tuntemuksistasi kumppanillesi

Omista ajatuksista ja tuntemuksista kannattaa puhua ääneen, sillä ihanteellinenkaan kumppani ei osaa lukea ajatuksia. Oli kyse sitten kiinnostuksen osoittamisesta, suhteen tilan selvittämisestä tai seksistä, kumppanin kanssa kannattaa keskustella, millaisia ajatuksia ja odotuksia kummallakin on.

Suhde ja seksi merkitsevät ihmisille eri asioita. Yhdessä keskustelemalla luodaan hyvä pohja molempia tyydyttävälle, nautinnolliselle ja turvalliselle suhteelle ja seksille.

Vinkki! Keskustelkaa, kuunnelkaa ja opastakaa toisianne.

Seksiin ei saa pakottaa tai painostaa

Seksi perustuu aina vapaaehtoisuuteen, luottamukseen ja yhteiseen sopimukseen. Ketään ei saa painostaa tai pakottaa minkäänlaiseen seksuaaliseen tekoon. Tämä koskee myös suhteessa olevia. Seksi ei ole suhteessa velvollisuus, vaan jokaisessa suhteessa keskustellaan yhdessä siitä, minkälaista läheisyyttä halutaan. Hyvässä suhteessa ei kiristetä tai uhkailla seksillä.

On hyvä muistaa, että kaikille seksi ei ole iso juttu tai se ei ole tärkeää. Kaikki eivät halua seksiä. Se on jokaisen oma valinta, jota on kunnioitettava.