X

Miten erota oikein?

Miten erota oikein?

Mitä sitten, kun parisuhteessa oleminen ei enää tunnu hyvältä? Jos kumppani ei kunnioita sinua enää, tai välillänne on salaisuuksia, joista ette pysty puhumaan yhdessä?

Eroaminen on yksilöllistä – Joillekin se on vaikeaa, ja jotkut käsittelevät sen nopeasti. Sinun ei kuitenkaan pitäisi piilotella tunteitasi, sillä ne muuten suurenevat mielessäsi yhä enemmän. On parempi puhua läheiselle tai psykologille, kun miettiä itsekseen asioita.

 

Milloin ja miten suhde kannattaa lopettaa?

Suhdetta ei kannata lopettaa tekstiviestillä, tai puhelimitse. Hyvä tapa erota on puhumalla siten, että molemmat ovat läsnä. Puhuminen kannattaa aina, sillä siten ei tule mahdollisia väärinkäsityksiä.

Kun suhde loppuu, ei kannata heti mennä puhumaan toisesta pahaa tämän selän takana kaverille, vaan puhua omista tunteistaan luotettavalle henkilölle. On parempi erota kavereina kuin vihollisina.

Suhteestasi kannattaa puhua jonkun kanssa ja hakea apua silloin, jos se sisältää seuraavanlaisia tilanteita:

  • Fyysinen väkivalta: Esimerkiksi lyömistä, potkimista, läpsimistä, puremista ja kaikenlaista käsiin käymistä.
  • Henkinen väkivalta: Kumppanin elämän rajoittamista, mitätöimistä, haukkumista tai mustasukkaisuutta.
  • Seksiin pakottaminen: Seksiin painostaminen esimerkiksi uhkailemalla, kiristämällä tai fyysistä voimaa käyttämällä.
  • Hyväksikäyttö: Sellaiset suhteet, joissa toinen on lapsi tai nuori, ja toinen nuori tai aikuinen, voivat olla lasta tai nuorta hyväksikäyttäviä suhteita.

 

Jätetyksi tuleminen

Jätetyksi tuleminen on ikävä kokemus, ja siitä ylipääseminen on ensin vaikeaa. On tärkeää muistaa, että olet arvokas.

Jätetyksi tuleminen ei aina tarkoita sitä, että olet tehnyt virheitä suhteessanne. Ihmiset välillä kasvavat erilleen.

Jos suhteessa on toiminut väärin tai tehnyt virheitä, niistä oppii aina. Menneitä virheitä ei silti pitäisi miettiä joka päivä.

Yleensä suhdetta ei ole hyvä jatkaa, jos toinen ei ole edes siinä vapaaehtoisesti mukana. Muuten kumppanillesi saattaa tulla painostettu ja pakotettu olo.

On ensin vaikeaa päästää toisesta irti, mutta se on aina molemmille parhaaksi.

 

Mitkä asiat ovat tärkeitä suhteessa?

Suhteessa on viisi tärkeää asiaa, jotka ovat: vapaaehtoisuus, kunnioitus, tasavertaisuus, luottaminen ja puhuminen.

On tärkeää se, että molemmat ovat suhteessa vapaaehtoisesti ja omasta halustaan, kunnioittaen toisiaan. Suhteessa molemmat ovat tasavertaisia, eikä kummankaan pitäisi pakottaa tai painostaa toista mihinkään.

Tärkeää on puhua ja luottaa toiseen. Luottamus on rehellisyyttä ja yhteisistä sopimuksista kiinni pitämistä. Molempien pitäisi puhua toisilleen itselleen tärkeistä asioista, ja jakaa omat huolenaiheet toisilleen.

 

Miten pääsen edellisestä suhteestani yli?

Edellisestä suhteesta ylipääseminen on vaikeaa aluksi, mutta se helpottaa ajan kuluessa. Uutta suhdetta ei pitäisi aloittaa silloin, kun olet toipumassa erosta, tai kaipaat edellistä kumppaniasi.

Kun eroat kumppanistasi, on tärkeää hengittää ja antaa itselleen tarpeeksi aikaa. Jos löydät itsesi ajattelemassa edellistä kumppaniasi, mene tekemään muuta – esimerkiksi urheilemaan tai tapaamaan kavereita.

On tärkeää muistaa, ettet ole yksin, ja on henkilöitä, jotka haluavat auttaa sinua. Voisiko auttava taho olla sinulle perheesi, joku kaveripiiristäsi tai lähimmäisen nuorisotilan ohjaaja? Voit myös tulla keskustelemaan myös seksuaalineuvonta-chattiin klo 15-18.

 

Terveisin: Marie, justwearit.fi -sivuston kesätyöntekijä

Aiheet: ero, eroaminen, hyvä ero, hyvä suhde, jätetyksi tuleminen, miten erota oikein, seurustelu, suhde,

31-10-2018

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista