X

Klamydia

KLAMYDIA

Mikä tauti? Klamydia on Suomessa yleisin seksitauti. Klamydiaa todetaan vuosittain n. 14 000 tapausta. Klamydia on bakteeriperäinen tauti. Se tarttuu herkästi suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä. Klamydia voi tarttua myös seksilelujen yhteiskäytössä.

Milloin testiin? noin 2 viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Miten todetaan? Virtsanäyte tai viljelynäyte virtsaputken suulta, emättimestä, nielusta tai peräaukosta. Seksitapa määrittää sen, miten testi otetaan.

Miten hoidetaan? Klamydia hoidetaan antibiooteilla. Kontrollinäyte on otettava n. 1 kk hoidon jälkeen. Myös seksikumppanin on tärkeää käydä testeissä.

Muita huomioita? Seksitaudit tarttuvat useimmiten henkilöiltä, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Seksitaudit eivät näy päällepäin. Seksitaudit ovat usein oireettomia. Testeihin menemistä ei kannata odotuttaa sen vuoksi, ettei oireita ole. Se, että käy säännöllisesti seksitautitesteissä on hyvä asia. Se kertoo, että haluaa huolehtia omasta ja kumppaneiden seksuaalisesta hyvinvoinnista. Uuden kumppanin kanssa voi käydä seksitautitesteissä vaikka yhdessä.