X

Sattuuko se?

Miksi seksiä harrastetaan? Seksiä harrastetaan useimmiten sen vuoksi, että se tuntuu hyvältä. Seksi yksin tai kumppanin kanssa tuottaa mielihyvän tunnetta, laukaisee stressiä ja ainakin hetkellisesti rauhoittaa mieltä ja kehoa.

Joskus seksi tai yhdyntä tekee kuitenkin kipeää. Yleensä kipu kertoo jostain ja silloin on hyvä hidastaa tahtia ja kuunnella omaa kehoaan. Yleisimmin kipua voi tuntua ensimmäisellä yhdyntäkerralla. Tytöillä kipua voi aiheuttaa tiukka immenkalvo, pojilla voi olla ahdas esinahka, jolloin esinahkaa ei saa vedettyä kunnolla taakse. Erityisen tärkeää on panostaa kumppanin hyväilyyn ja kosketteluun eri tavoin, jotta seksitilanteessa kumpikin osapuoli on kiihottunut. Nautinnon lisäämiseksi voi kokeilla käyttää liukuvoidetta hieromalla sitä kevyesti omiin ja kumppanin sukuelimiin tai peräaukkoon. Liukuvoide pitää kondomin ja limakalvot ehjinä sekä lisää nautintoa.

Liukuvoiteen käyttö on erityisen tärkeää anaaliyhdynnässä. Ennen anaaliyhdyntää on hyvä tutustua omaan peräaukkoon ja yhdyntää on kokeiltava hitaasti, oikeaa kulmaa etsien, eikä missään nimessä väkisin.

Kipuun voi liittyä muitakin syitä. Jos kipu jatkuu useamman seksikerran jälkeen, on aina hyvä käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajan, lääkärin tai gynekologin kanssa.

Tytöllä syyt saattavat liittyä lantionpohjanlihasten rentoutumattomuuteen, vaginismiinvulvodyniaan, ympärileikkaukseen tai siihen, ettei ole tarpeeksi kiihottunut seksissä. Nautinnon kannalta on tärkeää keskittyä tilanteeseen, kuunnella oman kehon tuntemuksia ja kommunikoida kumppanin kanssa.

Pojilla hieman kireä esinahka on yleinen. Ahdasta esinahkaa ei saa vedettyä kunnolla taakse ja esinahan liikuttaminen saattaa aiheuttaa kipua. Tähän auttaa esinahan säännöllinen liikuttaminen esimerkiksi aina lämpimän suihkun yhteydessä. Lisäksi kannattaa kokeilla liukuvoiteen käyttöä esimerkiksi itsetyydytyksen yhteydessä. Yleensä esinahka löystyy ajan myötä ja kireys häviää.

Myös seksitaudit ja muut sukuelinten tulehdukset voivat aiheuttaa kipua. Suojaamattoman seksikontaktin jälkeen on hyvä käydä seksitautitesteissä ja sulkea pois seksitautien aiheuttaman kiputilat.

Erilaisiin seksitapoihin voi liittyä kipua. On hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse kokeilla, jos ajatus tuntuu ahdistavalta tai epämiellyttävältä. Yhdessä kumppanin kanssa keskustellen ja kokeillen voi löytää molempia miellyttävät seksitavat.

Sellaiset tilanteet, joissa aiheutetaan toiselle vastentahtoista kipua tai tehdään seksuaalinen teko tiedottomalle ihmiselle, ovat väkivaltaa. Seksi perustuu vapaaehtoisuuteen, luottamukseen ja yhteiseen sopimukseen. Jokaisella on oikeus kieltäytyä seksistä missä vaiheessa tahansa. Lue lisää suhteen pelisäännöistä nettisivuiltamme.

Kaikenlainen seksuaalinen kaltoinkohtelu on rikos. Jos olet joutunut tai epäilet joutuneesi kaltoin kohdelluksi, voit jutella ja hakea apua nuorten rikosuhripäivystyksestä.