X

Suuseksisuoja

Suuseksi on yksi tavallisimmista seksitavoista. Suuseksillä tarkoitetaan kumppanin sukuelinten tai anaalin alueen hyväilemistä suulla (imeminen, nuoleminen). Seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä suuseksin antajalle että suuseksin vastaanottajalle. Riski saada hiv-tartunta suuseksissä on sillä osapuolella, joka saa siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä suuhun. Hiv-tartunnan riski suuseksissä on erittäin pieni.

Suuseksissä seksitautien ehkäisy on tarpeen silloin, kun oma tai kumppanin seksitautistatus ei ole tiedossa tai jommallakummalla osapuolella on seksitautitartunta. Seksitaudeilta suojaudutaan suuseksissä käyttämällä kondomia peniksen päällä tai suuseksisuojaa emättimen ja/tai peräaukon päällä. Suuseksisuojan tarkoitus on peittää nuoltava alue. Suuseksisuoja on miellyttävä, luonnonkumista (lateksi) valmistettu isohko liina, joka asetetaan seksitavasta riippuen joko emättimen tai peräaukon päälle. Suuseksisuojia (dental dam) saa ostettua seksuaaliterveyteen perehtyneistä verkkokaupoista.

 

Vinkki! Kokeile suuseksin yhteydessä makukondomeja tai makuliukuvoiteita. Makukondomeja ja makuliukuvoiteita on runsaasti erilaisia.

 

Suuseksisuoja -näin teet sen!

Suuseksisuojan voi tehdä kondomista. Kondomista tehdyn suuseksisuojan läpi on turvallista antaa suuseksiä emättimen tai anaalin alueelle.

Näin teet suuseksisuojan kondomista:

1. Ota kondomi pois suojakääreestä.
2. Leikkaa kondomin pää/huppu irti.
3. Leikkaa kondomi puoliksi laittamalla sakset leikkaamastasi reiästä sisään ja leikkaa.
4. Kun rullaat kondomin auki, sinulla on liina, jota voi käyttää emättimen tai peräaukon päällä suuseksisuojana.

Vinkki! Tee suuseksisuoja kuivakondomista (kondomi, jonka pinnalle ei ole lisätty liukuvoidetta) tai makukondomista.

 

 

Miten seksitaudit tarttuvat suuseksissä?

Seksitaudit voivat tarttua suuseksin aikana sukuelimistä nieluun tai nielusta sukuelimiin. Suussa oleva seksitauti on usein oireeton. Sen vuoksi suojaamattoman suuseksin jälkeen kannattaa käydä seksitautitesteissä. Lue lisää seksitautitesteihin hakeutumisesta.

Seksitautitesteissä käydessä on hyvä kertoa testaajalle, minkälaista seksiä on ollut. Klamydia- ja tippurinäyte tulee ottaa nielusta, mikäli on hyväillyt kumppanin sukuelimiä suulla..

Anaalin alueen nuolemisessa mahdollisia tartuntariskejä ovat seksitautitartunnat, A-hepatiittitartunta, suolistobakteeri tai -loinen. Jos peräaukkoa on nuoltu, klamydia- ja tippurinäytteet tulee ottaa peräaukosta.

Seksitautitesteihin hakeutuessa on tärkeää kertoa, minkälaista seksiä on harrastanut, jotta seksitautitestit osataan ottaa oikein!

Lue tästä tietoa kondomin käytöstä.

Täältä löydät ratkaisut kondomin käyttöön liittyviin haasteisiin!