X

Kondylooma

Mikä tauti? Kondylooma, eli visvasyylä on HPV:n, eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama limakalvomuutos. Kondylooma on yleisimpiä seksitauteja.

Milloin testiin? Kondylooma todetaan oireiden perusteella. Kondylooman oireet ovat ns. kukkakaalimaisia ihomuutoksia sukuelinten ja/tai peräaukon alueella.

Miten todetaan? Kondylooma todetaan sukuelimissä havaittavien syylämäisten ihomuutosten perusteella. Kondyloomia voi olla sukuelinten, suun ja peräaukon alueella. Kondylooma on yleensä oireeton. Vähäisenä oireena voi olla kutinaa.

Miten hoidetaan? Kondylooma on erittäin yleinen seksitauti. Kondylooma voi parantua itsestään, mutta näkyviä kondyloomia voidaan hävittää. Kondyloomia voi hoitaa esimerkiksi lääkevoiteilla tai laserilla tai jäädytyshoidolla. Kondylooman hoito ei hävitä virusta elimistöstä vaan nopeutaa sen parantumista.

Muita huomioita? Seksitaudit tarttuvat useimmiten henkilöiltä, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Seksitaudit eivät näy päällepäin. Seksitaudit ovat usein oireettomia. Testeihin menemistä ei kannata odotuttaa sen vuoksi, ettei oireita ole. Se, että käy säännöllisesti seksitautitesteissä on hyvä asia. Se kertoo, että haluaa huolehtia omasta ja kumppaneiden seksuaalisesta hyvinvoinnista. Uuden kumppanin kanssa voi käydä seksitautitesteissä vaikka yhdessä.