X

Klamydia

Klamydia on yleinen seksitauti, joka on lääkkeillä parannettavissa!

Mikä tauti? 

Klamydia on Suomessa kondylooman ja genitaaliherpeksen lisäksi yleisimpiä seksitauteja. Uusia tartuntoja todetaan vuosittain n. 14 000. Klamydia on bakteeriperäinen tauti, joka tarttuu herkästi suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä. Klamydia voi tarttua myös seksilelujen yhteiskäytössä.

Milloin testiin? Klamydian voi testata noin 2 viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Mitä oireita? Klamydiatartunta on usein oireeton. Mikäli oireita ilmaantuu, ne voivat olla esimerkiksi virtsakirvelyä, valkovuodon lisääntymistä, epätavallista vuotoa virtsaputkesta, alavatsakipuja (mikäli tulehdus levinnyt kohdun limakalvoille). Nieluklamydia voi olla oireeton tai vähäoireinen, oireena voi olla kurkkukipua. Peräaukossa oleva tartunta voi oireilla kirvelynä.

Miten testataan? Klamydia testataan virtsanäytteestä tai viljelynäytteestä, joka otetaan virtsaputken suulta, emättimestä, nielusta tai peräaukosta. Se, minkälaista seksiä on ollut, määrittää sen, miten testi otetaan. On tärkeä kertoa näytteenottotilanteessa, minkälaista seksiä on ollut, jotta testit osataan ottaa oikein.

Seksitautitestejä voi nykyään testata myös kotona pääosin virtsanäytteestä. On hyvä muistaa, että virtsanäytteestä ei voi todeta nielussa tai peräaukossa olevaa klamydiatartuntaa.

Miten hoidetaan? Klamydia hoidetaan klamydian hoitoon tarkoitetuilla antibiooteilla, jotka määrää aina lääkäri. Kuukauden kuluttua antibioottikuurin päättymisestä otetaan uusi näyte, josta todetaan, onko klamydia parantunut. Myös seksikumppanin on tärkeää käydä testeissä ja toistensa kanssa seksiä harrastavien kumppanusten klamydia on hyvä hoitaa samaan aikaan. Seksiä on hyvä välttää viikon ajan hoidon alkamisesta ja kondomia on käytettävä jälkitarkastukseen asti.

Muita huomioita? Klamydia voi hoitamattomana aiheuttaa tulehduksen, josta voi seurata pahimmillaan lapsettomuutta. Klamydia, kuten muutkin seksitaudit, tarttuvat useimmiten henkilöltä, joka ei tiedä, että hänellä on tartunta, sillä seksitautitartunnat ovat usein oireettomia. Testeihin menemistä ei kannata odottaa sen vuoksi, ettei oireita ole. Seksitautitesteihin kannattaa hakeutua, jos on ollut seksiä ilman kondomia ja kumppanin seksitautistatus ei ole tiedossa. Klamydian testaaminen ja hoitaminen on maksutonta kunnallisessa terveydenhuollossa, esimerkiksi omalla terveysasemalla.

Seksitautitesteissä käyminen kertoo halusta huolehtia omasta ja kumppanin/kumppaneiden seksuaalisesta hyvinvoinnista. Uuden kumppanin kanssa voi käydä seksitautitesteissä esimerkiksi yhdessä ja tarvittaessa testeissä voi käydä säännöllisin väliajoin.