X

Hiv

Hiv on hi-viruksen aiheuttaman krooninen sairaus. Hiviin on olemassa tehokas lääkehoito, jonka ansiosta tartunnan saanut voi elää tavallista, oman näköistään elämää. Lääkitys ei poista virusta elimistöstä, mutta laskee virusmäärät niin alhaiseksi että tartunnan saanut pysyy terveenä. Ilman hoitoa hiv-tartunnan saaneen oma puolustusjärjestelmä heikkenee vähitellen.

Hiv-tartunta ei estä perheen perustamista, työskentelyä tai harrastamista, eikä seksuaalisuuden toteuttamista. Kun tartunnan saaneella on toimiva hiv-lääkitys, hän ei voi tartuttaa hiviä eteenpäin suojaamattomassa seksissä. Lue lisää täältä.

Miten tarttuu? Emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Pieni tartunnan riski on suuseksissä sillä osapuolella, joka saa viruspitoista emätineritettä, siemennestettä tai esiliukastetta suuhun.

Milloin testiin? Noin 1-3kk suojaamattoman seksin jälkeen.

Miten todetaan? Hiv testataan verestä.

Miten hoidetaan? Hi-virusta ei voida kokonaan poistaa elimistöstä, mutta hiviin on olemassa tehokas lääkehoito. Lääkityksen ansioista hiv-tartunnan saanut voi elää omannäköistä elämää, esimerkiksi opiskella, matkustaa, käydä töissä, solmia ihmissuhteita ja perustaa perheen.

Muita huomioita? Toimivalla hiv-lääkityksellä oleva henkilö ei voi tartuttaa hiviä suojaamattomassakaan seksissä.

Hiv ja aids eivät ole sama asia ja hiv ei johda aidsiin, mikäli tartunnan saanut saa lääkehoidon ajoissa. Aids on hoitamattoman hiv-infektion vaihe. Tällöin ihmisen puolustusjärjestelmä on heikentynyt ja elimistön vastustuskyky tauteja vastaan on huonontuntu. Ihminen sairastuu tämän vuoksi vakavasti ja ilman hoitoa aids on henkeä uhkaava tila. Kuitenkin myös aids-vaiheeseen edennyttä tartuntaa voidaan hoitaa tehokkaasti.