X

“Miltä tämä sinusta tuntuu?”

“Miltä tämä sinusta tuntuu?”

“Miltä tämä sinusta tuntuu?”

Hyvä seksi tuntuu hyvältä ajatukselta ennen seksiä, seksin aikana ja seksin jälkeen.

Seksi merkitsee ihmisille eri asioita. Joillekin se voi olla iso voimavara suhteessa ja joillekin seksi ei ole ollenkaan merkittävä asia suhteessa. Kaikki eivät esimerkiksi kaipaa seksiä ollenkaan! Miten sitten voi löytää suhteen, jossa ollaan seksin suhteen samoilla linjoilla? Miten kumppanille voi ehdottaa erilaisia seksiin liittyviä asioita ja toisaalta, miten voi kieltäytyä mukavasti.  Miten ylipäätään voi pyytää ja kertoa mitä itse haluaa?

Seksistä puhuminen ei ole aina helppoa. Seksi on yksi niistä asioista, joista ei kovin usein avoimesti jutella vanhempien, kavereiden tai edes oman kumppanin kanssa. On kuitenkin tärkeää kertoa kumppanille omista toiveistaan ja haluistaan, jotta voi oikeasti tulla kohdatuksi seksitilanteessa ja kokea molemminpuolista nautintoa, koska edes paras kumppanikaan ei osaa lukea ajatuksia. Yhtä tärkeää on osata ilmaista selkeästi, jos jokin kosketus tai seksitapa ei tunnu hyvältä, jotta voi varmistaa, ettei omia rajoja ylitetä. Yksinkertainen, mutta sitäkin merkittävämpi tapa osoittaa kunnioitusta kumppania kohtaan, on kysyä seksitilanteessa: ”miltä tämä sinusta tuntuu?” ja kuulostella kumppanin tuntemuksia, sekä kunnioittaa kumppanin rajoja.

”Haluatko sinä tätä?” – ”Haluan!”

Koskaan ei saa olettaa, että seksi kuuluu automaattisesti suhteeseen. Kumppania ei voi velvoittaa minkäänlaisen seksin harrastamiseen. Yhdessä tulee sopia suhteen pelisäännöistä: halutaanko seksiä, millaista seksiä, kenen kanssa voi olla seksiä jne. Ennen seksin aloittamista on hyvä myös ottaa puheeksi ehkäisy: onko ehkäisylle tarvetta ja mitä ehkäisyä käytetään, kuka ehkäisyn hankkii ja maksaa.

Ja hei, seksistä puhumista voi harjoitella! Lähes kaikki ovat seksielämänsä alussa jännittyneitä ja epävarmoja tekemisistään. Myös epävarmuuden tunteesta voi jutella oman kumppanin kanssa, hän voi tuntea aivan samoin.

Monilla on ennen seksielämän aloittamista myös epävarmuutta siitä, miten kumppanin voi tyydyttää tai miten seksiä tehdään. Tarkkoja, kaiken kattavia ohjeita nautinnon antamiseen toiselle ei ole olemassa, sillä seksuaaliset mieltymykset ovat yksilöllisiä. Toinen rakastaa suuseksiä, toinen taas ei. Tärkeää on oppia kommunikoimaan kumppanin kanssa ja opetella yhdessä sekä antamaan että vastaanottamaan seksuaalista mielihyvää. Seksiä on monenlaista, suhteessa voi yhdessä löytää kaikkia osapuolia miellyttävät tavat toteuttaa hyvää seksielämää -siitä pitää vaan puhua!

”Haluatko sinä tätä?” – ”Oikeastaan juuri nyt minusta olisi mukava vaan halailla, toivottavasti se on ok!”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista