X

Hiv

Hiv, eli ihmisen immuunikatovirus (Human Immunodeficiendy Virus) on hi-viruksen aiheuttaman krooninen sairaus. Hiviin on olemassa tehokas lääkehoito, jonka ansiosta tartunnan saanut voi elää tavallista elämää. Lääkitys ei poista virusta elimistöstä, mutta laskee virusmäärät niin alhaiseksi, että tartunnan saanut pysyy terveenä. Ilman hoitoa hiv-tartunnan saaneen oma puolustusjärjestelmä heikkenee vähitellen.

Hiv-tartunta ei estä perheen perustamista, työskentelyä tai harrastamista, eikä seksuaalisuuden toteuttamista. Kun tartunnan saaneella on toimiva hiv-lääkitys, jonka ansiosta virustasot laskevat niin alhaiseksi, että hiv ei tartu seksissä ilman kondomia.  Lue lisää täältä.

Miten tarttuu? Emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia. Pieni tartunnan riski on suuseksissä, sillä osapuolella, joka saa viruspitoista emätineritettä, siemennestettä tai esiliukastetta suuhun. Hiv ei tartu seksissä ilman kondomia hiv-tartunnan saaneelta henkilöltä, joka on toimilla hiv-lääkityksellä.

Miten ehkäistään? Hiviltä ehkäistään käyttämällä kondomia emätin- ja anaaliyhdynnässä, sekä suuseksisuojaa tai kondomia suuseksissä. Hiviin on olemassa ennaltaehkäisevä lääkitys prep,  lue lisää prepistä täältä.

Mitä oireita? Tartunnan saaneista vain noin puolet saa ensioireita hiv-tartunnan saatuaan. Ensioireet ovat flunssan kaltaisia ja oireista tai oireettomuudesta ei voi todeta hiv-tartuntaa. Vain hiv-testissä käymällä voi saada tiedon hiv-tartunnasta.

Milloin testiin? Hiv testataan verestä testaamalla vereen muodostuvia hivin vasta-aineita tai antigeenejä. Hiv-testiin voi hakeutua jo 1 kk kuluttua seksitilanteesta, mutta hiv-testi on varma, kun seksitilanteesta on kulunut 3 kk. Testaus on maksutonta julkisessa terveydenhuollossa ja testiin pääsee terveysaseman, sukupuolitautien poliklinikoiden, yksityisten terveyasemien, opiskelijaterveydenhuollon kautta, sekä Hivpointin ja SPR:n testauspalveluiden kautta.

Miten hoidetaan? Hi-virusta ei voida kokonaan poistaa elimistöstä, mutta hiviin on olemassa tehokas lääkehoito, antiretroviraalilääkitys. Lääkityksen ansioista hiv-tartunnan saanut voi elää omannäköistään elämää.

Mikä on aids? Hiv ja aids eivät ole sama asia ja hiv ei johda aidsiin, mikäli tartunnan saanut aloittaa lääkityksen. Aids on hoitamattoman hiv-infektion vaihe. Tällöin ihmisen puolustusjärjestelmä on heikentynyt ja elimistön vastustuskyky tauteja vastaan on huonontuntu. Ihminen sairastuu tämän vuoksi vakavasti ja ilman hoitoa aids on henkeä uhkaava tila. Kuitenkin myös aids-vaiheeseen edennyttä tartuntaa voidaan hoitaa tehokkaasti.

Muita huomioita?  Hiv-tartunnan saaneelle itse sairautta vaikeampi asia voivat olla muiden ihmisten väärät tiedot ja ennakkoluulot hivistä ja hivin kanssa elävistä ihmisistä. Sillä, miten hiviin reagoidaan, on paljon merkitystä. Mikäli saa tiedon läheisen, tuttavan tai ystävän hiv-tartunnasta, on tärkeää suhtautua rauhallisesti ja kunnioittavasti ja etsiä tuoreinta tietoa hivistä. On tärkeä muistaa, että hiv ei tartu missään arkipäiväisissä tilanteissa eikä seksitilanteissa

Lisää tietoa hivistä:

Hivpoint

Positiiviset ry