X

Seksiä on monenlaista

Kuvissa on esiteltynä muutamia erilaisia seksitapoja. Kuvaa klikkaamalla saat auki tarkemman selityksen, mitä seksitapaa tarkoitetaan ja voivatko seksitaudit tarttua kyseisessä seksitavassa.

  • all
  • g1

Kuvitus: Jutta Kivilompolo

Seksiä on monenlaista

Voit yksin tai yhdessä kumppanin kanssa kokeilla, millaiset seksitavat tuntuvat luontevilta ja nautinnollisilta. On myös hyvä muistaa, että kaikkea ei ole pakko kokeilla. Jos jokin tapa, asento tai kosketus ei tunnu hyvältä, kerro siitä kumppanillesi ja keskustelkaa, millaisesta hyväilystä kumpikin pitää.

Ei ole olemassa ”oikeanlaista” tai ”normaalia” seksiä. Kukaan ulkopuolinen ei voi määritellä, millainen seksi on mahdollista sinulle ja millainen ei. Jokaisella on oikeus yksilöllisiin päätöksiin ja käyttäytymiseen, kunhan ne eivät loukkaa muiden seksuaalioikeuksia.

Vinkki! Anna tilaa myös omalle mielikuvitukselle

Sinua ehkä kiinnostaa tietää lisää myös turvallisesta seksistä ja seksitautien ehkäisystä.

Jos haluat pohtia aihetta enemmän, kannattaa miettiä, mitkä asiat voivat vaikuttaa nautinnon kokemiseen seksissä.

Mitä seksi on?

Mikä tahansa, mikä tuntuu itsestä seksuaaliselta ja mahdollisesti seksuaalisesti kiihottavalta, voi olla seksiä. Erilaiset ihmiset kiihottuvat erilaisista asioista ja kiihottuminen voi riippua myös olosuhteista ja tilanteesta. Meidän kulttuurissamme on paljon harhaluuloja siitä, minkälaista seksin pitäisi olla ollakseen ”oikeaa” seksiä.  Tällainen harhaluulo on esimerkiksi se, että seksissä pitäisi aina tapahtua penetraatiota (esimerkiksi emättimen tai anaalin penetroiminen peniksellä, dildolla, suuta peniksellä jne.), mutta penetraatioseksi on vain yksi tapa harrastaa seksiä.

Seksi voi olla yksityistä tai sen voi jakaa yhden tai useamman ihmisen kanssa. Seksiin voi kuulua monenlaisia aistimuksia; se voi sisältää kosketusta tai pelkkiä ajatuksia tai fantasioita, ja se voi tapahtua koko keholla tai vain jollakin kehon osalla.

Seksiin liittyy paljon normeja, kuten se, että seksin aikana ollaan alastomia, että siihen liittyy fyysistä koskettelua, tai että kaikkien osapuolten pitää saada orgasmi. Näin ei tarvitse välttämättä olla. Intiimiyden, läheisyyden ja nautinnon kokemukset eivät edellytä sitä, että noudattaa valmista kaavaa.

Seksi voi olla myös sitä, että tyydytetään itseään kumppanin tai kumppanien kanssa. Tämä voi tapahtua myös eri tilassa, esim. puhelimen tai webcamin välityksellä. Seksi voi olla myös sitä, että kosketellaan tai painaudutaan toista vasten, vaatteet päällä tai ilman. Voi myös avata vain muutaman napin tai vetää paitaa ylös juuri sen verran kuin tuntuu mukavalta.

Lähde: Seksi ja trans -esite