X

10 haastetta kondomin käytössä

Kondomi hajosi? Kondomi puristaa? Kondomi on vaikea asettaa paikalleen? Kondomi ei tunnu mukavalta päällä? Kumppanin mielestä kondomi on hankalan tuntuinen?

Kondomin käyttöön voi liittyä erilaisia hankalia tilanteita ja vinkit näiden tilanteiden ratkaisemiseen voivat olla tarpeen. Kokosimme tänne 10 yleisintä kondomin käyttöön liittyvää haastetta ja ratkaisut niihin. Tsekkaa nämä läpi ennen kuin luovutat kondomin suhteen!

Ratkaisu:

1. Tarkista, että kondomia asettaessa puristat sormin mahdollisen tyhjän ilman kondomin kärjestä. Ilmakuplat saattavat aiheuttaa kondomin hajoamisen. Kertaa kondomin käyttöohjeet.

2. Liian pieni kondomi menee helposti rikki seksitilanteessa kumppanin kanssa. Voit kokeilla isompaa kondomia. Kondomeja on kooltaan ja malliltaan erilaisia, yksi kondomi ei sovi kaikille. Kondomin tulee rullautua napakasti peniksen päälle, mutta sen ei kuulu puristaa ikävästi.

3. Voit kokeilla käyttää liukuvoidetta kondomin päällä, se estää hankausta ja ehkäisee siten kondomia rikkoutumasta.

Löydät itsellesi sopivan kokoisen kondomin vain kokeilemalla erilaisia kondomeja. Seksi on nautinnollisempaa ja turvallisempaa, kun kondomi on sopiva!

Ratkaisu:

1.  Mikäli kondomi liukuu seksitilanteessa pois päältä, kondomi voi olla liian iso. Kokeile hieman tiukempaa tai pienempää kondomikokoa. Kondomin tulee rullautua napakasti erektiossa olevan peniksen päälle, se ei saa jäädä päälle löysästi.

2. Sopiva kondomi ei myöskään purista, vaan tuntuu mukavalta päällä. Tarkista, että rullaat kondomin aina juuren asti. Jos kondomi on liian pieni, se on vaikea laittaa päälle,  saattaa jäädä asettamatta kunnolla, ja luiskahtaa helposti seksin aikana paikoiltaan.

Jos ensimmäinen kondomikokeilu ei tuntunut hyvältä, sen perusteella ei kannata lannistua. Sopiva kondomi löytyy ajan kanssa eri kokoja ja malleja sovitellen. Seksi on nautinnollisempaa ja turvallisempaa, kun kondomi on sopiva!

Ratkaisu:

Kannattaa kokeilla isompaa kondomia, jos kondomi puristaa penistä ikävästi. Liian pieni kondomi saattaa myös mennä helpommin rikki. Kondomin kuuluu rullautua napakasti peniksen päälle, mutta sen ei kuulu puristaa. Sopiva kondomi tuntuu mukavalta ja antaa sinun ja kumppanisi nauttia seksistä.

Joskus kondomi voi puristaa tietystä kohdasta. Tällöin kannattaa kokeilla toisenlaista kondomimallia. Esimerkki: Jos kondomi puristaa erityisesti terskan aluetta, jolloin myös paikoilleen rullaaminen voi tuntua vaikealta, kannattaa kokeilla kondomimallia, joka levenee kärkeä kohti.

Jos ensimmäinen kondomikokeilu ei tuntunut hyvältä, sen perusteella ei kannata lannistua. Sopiva kondomi löytyy ajan kanssa eri kokoja ja malleja sovitellen. Seksi on nautinnollisempaa ja turvallisempaa, kun kondomi on sopiva!

Ratkaisu:

Onko joskus tuntunut siltä, että seksi ei tunnu yhtä nautinnolliselta kondomin kanssa?

Vääränlainen kondomi voi vaikuttaa nautinnon kokemiseen. Kondomeja on kooltaan ja malliltaan erilaisia, yksi kondomi ei sovi kaikille. Seksi on nautinnollisempaa ja turvallisempaa, kun kondomi on sopiva. Vinkki! Kondomivalikoimista löytyy myös erityisen ohuita vaihtoehtoja. Ne lupaavat luonnollisemman tunteen seksissä, kuin olisi ilman kondomia.

Jos ensimmäinen kondomikokeilu ei tuntunut hyvältä, sen perusteella ei kannata jättää kondomia kokonaan pois. Muista, että henkilöä, joka osaa itsevarmasti käyttää kondomia, pidetään luotettavampana ja taitavampana seksikumppanina.

Liukuvoide on ihan ehdoton asia kondomin kanssa! Liukuvoide sopii kaikenlaisiin seksitapoihin lisäämään nautintoa ja suojaamaan limakalvoja ja kondomia rikkoutumiselta. Kondomin kanssa voi käyttää vesi- ja silikonipohjaista liukuvoidetta. Öljypohjainen liukuvoide ei sovi käytettäväksi kondomin kanssa. Liukuvoidetta löytyy kaupasta usein kondomien vierestä.

Vinkki! Keskustele kumppanisi kanssa, siitä minkälainen kosketus on kiihottavaa. Anna tilaa myös mielikuvitukselle!

Ratkaisu:

Mikäli kondomia ei saa rullattua terskan yli tai siitä pidemmälle, kannattaa kokeilla malliltaan erilaista kondomia. Jos peniksen pää terska (peniksen pää) on iso, kannattaa kokeilla sellaista kondomimallia, joka levenee kärkeä kohti. Sopiva kondomi löytyy ajan kanssa eri kokoja ja malleja sovitellen.

Kondomin käytön harjoittelu ennen seksiä toisen kanssa on tärkeää. Kondomin asettaminen voi ensimmäisillä kerroilla tuntua haastavalta. Kondomeissa on mukana liukastetta, joka saattaa myös aiheuttaa sen, että kondomi lipsahtaa sormista. Pienestä sähläyksestä ei kuitenkaan kannata harmistua. Kondomin laittamista voi harjoitella niin paljon kuin haluaa. Kondomin käyttöä voi harjoitella yksin tai kumppanin kanssa yhdessä.

Ratkaisu:

Jos kondomin käytöstä tulee iho-oireita, syynä voi olla luonnonkumiallergia eli lateksiallergia. Tällöin kannattaa kokeilla lateksittomia kondomeja, jotka on usein valmistettu polyuretaanimuovista. Lateksittomat kondomit ovat usein myös ohuita kondomeja.

Jos intiimialueille tulee iho-oireita, kannattaa mennä terveydenhoitajan tai lääkärinvastaanotolle näyttämään ongelmakohtaa, jotta oireita voidaan hoitaa asianmukaisella tavalla.

Intiimialueiden iho on herkkää. Seksissä hankauksen seurauksena voi aiheutua kirvelyä tai ihon ärsytystä. Vinkki! Liukuvoiteen käyttö ehkäisee ihon rikkoutumista ja lisää nautintoa.

Ratkaisu:

Asenne kohdilleen! Kondomin käyttö on arvostettava asia ja osoittaa, että olet kiinnostunut omasta ja kumppanisi terveydestä. Henkilöä, joka osaa käyttää itsevarmasti kondomia, pidetään usein taitavana seksikumppanina. Kondomeja kannattaa pitää mukana useampia kuin yksi ja niitä kannattaa säilyttää paikoissa, joista ne voi ottaa helposti esiin. Kondomin käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen, niin pakkauksen avaaminen ja kondomin paikalleen laittaminen käy sujuvammin.

Jos kerran on sählännyt kondomin kanssa, siitä ei kannata lannistua. Vain harjoittelemalla oppii!

Jos mahdollista, kumppanin kanssa kannattaa keskustella ehkäisyn tarpeesta jo ennen varsinaista seksitilannetta.

Uuden kumppanin kanssa on hyvä luottaa kondomiin. Kondomi on paras ja ainoa tapa suojautua seksitaudeilta ja mahdolliselta ei-toivotulta raskaudelta.

Tuntuuko kondomien ostaminen ahdistavalta? Muista, että myyjän työtehtävänsä on palvella asiakasta, ei tarkkailla ostoksia. Jos kondomien ostaminen kaupasta tai apteekista tuntuu edelleen haastavalta – ei hätää! Voit ostaa kondomit myös verkkokaupoista, jolloin voit rauhassa tutustua erilaisiin kondomivaihtoehtoihin, ominaisuuksiin ja mittoihin, ja tehdä päätöstä omassa rauhassa.

Ratkaisu:

Seksitaudit voivat tarttua suuseksin kautta suuhun tai sukuelimiin. Suuseksissä käytetään peniksen päällä kondomia ja emättimen ja anaalin päällä suuseksisuojaa, jota voidaan nimittää myös nuolemisliinaksi. Suuseksisuojia saa verkkokaupoista tai sellaisen voi tehdä kondomista. Suuseksisuoja tehdään kondomista näin: leikkaa saksilla kondomin huppu pois ja leikkaa sitten pitkä sivu auki. Levittämällä kondomin auki saat kondomista tehdyn liinan, joka asetetaan häpyhuulien tai peräaukon päälle. Tämän jälkeen aluetta voi nuolla turvallisin mielin. Katso ohjeet suuseksisuojan tekemiseen videolta.

Vinkki! Suuseksissä voi kokeilla myös makukondomeja.

Ratkaisu:

Hyvä seksi tuntuu hyvältä ajatukselta ennen seksiä, se tuntuu hyvältä seksin aikana ja siitä jää hyvä mieli. Jos seksi sattuu useampana kertana, on syytä selvittää tilannetta.

1. Seksissä on erittäin tärkeää suostumus seksiin. Seksi on aina vapaaehtoista ja molemminpuolista. Tärkeää on antaa tilanteelle ja oman kehon kuuntelemiselle aikaa. Anna itsellesi lupa mielihyvän tunteisiin. Ihmiset kiihottuvat monin eri tavoin. Seksiä on monenlaista. Yhdessä kumppanin kanssa voi kokeilla, millaiset seksitavat tuntuvat luontevilta ja nautinnollisilta.  Voit myös opastaa kumppaniasi koskemaan itseäsi tavalla, joka tuntuu sinusta hyvältä. Kaikkea seksiä ei tarvitse kokeilla ja seksin voi aina keskeyttää. Seksiä ei ole koskaan velvollisuus tai pakko harrastaa.

2. Liukuvoidetta kannattaa kokeilla nautinnon lisäämiseksi kaikissa seksitavoissa. Liukuvoide toimii hyvin itsetyydytyksessä ja käsin hyväilyssä. Anaaliyhdynnässä liukuvoiteen käyttö on ehdoton. Liukuvoiteen määrässä ei kannata säästellä!

3. Sattuuko seksi vain, kun käytössä on kondomi? Kyseessä voi olla lateksiallergia. Kokeile lateksittomia kondomivaihtoehtoja. Lateksiton kondomi on yleensä hieman kalliimpi, mutta myös tavallista kondomia ohuempi ja pehmeäntuntuisempi.

4. Jos seksi sattuu kaikista kokeiluista huolimatta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. On hyvä selvittää, onko kyseessä jokin tulehdus tai seksitauti. Kun on varmistettu, ettei seksitauteja ole, voi varata ajan gynekologille (naistentaudit) tai urologille (erikoistunut miesten sukuelinten toimintahäiriöihin ja sairauksiin).

Ratkaisu:

Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan ja siihen liittyvistä asioista. Sinulla on myös oikeus saada tietoa esimerkiksi ehkäisystä. Jos vanhemmalla on kielteinen suhtautuminen seurusteluun, seksiin tai ehkäisyn käyttöön, voi asiasta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Neuvoa voi kysyä myös justwearit.fi sivuston nettineuvonnasta tai chat-palvelun kautta. (linkki)

On myös hyvä huomioida, että kondomeihin tutustuminen ei tarkoita sitä, että pitäisi samalla aloittaa aktiivinen seksielämä jonkun kanssa. Kondomeihin on hyvä tutustua ja harjoitella niiden käyttöä hyvissä ajoin itsekseen, jotta tarvittaessa kondomin käyttö sujuu myöhemmin tositilanteessa luontevasti. Tämän voi tarvittaessa selventää vanhemmalle, jos hän miettii, miksi sinulla on kondomeja.

Seksileluja voi käyttää nautinnon lisäämiseksi itsetyydytyksessä tai muiden seksiin osallistuvien kanssa. Seksileluja käyttämällä voi olla myös sellaista seksiä, mitä muuten ei välttämättä voisi. Seksilelujen kanssa liukuvoiteen käyttö on erittäin suositeltavaa. Seksilelujen, kuten dildojen ja anustappien päällä myös kondomin käyttö on tarpeen, jos hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu.

Mikäli seksilelulla on useampi kuin yksi käyttäjä, se tulee pestä käyttäjien välillä tai käyttää kondomia ja liukuvoidetta lelun päällä ja vaihtaa kondomi, kun hyväiltävänä oleva henkilö vaihtuu. Kondomi tulee vaihtaa myös siirrettäessä lelua emättimen ja peräaukon välillä.

Seksileluja on valtavasti erilaisia. Pääsääntöisesti vain kokeilemalla voi tietää, mikä tuntuu itselle sopivalta ja hyvältä. Seksiin ei kuitenkaan tarvitse kuulua leluja tai apuvälineitä.