X

Miten kehittää omia nettiturvataitoja?

Miten kehittää omia nettiturvataitoja?

Miten kehittää omia nettiturvataitoja?

Oletko sinä saanut epämiellyttäviä tai ahdistavia yhteydenottoja somessa?

Viime aikoina on uutisoitu laajasti nuorten kokemasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joka on saanut alkunsa netissä. Tapauksissa on ollut todennäköisesti kyse groomingista, eli houkuttelusta, jota voi tapahtua livenä tai se voi alkaa sosiaalisen median kautta. Houkuttelussa on kyse siitä, että (yleensä) aikuinen pyrkii pääsemään seksuaaliseen kontaktiin nuoren kanssa pikkuhiljaa ensin tutustuen ja luottamusta rakentaen. Luottamussuhde luodaan juttelemalla alkuun pitkäänkin niitä näitä, kehumalla ja lopulta ehdottomalla paljastavien kuvien lähettämistä, riisuutumista webcamissa ja mahdollisesti tapaamista livenä. Houkuttelua on vaikea tunnistaa, koska se voi olla pitkäkestoista ja aluksi kovin viattoman tuntuista. Houkuttelussa aikuisella ei ole kuitenkaan viaton päämäärä. On tärkeää muistaa, että nuoren houkutteleminen seksuaalisiin tekoihin on aikuiselta ihmiseltä rikos ja houkuttelun uhrilla on oikeus saada tukea ja apua kokemuksiinsa.

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu verkossa tai somessa on aina väärin ja ei-kunnioittavaa käytöstä ei tarvitse sietää.

Miten tunnistaa houkuttelija ja/tai ahdistava käytös?

Hälytyskellojen kannattaa soida:

 • kun tuntematon henkilö ottaa yhteyttä somessa ja haluaa jutella kanssasi, mutta hänen profiilinsa ei ole aito & hän ei kerro itsestään mitään/ ei kerro ikäänsä, oikeaa nimeään jne. Netissä on helppo valehdella profiilikuva, ikä, nimi ja sukupuoli.
 • jos keskustelukumppani ei halua kertoa itsestään mitään, on syytä epäillä että tällä ei ole puhtaat jauhot pussissa.
 • kun aluksi asiallinen keskustelu muuttu kummalliseksi tai seksuaalissävytteiseksi. Jos nettituttu haluaa tietää kehoosi ja seksuaalisuuteesi liittyviä intiimejä asioita, on aika lopettaa keskustelu.
 • jos sinulle tarjotaan rahaa, vaatteita, matkoja vastineeksi paljastavista kuvista, -videoista, seksistä tai tapaamisista. Tällaisista viesteistä tulee aina kertoa luotettavalle aikuiselle ja ilmoittaa myös poliisille, kun kyseessä on alle 18-vuotiaalle lähetetyt viestit.
 • jos sinulle tulee keskustelusta outo olo. Omia tuntemuksia kannattaa kuunnella. Sinun ei tarvitse vastata kohteliaisuudesta kenellekään!
 • keskustelukumppani kysyy henkilötietojasi: syntymäaikaasi, osoitettasi, sähköpostiosoitettasi, puhelinnumeroasi. Älä anna henkilötietojasi, jos et tiedä tarkasti, mihin niitä käytetään. Älä koskaan anna tarkkoja henkilötietojasi nettitutulle.

Toimi näin:

 • Kukaan ei saa painostaa, pakottaa tai kiristää sinua. Sinun ei ole pakko katsoa, kuunnella tai tehdä asioita, jotka saavat sinut ahdistumaan tai pelkäämään. Lopeta keskustelu, jos se on asiaton tai kummallinen. Kerro kiristyksestä tai uhkailusta välittömästi luotettavalle aikuiselle ja bannaa tai estä häiritsijä.
 • Tallenna saamasi viestit ja keskustelut tai ota ruutukaappaukset todisteeksi yhteydenotosta.
 • Kerro epämiellyttävästä verkkokohtaamisesta luotettavalle aikuiselle!
 • Kannattaa puhua tilanteista myös ystävien kanssa. Kokemusten vaihto auttaa tunnistamaan epäilyttävät tyypit ja auttaa tilanteiden setvimisessä. Seksuaalinen ahdistelu ja kiristäminen aiheuttavat uhrissä häpeää. Ystävä voi tunnistaa, milloin kaveri on pulassa.
 • Ota tarvittaessa yhteys poliisiin ja hae apua itsellesi tai ystävälle.

Mistä hakea apua:

 

 

Jos haluat keskustella lisää turvataidoista verkossa, tule seksuaalineuvonta-chattiin torstaina klo 14-17, tervetuloa!

 

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista