X

Mitä sinä oikeasti tiedät hivistä?

Mitä sinä oikeasti tiedät hivistä?

Mitä sinä oikeasti tiedät hivistä?

Onko hiv mielestäsi aina kuolemaan johtava tauti, joka voi tarttua uimahallista, hyttysen pistoista ja epäilyttävän näköisiltä tyypeiltä? Onko sinulla tietoa, miten hiv voi tarttua, miten sitä voidaan hoitaa ja miten hivin kanssa voi elää? Hiviä pelätään paljon, mutta siitä tiedetään hyvin vähän.

Tee tietovisa ja testaa hiv-tietosi tästä!

Mikä oikein on hiv?

Hiv (human immunodeficiency virus) on viruksen aiheuttama krooninen sairaus, jota voidaan tehokkaasti hoitaa lääkityksellä. Lääkityksen avulla hiv-tartunnan saanut voi elää oireetonta elämää yhtä pitkään kuin muutkin. Ilman lääkitystä hiv-tartunnan saaneen henkilön puolustusjärjestelmä heikkenee vähitellen. Hoitamattomana hiv voi johtaa aidsiin. Aids-tapauksia ei Suomessa juurikaan ole, koska hiv-tartunta löydetään testaamalla ajoissa ja siihen on hyvä lääkitys.

Eikö niin, että hiv tarttuu suudellessa?

Hiv ei tartu suudellessa, eikä missään arkipäiväisissä tilanteissa. Hiv tarttuu heikosti, sillä virus ei selviä ihmisen kehon ulkopuolella jouduttuaan kosketuksiin ilman kanssa. Suomessa hivin pääsääntöinen tartuntapa on suojaamaton seksi. Tartunnan saa yleensä henkilöltä, joka ei tiedä omasta tartunnastaan.

Hiv voi tarttua suojaamattomassa anaali- ja emätinyhdynnässä ilman kondomia. Emätinerite, sperma, esiliukaste ja veri ovat näissä mahdollisia tartuttajia. Suuseksissä hiv-tartunnan riski on pieni, ja ainoastaan sillä osapuolella, joka saa siemennestettä tai emätineritettä suuhunsa. Hiv-tartunnan ja muut seksitaudit voi ehkäistä käyttämällä seksitilanteissa kondomia, liukuvoidetta ja suuseksisuojaa. Lue lisää täältä.

Miten hiv testataan ja milloin kannattaisi mennä testiin?

Hiv tartunnan voi todeta ainoastaan käymällä hiv-testissä. Hiv-tartuntaa ei voi päätellä oireista, eikä se näy ihmisestä päällepäin. Hiv-testiin voi hakeutua 1-3 kuukautta suojaamattoman seksitilanteen jälkeen.

Lääkitty hiv ei tartu!

Hiviin on olemassa tehokas lääkehoito, jonka avulla hiv-tartunnalla ei välttämättä ole lainkaan vaikutusta henkilön terveydentilaan. Riittävän ajoissa aloitettu lääkitys pysäyttää hi-viruksen etenemisen henkilön elimistössä ja laskee virusmäärän mittausrajan alapuolelle. Tämän ansiosta henkilö pysyy terveenä, eikä sairaus vaikuta eliniän ennusteeseen. Toimivan lääkityksen kanssa henkilö ei voi myöskään tartuttaa hiviä eteenpäin edes seksissä ilman kondomia!

Hiv-tartunnan saaneelle lääkityksen kanssa eläminen ei yleensä ole vaikeinta, vaan vaikein asia on muiden ihmisten syrjivät asenteet hiv-tartunnan saanutta kohtaan.

Onko hiv yleinen Suomessa?

Hiv on Suomessa hyvin harvinainen seksitauti. Uusia tartuntoja todetaan alle 200 vuodessa, kun esimerkiksi klamydiatartuntoja todetaan noin 14 000 vuodessa. Maailman aids-päivää vietetään 1.12. kaikkialla maailmassa! Jaa sinäkin silloin oikeaa tietoa hivistä esimerkiksi jakamalla testiä tai videota kavereillesi!

 

Aiheet: aids, hiv, maailman aidspäivä,

26-11-2018

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista