X

Kondomin käyttö – helppo homma?

Kondomin käyttö – helppo homma?

Kondomin käyttö – helppo homma?

”Ääh – taas tätä – kaikkihan nyt osaa käyttää kondomia!”

Monet pyörittelevät silmiään ja kyllästyttää, kun taas jaetaan kondomeja ja käsketään käyttää niitä. Joillekin kondomin käyttö on aika helppo juttu, mutta ei kaikille. Kondomi jää usein seksitilanteessa käyttämättä, joten jollain tavalla aihetta on hyvä pohtia. Tiedetään kuitenkin, että pelkkä neuvo ”käytä tätä” ei kolahda kehenkään.

Kondomin käyttöön voi liittyä monenlaisia haasteita. Ei kannata lannistua tai tehdä heti johtopäätöksiä, vaikka kondomin käyttö olisi ensimmäisellä kerralla ollut hankalaa. Moneen ongelmaan on olemassa ratkaisu. Älä anna huonojen kokemusten lannistaa, kondomi on kelpo ehkäisyväline!

Kerrataanpa aluksi, miksi ja missä seksitavoissa kondomia käytetään. Kondomia käytetään, kun halutaan ehkäistä seksitautien tarttuminen seksissä toisen ihmisen kanssa ja ehkäistä tytön raskaaksi tuleminen emätin-penis-yhdynnässä. Kondomia käytetään seuraavissa seksitavoissa:

  • peniksen päällä emätin- ja anaaliyhdynnässä
  • suuseksissä peniksen päällä
  • seksilelun päällä, kun seksilelua käyttää useampi henkilö tai seksilelua siirretään emättimen ja peräaukon välillä
  • kondomista voi halkaista suuseksisuojan, joka toimii suojana emättimen ja anaalin päällä
  • liukuvoidetta suositellaan kaikissa seksitavoissa kondomin päällä

Tavallisia haasteita kondomin käyttöön liittyen ovat esimerkiksi seuraavat:

  • kondomi menee usein rikki
  • kondomi lähtee seksitilanteessa pois päältä
  • kondomin käyttäminen tuntuu epämukavalta

Mikäli kondomi menee usein rikki tai luiskahtaa yhdynnässä pois peniksen päältä, kondomi voi olla kooltaan tai malliltaan vääränlainen. Mikäli kondomi menee rikki, se voi olla liian pieni, jolloin voi kokeilla isompaa kokoa. Kannattaa kokeilla myös liukuvoidetta. Mikäli kondomi taas lähtee yhdynnässä pois päältä, se voi olla liian pieni tai liian iso. Tässäkin tilanteessa kannattaa kokeilla erilaisia kondomeja ja muistaa rullata kondomi rauhassa alas asti.

Kondomi voi tuntua epämukavalta, jos se ei ole kooltaan tai malliltaan sopiva. Liian pieni kondomi puristaa epämukavasti ja muotoiltu kondomi voi puristaa ikävästi isompaa terskaa.

Liukuvoidetta kannattaa käyttää kaikissa seksitavoissa. Emätinyhdynnässä ja etenkin anaaliyhdynnässä tulee aina käyttää runsaasti liukuvoidetta. Liukuvoide ja kondomi kuuluvat yhteen!

Katso lisää:

  • 10 kiperää tilannetta – 10 kondomiin liittyvää haastetta ja ratkaisut niihin
  • Videot – Kertaa kondomin käyttö ja suuseksisuojan teko -ohjeet

 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista