X

Kondomin käyttö

Kondomi oikein käytettynä antaa tehokkaan suojan seksitauteja vastaan. Kondomi suojaa myös ei-toivotulta raskaudelta. Sopivan kondomin löytyminen on olennainen osa nautinnollista ja turvallista seksiä. Sopiva kondomi löytyy harjoittelun ja kokeilun kautta.

Koko ja malli. Yksi kondomi ei sovi kaikille. Yhden kondomin sopimattomuuden tai rikkoutumisen vuoksi ei kannata yleistää kaikkia kondomeja huonoiksi. Kondomeja on malliltaan ja kooltaan monenlaisia. Itselle, kumppanille ja seksitapaan sopiva löytyy testaamalla erilaisia vaihtoehtoja. Sopiva kondomi ei tunnu epämukavalta, vaan antaa sinun ja kumppanisi tai kumppaneidesi nauttia seksitilanteesta turvallisin mielin.

Materiaali. Kondomit on yleensä valmistettu lateksista. Jos lateksikondomit ärsyttävät herkkää ihoa, voi kokeilla lateksittomia kondomeja, jotka on valmistettu polyuretaanista. Kondomeja on myös vegaanisina.

Muut ominaisuudet. Kondomeja on monilla eri ominaisuuksilla. Kokeile makukondomeja suuseksiin ja ohuita kondomeja mahdollisimman luonnollisen tunteen saavuttamiseksi.

Käytä liukuvoidetta. Liukuvoide pitää kondomin ehjänä, limakalvot kunnossa ja lisää nautintoa seksissä. Lateksikondomin kanssa sopii vesiliukoinen liukuvoide ja silikonipohjainen liukuvoide tai näiden yhdistelmä.

Monenlaiset seksitavat. Kondomia käytetään emätin- ja anaaliyhdynnässä. Suuseksissä käytetään kondomia tai suuseksisuojaa. Kondomi on tarpeen myös seksitilanteessa, jossa seksilelulla, esimerkiksi dildolla on useampi käyttäjä. Tällaisessa tilanteessa dildon päälle tulee laittaa kondomi ja vaihtaa kondomi uuteen, kun hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu, tai kun dildoa siirretään emättimen ja peräaukon välillä.

 1. Avaa kondomipakkaus varovasti kuten videossa. Tarkista, että kondomi rullautuu oikein päin auki. Väärinpäin asetetun kondomin huomaa siitä, että se rullautuu takaisin ylöspäin, eikä pysy kunnolla peniksen tai seksilelun päällä.
 • Open the package carefully as shown in the picture. Make sure the condom rolls out the right way.

 

 1. Vedä esinahka taakse. Purista sormin mahdolliset ilmakuplat pois kondomin kärjestä. Rullaa kondomi jäykistyneen peniksen päälle. Älä käytä kahta kondomia päällekkäin.
 • Pull back the foreskin. Pinch the tip of the condom to get any air bubbles out. Roll the condom on when your penis is erect (hard). Do not use two condoms on top of each other.

 

 1. Vesiliukoinen ja silikonipohjainen liukuvoide lisää nautintoa ja pitää kondomin ja limakalvot ehjinä. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on erityisen tärkeää.
 • A water-based or silicone lubricant enhances sexual arousal and decreases friction. Using a lubricant is particularly important in anal intercourse.

 

 1. Käytä yhtä kondomia vain kerran ja koko yhdynnän, hyväilyn tai penetraation ajan.
 • Use a condom only once and throughout the intercourse.

 

 1. Vedä penis ulos heti siemensyöksyn jälkeen. Pidä kondomista kiinni poisvedon aikana, jottei se luiskahda pois päältä ja siemennestettä pääse valumaan siitä kumppaniin.
 • Right after you ejaculate, pull out your penis. Hold on to the condom when you do this to prevent it from slipping off and to prevent semen getting into your partner.

 

 1. Kondomi esimerkiksi seksilelun päällä tulee vaihtaa, jos hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu tai seksilelua siirretään emättimen ja anaalin välillä.
 • When condom is used with a sex toy, it should be changed if the person who is penetrated or touched with the sex toy changes. A new condom is needed, when sex toy is used from vagina to anal and vice versa.

 

 1. Hävitä kondomi sekajätteen mukana. Älä huuhtele sitä WC-pöntöstä alas.
 • Dispose of the condom in mixed waste. Do not flush it down the toilet.

Katso tästä vastaukset yleisimpiin kondomiin ja liukuvoiteisiin liittyviin kysymyksiin!

Kondomeja on kooltaan erilaisia. Sopiva kondomi tuntuu mukavalta päällä ja pysyy paikoillaan ja ehjänä seksin ajan. Liian pieni kondomi voi rikkoutua ja tuntua puristavalta, kun taas liian suuri kondomi voi lähteä pois paikaltaan seksin aikana.

Mittaa erektiossa olevan peniksen ympärysmitta peniksen paksuimman kohdan ympäriltä mittanauhalla. Kirjoita mitta itsellesi ylös. Kondomien koot ilmoitetaan ympärysmitan tai kondomin leveyden perusteella. Yleensä kondomeissa ilmoitetaan leveys. Kerro annettu leveys kahdella, niin saat tietoon kondomin ympärysmitan.

Vertaa peniksestä ottamiasi mittoja eri kondomikokojen mittoihin. Peniksen ympärysmitta voi olla hieman isompi kuin kondomin ympärysmitta. Kondomin tulee istua napakasti, mutta sen ei kuulu puristaa epämukavalla tavalla. Huom! Samalla tavalla voit mitata myös seksileluun sopivan kondomin. Voit löytää sopivan kondomin kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja.

Esimerkkejä erikokoisista kondomeista:

 • Mysize- kondomit: 47 mm- 69 mm
 • Rfsu Tight: 49 mm (kondomin leveys)
 • Pasante Trim: 49 mm
 • Rfsu Mamba 51mm
 • Rfsu Magic: 53 mm
 • Rfsu Thin: 53mm
 • Sico -kondomi: 54mm
 • Pasante Regular: 54 mm
 • Sico 60: 60mm

Kondomin pituus voi vaihdella 180 mm-195 mm välillä. Erot kondomien pituuksissa ovat pienemmät kuin leveydessä. Leveys on se mitta, jolla on enemmän merkitystä sopivan kondomin löytämisessä.

Kondomeja on koon lisäksi myös malliltaan erilaisia. On kondomeja, jotka on mitoitettu hieman tiukemmaksi, sillä osa pitää siitä, että kondomi istuu erittäin napakasti päällä, ja pysyy paikoillaan. Osa kondomeista on muotoiltu anatomisesti, mikä tarkoittaa sitä, että kondomi myötäilee peniksen muotoa. On myös olemassa kondomeja, jotka ovat malliltaan suoria sekä kondomeja, jotka levenevät kärkeä kohti, mikä taas jättää enemmän tilaa isommalle terskalle.

Henkilöiden, joilla on keskimääräistä suurempi penis, kannattaa suosia malleja, joissa ei ole muotoiluja. Muotoillut kondomit voivat tuntua tiukoilta, jos muotoilu on väärissä kohdissa.

Esimerkkejä erimallisista kondomeista:

 • Sultan Sensitive: 53mm, ohut kondomi hieman tilavammalla päällä
 • Pasante Regular: 53mm, hieman leveämpi kärkiosa, jotta se ei purista
 • Pasante Naturelle: 54mm, pyöristetty pää, enemmän tilaa terskalle
 • Rfsu Magic: 53mm, kapeampi kärkiosa
 • Rfsu Tight: 49mm, tiukempi mitoitus, suora malli

Kondomeilla voi olla muitakin ominaisuuksia: kondomi voi olla ohut, juomutettu, nypytetty, nystyrällinen, tuoksuton, sensitiivinen tai enemmän liukastetta. Lisäksi joissain kondomeissa voi olla lisättynä liukastetta, jossa on puuduttavia tai verenkiertoa edistäviä ainesosia.

Kondomeja löytyy myös monella eri maulla: cola, bubblegum, suklaa, vanilja, ananas, kookos, mango jne. Makukondomia voi kokeilla esimerkiksi suuseksissä. Makukondomista voi myös halkaista suuseksisuojan, joka asetetaan anaalin tai emättimen päälle. Suuseksisuojia myydään myös erikseen.

Kondomeita voit ostaa ihan tavallisista kaupoista ja kioskeista. Kondomit ja liukuvoiteet sijaitsevat intiimituotteiden vieressä, pienemmissä kaupoissa usein kassan läheisyydessä. Kondomeja voi ostaa myös verkkokaupoista, joissa on laaja valikoima erilaisia kondomeja ja yleensä edullisemmat hinnat.

Yleisesti Suomessa kaupassa myytävät kondomit täyttävät niille asetetut yleiseurooppalaisen standardin mukaiset vaatimukset. Jokaisessa kondomipakkauksesta löytyy CE-merkintä, jolla valmistaja vakuuttaa noudattavansa standardia. Tämän merkinnän voi vielä tarkistaa.

Matkustaessa kannattaa pakata myös kondomit matkaan, koska on vaikea tietää etukäteen, kuinka hyvin kondomeja on kohdemaassa saatavissa.

Kondomi kannattaa säilyttää valolta ja hankaukselta suojattuna. Hankaus kuluttaa kondomia ja kuumuus ja valo haurastuttavat sitä. Sopiva paikka on laukussa tai väljässä taskussa, kukkarossa. Kondomia ei kannata säilyttää ikuisesti, vaan vaihtaa aina ajoittain uuteen. Vanhentunutta kondomia ei voi käyttää, koska se voi olla jo haurastunut ja mennä siksi rikki.

Kondomia ei saa heittää wc-pönttöön, vaan se solmitaan ja heitetään roskiin. Tai heitetään roskikseen ilman solmua.

Suuseksisuoja ehkäisee seksitauteja, kun hyväillään suulla emätintä tai anaalin aluetta. Suuseksisuojan voi tehdä kondomista, mutta niitä voi myös ostaa verkkokaupoista. Suuseksisuoja asetetaan suoraan emättimen tai anaalin päälle.

Lue täältä lisää suuseksisuojasta ja katso videolta, miten suuseksisuojan voi tehdä!

Naisten kondomi on emättimeen asetettava kondomi. Naisten kondomeja on saatavilla yleensä verkkokaupoista. Naisten kondomi suojaa seksitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta samalla tavalla kuin miesten kondomi. Tämä kondomi voidaan asettaa paikoilleen jo ennen seksitilannetta. Naisten kondomi voi toisinaan toimia myös suuseksisuojana.

Liukuvoide lisää nautintoa seksissä ja pitää limakalvot ja kondomin ehjinä. Liukuvoiteita on vesi-, öljy- ja silikonipohjaisia, sekä vesi- ja silikoniyhdistelmäliukuvoiteita.

Kondomin pintaan on lisätty vaihtelevassa määrin liukuvoidetta, mutta on enemmän kuin suositeltavaa käyttää sitä lisänä kondomin päällä. Kondomin kanssa voi käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Öljypohjainen liukuvoide ei sovellu kondomin kanssa käytettäväksi, sillä se haurastuttaa kondomin, jolloin se menee helpommin rikki. Liukuvoide pitää limakalvot ja kondomin ehjinä. Ja mikä parasta, se lisää nautintoa!

Liukuvoide on ehdoton anaaliyhdynnässä. Seksilelujen kanssa liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa. Liukuvoidetta kannattaa kokeilla nautinnon lisäämiseksi emätinyhdynnässä, sukuelinten hyväilyssä ja itsetyydytyksessä.

Vesiliukoinen liukuvoide on nimensä mukaisesti vesipohjaista liukastetta, joka on muokattu geelimäiseen muotoon. Se on helppo pestä pois, mutta sitä voi joutua lisäilemään seksitilanteessa useammin.

Vesipohjaisia liukuvoiteita voi olla juoksevasta paksumpiin. Tämä liukuvoide sopii moneen seksitapaan. Vesipohjainen liukuvoide käy hyvin seksilelujen kanssa. Paksumpia, kestävämpiä versioita voi hyvin käyttää myös anaaliseksissä.

Silikonipohjaisissa liukuvoiteissa voi lukea ainesosina esimerkiksi dimethicone, dimethiconol tai cyclomethicone. Etuna silikonipohjaisessa liukuvoiteessa on se, että se kestää iholla pidempään. Silikonipohjainen liukuvoide on vähän vaikeampi pestä iholta tai vaatteista pois.

Jotkut ihmiset voivat saada silikonipohjaisesta liukuvoiteesta ihoon ärsytysoireita, silloin tulee käyttää jotain muuta vaihtoehtoa. Silikonipohjaista liukuvoidetta voi käyttää turvallisesti kondomin ja lateksituotteiden kanssa, mutta ei silikonista valmistettujen seksilelujen kanssa. Tämä liukuvoide on hyvä anaaliseksiin.

Yhdistelmäliukuvoide on yhdistelmä vettä ja silikonia. Hybridiliukuvoide on käytössä vesiliukoista liukuvoidetta pitkäkestoisempi, mutta on helppo putsata pois käytön jälkeen. Tämä sopii hyvin moneen seksitapaan, kuten anaaliseksiin. Tämä liukuvoide ei sovi käytettäväksi silikonista valmistettujen seksilelujen kanssa.

Öljypohjaista liukuvoidetta ei voi käyttää kondomin kanssa. Öljypohjainen liukuvoide säilyttää liukuvat ominaisuutensa pitkään, minkä vuoksi se sopii monenlaiseen seksiin, myös erilaisten välineiden kanssa. Öljypohjainen liukuvoide on hyvä myös itsetyydytyksessä. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että se ei sovellu käytettäväksi kondomin kanssa!

Mikäli olet ostamassa liukuvoidetta ensimmäistä kertaa, voit ostaa vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta tai niiden yhdistelmää, sillä nämä sopivat kondomin kanssa käytettäväksi.

Mikäli käytössä on silikonista valmistettuja seksileluja , osta ensisijaisesti vesipohjaista liukuvoidetta, koska silikonipohjainen liukuvoide voi vahingoittaa lelua.

Anaaliyhdynnässä tarvitaan erityisen paljon liukastetta, joten liukuvoiteen on hyvä olla silikonipohjaista tai yhdistelmäliukuvoidetta. Näiden liukastava ominaisuus kestää pidempään. Joillekin silikonipohjainen liukuvoide voi aiheuttaa iho-oireita , tällöin voi käyttää vesipohjaista tai öljypohjaista liukuvoidetta.

Öljypohjainen liukuvoide sopii myös henkilöille, joilla on mahdollisia limakalvojen kuivuuteen liittyviä kipuja tai epämukavaa tunnetta. Öljystä valmistettu liukuvoide ei kuitenkaan sovi kondomin kanssa käytettäväksi, sillä se saattaa haurastuttaa kondomia.

Liukuvoiteita saa ihan tavallisista kaupoista ja kioskeista. Isommissa kaupoissa on laajempi valikoima. Liukuvoiteet sijaitsevat kondomien lähellä intiimituotehyllyssä. Verkkokaupoissa on vielä enemmän vaihtoehtoja ja edullisemmat hinnat.