X

Liukuvoide

Seksiä on monenlaista, ja niin on liukuvoiteitakin. Liukuvoiteilla tarkoitetaan vesi- silikoni- ja öljypohjaisia voiteita, joiden tarkoituksena on nautinnon lisäksi suojata kondomia rikkoutumiselta sekä ehkäistä emättimen tai anaalin alueen limakalvojen nirhaumia ja hankausta.

 

Liukuvoiteen käyttö yhdessä kondomin kanssa antaa parhaan suojan seksitaudeilta emätin- ja anaaliyhdynnässä. Kondomin pintaan on lisätty hieman liukuvoidetta, mutta hyvin vaihtelevissa määrin, joten liukuvoiteen käyttö kondomin kanssa on suositeltavaa.
Liukuvoide tekee seksistä liukuvampaa ja siten nautinnollisempaa, oli sitten kyse sormin tai seksivälineillä hyväilemisestä, tai emätin- tai anaaliyhdynnästä. Erimakuisia liukuvoiteita voi käyttää myös lisänä suuseksissä. Anaaliseksissä liukuvoiteen käyttö on erityisen tarpeellista, koska anaalin alueessa ei ole luontaista kosteutta, eikä kiihottuminen lisää kostumista samalla tapaa kuin emättimessä. Usein ajatellaan, että emättimen ja peniksen yhdynnässä ei tarvita liukuvoidetta, mutta tämä on harhaluulo, jonka voi heittää romukoppaan! Liukuvoide suojaa myös emättimen herkkiä limakalvoja sekä kondomia, puhumattakaan nautinnon maksimoinnista. Jotkut käyttävät sylkeä liukasteena yhdynnässä, mutta sylki kuivuu nopeasti, eikä sitä voi muutenkaan suositella liukasteena.
Jotkut tykkäävät käyttää liukuvoiteina erilaisia öljyjä tai rasvoja, mutta niiden sisältöön on hyvä tutustua etukäteen ja selvittää myös millaisia mahdollisia riskejä liittyy öljyjen käyttöön seksitilanteissa. Erilaisiin liukuvoiteisiin ja niiden käyttötarkoituksiin on hyödyllistä tutustua ennen käyttöä, jotta seksi on turvallista ja nautinnollista.

Vesipohjaiset liukuvoiteet

Vesipohjaiset liukuvoiteet sopivat käytettäväksi monenlaisiin seksitapoihin kondomin kanssa tai ilman. Vesipohjaisia liukuvoiteita voi käyttää turvallisesti seksivälineiden kanssa. Niitä löytyy mauttomina ja eri mauilla höystettyinä, eri tuoksuisina, alkoholittomina, vegaanisina, limakalvoja hoitavina ja muilla erikoisuuksilla. Etsimällä löytyy sinulle sopiva! Vesipohjaista liukuvoidetta kannattaa lisätä useasti seksin aikana, sillä se kuivuu herkemmin kuin muut liukuvoiteet. Vesipohjaista liukuvoidetta voidaan suositella erityisesti suuseksiin, emätinyhdyntään, seksivälineiden käyttöön ja itsensä tai kumppanin hyväilyyn. Vesipohjainen liukuvoide sopii usein myös herkille limakalvoille.

Silikonipohjaiset liukuvoiteet

Silikonipohjaiset liukuvoiteet sopivat hyvin käyttöön kondomin kanssa tai ilman. Nämä liukuvoiteet sopivat erityisen hyvin anaaliseksiin, kuten anaaliyhdyntään, koska silikonipohjainen liukuvoide säilyy liukastavana pidempään kuin esimerkiksi vesipohjainen ja sitä ei tarvitse lisäillä niin usein.
Joskus silikonipohjainen liukuvoide voi ärsyttää herkkiä limakalvoja. Sitä on myös haastavampi pestä pois iholta ja tekstiileistä. Emättimeen on aina turvallista käyttää vesipohjaista liukuvoidetta. Mikäli silikonipohjainen liukaste ärsyttää limakalvoja, kannattaa välttää sen käyttöä. Silikonipohjaista liukuvoidetta ei tule käyttää silikonista valmistettujen seksivälineiden kanssa!

Yhdistelmäliukuvoide (hybridiliukuvoide)

Yhdistelmäliukuvoiteessa käytetään sekä vettä että silikonia. Veden ansiosta se on helpompi pestä pois, ja silikoni puolestaan tuo liukuvoiteeseen pitkäkestoisemman liukkauden ominaisuuden. Tätä liukuvoidetta voi käyttää monenlaisessa seksissä, mutta silikonista valmistettujen seksivälineiden kanssa se ei sovi.

Öljypohjaiset liukuvoiteet

Öljypohjaiset liukuvoiteet ovat pitkäkestoisia liukuvuudeltaan. Lisäksi ne hoitavat ja suojaavat erityisesti herkkiä ja kuivia limakalvoja. Öljypohjaisia liukuvoiteita voi käyttää kaikenlaiseen seksiin, ja ne sopivat käytettäväksi myös seksivälineiden kanssa. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että öljypohjainen liukuvoide ei sovi käytettäväksi lateksista valmistettujen kondomien kanssa. Kondomit valmistetaan yleensä lateksista, ja öljy haurastuttaa lateksia, jolloin kondomi rikkoutuu helpommin.
Jos lateksinen kondomi ei sovi sinulle, tai voit käyttää ainoastaan öljypohjaista liukuvoidetta, valitse polyuretaanista valmistettu kondomi! Polyuretaanista valmistettuja kondomeja löytyy penikselle ja emättimelle muotoiltuina, mutta ne ovat hintavampia kuin lateksista valmistetut kondomit. Mikäli on kokemus, että öljypohjainen liukuvoide altistaa esimerkiksi hiivatulehdukselle, kannattaa vaihtaa vesipohjaiseen liukuvoiteeseen.

Öljyt liukuvoiteena

Kaapit saattavat olla pullollaan erilaisia öljyjä ja rasvoja, joita haluaisi kokeilla liukuvoiteena. Ne ovat kuitenkin usein suunniteltu ulkoiseen ihonhoitoon, ja voivat ärsyttää herkkiä limakalvoja tai häiritä esimerkiksi emättimen bakteerikantaa. Jotkut öljyt voivat sopia seksiin, ja toiset eivät. Erityisen hyviä öljyt ovat hierontaa ja hyväilyä varten. Ei kannata lähteä kokeilemaan genitaalialueille ihan mitä tahansa öljyä tai sekoitteita, koska tuotteet voivat sisältää limakalvoille haitallisia aineita. Esimerkiksi vauvaöljy ei sovi varsinkaan emätin- tai anaaliyhdyntään, sillä se on maaöljypohjainen, mikä sopii ainoastaan ulkoisen ihonhoitoon. Vauvaöljyä on vaikea pestä pois, ja se voi aiheuttaa emättimeen tulehduksellisen tilan kuten bakteerivaginoosin. Jos jotain öljyä kokeilee, kannattaa pidättäytyä mahdollisimman puhtaissa öljyissä. Esimerkiksi kookos- tai oliiviöljyn käytössä tulee olla varovainen mahdollisen tulehdusriskin vuoksi, mitä ei vielä toistaiseksi ole tutkittu tarpeeksi. Moni kuitenkin kokee esimerkiksi kylmäpuristetun kookosöljyn itselleen hyväksi ja limakalvoja hoitavaksi liukuvoiteeksi, varsinkin jos genitaalialueilla ilmenee kuivuutta tai kipua. Hyvä muistisääntö on se, että valtaosa kondomeista on lateksisia, ja öljy haurastuttaa lateksia. Öljyn kanssa sopii käytettäväksi polyuretaanista valmistettu kondomi. Öljy myös tahraa tekstiilejä enemmän kuin vesipohjainen liukuvoide.