X

Suuseksisuoja

Suuseksi on yksi tavallisimmista seksitavoista. Suuseksillä tarkoitetaan kumppanin sukuelinten hyväilemistä suulla. Peräaukon nuolemista kutsutaan yleensä nimellä rimming. Seksitaudit voivat tarttua sukuelimistä tai peräaukosta nieluun tai nielusta peräaukkoon tai sukuelimiin. Hiv-tartunnan riski suuseksissä on erittäin pieni, tartunta on mahdollinen ainoastaan sille osapuolelle, joka saa siemennestettä, esiliukastetta tai emätineritettä suuhun.

Suuseksissä seksitautien ehkäisy on tarpeen silloin, kun oma tai kumppanin seksitautitilanne ei ole tiedossa tai on tiedossa, että toisella osapuolella on seksitauti, joka voi tarttua. Seksitaudeilta suojaudutaan suuseksissä käyttämällä kondomia peniksen päällä tai suuseksisuojaa emättimen ja/tai peräaukon päällä. Suuseksisuojan tarkoitus on peittää nuoltava alue.

Suuseksisuoja on miellyttävä, useimmiten luonnonkumista (lateksi) valmistettu isohko liina, joka asetetaan seksitavasta riippuen joko emättimen tai peräaukon päälle. Suuseksisuojia (dental dam) saa ostettua seksuaaliterveyteen perehtyneistä verkkokaupoista sekä Hivpointin verkkokaupasta.

Vinkki! Kokeile suuseksin yhteydessä makukondomeja tai makuliukuvoiteita. Makukondomeja ja makuliukuvoiteita on paljon erilaisia.

Suuseksisuoja -näin teet sen!

Suuseksisuojan voi tehdä kondomista. Kondomista tehdyn suuseksisuojan läpi on turvallista antaa suuseksiä emättimen tai anaalin alueelle.

Näin teet suuseksisuojan kondomista:

1. Ota kondomi pois suojakääreestä.
2. Leikkaa kondomin pää/huppu irti.
3. Leikkaa kondomi puoliksi laittamalla sakset leikkaamastasi reiästä sisään ja leikkaa.
4. Kun rullaat kondomin auki, sinulla on liina, jota voi käyttää emättimen tai peräaukon päällä suuseksisuojana.

Vinkki! Tee suuseksisuoja kuivakondomista (kondomi, jonka pinnalle ei ole lisätty liukuvoidetta) tai makukondomista.

 

 

Miten seksitaudit tarttuvat suuseksissä?

Seksitaudit voivat tarttua suuseksin aikana sukuelimistä nieluun tai nielusta sukuelimiin. Suussa oleva seksitauti on usein oireeton. Sen vuoksi suojaamattoman suuseksin jälkeen kannattaa käydä seksitautitesteissä. Lue lisää seksitautitesteihin hakeutumisesta.

Seksitautitesteissä käydessä on hyvä kertoa hoitajalle tai testaajalle, minkälaista seksiä on ollut, jotta näytteet otetaan oikein. Klamydia- ja tippurinäyte tulee ottaa nielusta, mikäli on hyväillyt kumppanin sukuelimiä suulla.

Anaalin alueen nuolemisessa mahdollisia tartuntariskejä ovat klamydia ja tippuri sekä A-hepatiittitartunta, suolistobakteeri tai -loinen. Jos peräaukkoa on nuoltu, klamydia- ja tippurinäytteet tulee ottaa peräaukosta. Jos taas on ollut se osapuoli, joka on nuollut, näytteet otetaan nielusta.

Seksitautitesteihin hakeutuessa on tärkeää kertoa, minkälaista seksiä on harrastanut, jotta seksitautitestit osataan ottaa oikein!

Lue tästä tietoa kondomin käytöstä.

Täältä löydät ratkaisut kondomin käyttöön liittyviin haasteisiin!