X

Kondomin käyttö

 

Kondomi on paras ja ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Parhaimman suojan emätin- ja anaaliyhdynnässä, sekä seksileluja käytettäessä, antaa kondomi yhdessä liukuvoiteen kanssa. Suuseksissä peniksen päällä voi käyttää kondomia ja emätintä tai peräaukkoa nuoltaessa suuseksisuojaa.

Kondomin käyttöä kannattaa harjoitella ennen seksiä toisen kanssa. Kondomin käyttöä voi harjoitella vaikka itsetyydytyksen yhteydessä tai seksilelun päälle. Harjoittelun jälkeen kondomi on luontevampi osa seksiä myöhemmin tositilanteen tullen.

Yksi kondomi ei sovi kaikille. Yhden kondomin sopimattomuuden tai rikkoutumisen vuoksi ei kannata yleistää kaikkia kondomeja huonoiksi. Kondomeja on malliltaan ja kooltaan monenlaisia. Itselle, kumppanille ja seksitapaan sopiva löytyy vain testaamalla erilaisia. Sopiva kondomi ei tunnu epämukavalta, vaan antaa sinun ja kumppanisi tai kumppaneidesi nauttia seksitilanteesta turvallisin mielin.

Kondomi on tarpeen myös, mikäli seksitilanteessa on useita osapuolia ja yhtä seksilelua käytetään useamman kumppanin kanssa. Tällöin kondomi tulee aina vaihtaa uuteen, kun seksilelua käytetään uuden kumppanin kanssa.

Vinkki! Kokeile makukondomeja suuseksiin ja ohuita kondomeja mahdollisimman luonnollisen tunteen saavuttamiseksi.

 1. Avaa kondomipakkaus varovasti kuten videossa. Tarkista, että kondomi rullautuu oikein päin auki. Väärinpäin asetetun kondomin huomaa siitä, että se rullautuu takaisin ylöspäin, eikä pysy kunnolla peniksen tai seksilelun päällä.
 • Open the package carefully as shown in the picture. Make sure the condom rolls out the right way.

 

 1. Vedä esinahka taakse. Purista sormin mahdolliset ilmakuplat pois kondomin kärjestä. Rullaa kondomi jäykistyneen peniksen päälle. Älä käytä kahta kondomia päällekkäin.
 • Pull back the foreskin. Pinch the tip of the condom to get any air bubbles out. Roll the condom on when your penis is erect (hard). Do not use two condoms on top of each other.

 

 1. Vesiliukoinen ja silikonipohjainen liukuvoide lisää nautintoa ja pitää kondomin ja limakalvot ehjinä. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on erityisen tärkeää.
 • A water-based or silicone lubricant enhances sexual arousal and decreases friction. Using a lubricant is particularly important in anal intercourse.

 

 1. Käytä yhtä kondomia vain kerran ja koko yhdynnän, hyväilyn tai penetraation ajan.
 • Use a condom only once and throughout the intercourse.

 

 1. Vedä penis ulos heti siemensyöksyn jälkeen. Pidä kondomista kiinni poisvedon aikana, jottei se luiskahda pois päältä ja siemennestettä pääse valumaan siitä kumppaniin.
 • Right after you ejaculate, pull out your penis. Hold on to the condom when you do this to prevent it from slipping off and to prevent semen getting into your partner.

 

 1. Kondomi esimerkiksi seksilelun päällä tulee vaihtaa, jos hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu tai seksilelua siirretään emättimen ja anaalin välillä.
 • When condom is used with a sex toy, it should be changed if the person who is penetrated or touched with the sex toy changes. A new condom is needed, when sex toy is used from vagina to anal and vice versa.

 

 1. Hävitä kondomi sekajätteen mukana. Älä huuhtele sitä WC-pöntöstä alas.
 • Dispose of the condom in mixed waste. Do not flush it down the toilet.

Kondomi ja milloin sitä ei tarvita

On paljon seksitapoja, joissa kondomin käyttö ei ole tarpeen. Toisen vartalon ja sukuelinten hyväily käsin on turvallista seksiä. Suuseksissä taas vaginan tai anaalin suulla hyväilyn yhteydessä seksitautien tarttumista voi ehkäistä käyttämällä suuseksisuojaa. Kondomin käyttö ei ole kaikkien seksielämässä olennaista. Tärkeintä on pohtia itse, millä tavalla haluaa toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan ja millä tavoin pystyy parhaiten nauttimaan seksistä ja säilyttämään hyvänolon tunteen.

Mikäli penis-vagina-yhdynnässä haluaa luopua kondomista ehkäisynä ja ehkäistä raskaaksi tulemista, voi siirtyä käyttämään hormonaalista ehkäisyä. Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä ovat esimerkiksi e-pillerit tai hormonikierukka. Voit lukea raskauden ehkäisystä lisää täältä.

Mitä, jos kumppani sanoo, ettei hänellä ole mitään tauteja ja haluaa seksiä ilman kondomia?

Luota ennemmin kondomiin! Uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa on hyvä käyttää kondomia. Jos on tavannut ihmisen, jonka kanssa suunnittelee kondomista luopumista, kannattaa kummankin käydä ensin seksitautitesteissä.

Vinkki! Pakkaa kondomit myös matkalaukkuun lomareissulle. Koskaan ei tiedä, jos lomaromanssi yllättää.

 

 

 

Kondomeita on kooltaan ja malliltaan erilaisia. Kondomi.

Kondomeja on kooltaan ja malliltaan erilaisia. Kondomi.