X

Herpes

Sukuelinherpes (genitaaliherpes) on krooninen herpesvirusten aiheuttama seksitauti. Sukuelinherpes on hyvin yleinen seksitauti. Tyypillisesti sukuelinherpes ilmenee rakkuloina, kipuna ja punoituksena sukuelinten alueella. Herpeksen voi saada suuseksissä myös suun alueelle.

Miten tarttuu? Sukuelinherpes tarttuu seksikontaktissa ilman kondomia. Sukuelinherpes tarttuu erityisesti oireisessa vaiheessa, mutta voi tarttua myös kun oireita ei ole. Herpes voi tarttua rakkulasta käsien välityksellä myös suuhun tai silmiin.

Milloin testiin? Herpestä ei testata, vaan sukupuoliherpes todetaan oireiden perusteella ja herpestä ei testata.

Miten todetaan? Herpes todetaan oireiden perusteella. Sukuelinherpeksen ensioireet alkavat yleensä 4-14 vuorokautta tartunnan jälkeen. Ensioireisiin kuuluu kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja ja sukuelinten alueelle tulee kirvelyä ja rakkuloita ja haavaumia. Ensioireet kestävät muutaman viikon. Yleensä sukuelinherpestartunta tunnistetaan oireiden perusteella, mutta sukuelinherpestartunta voi olla oireetonkin.

Miten hoidetaan? Herpes on krooninen seksitauti. Kerran saatu tartunta jää elimistöön ja sitä ei voida poistaa elimistöstä. Osalla kerran saatu virus ei koskaan uusi tai oireile, mutta noin 80 % tartunnan saaneilla sukuelinherpes oireilee jaksottain uusiutuvasti. Herpekseen on olemassa lääkehoito, jolla oireita voidaan lievittää ja oirejaksoa lyhentää.

Muita huomioita? Kerran saatu herpestartunta jää lopullisesti elimistöön, koska virusta ei voida lääkehoidolla tai muulla hoitotoimenpiteellä poistaa. Herpes on kuitenkin hyvin yleinen tauti, jonka kanssa voi elämää ihan tavallista elämää.  Osalla kerran saatu virus ei koskaan uusi tai oireile, mutta noin 80% tartunnan saaneilla genitaaliherpes oireilee jaksoittain.

Herpes tarttuu erityisen helposti oireisessa, eli rakkulaisessa vaiheessa, mutta herpes voi tarttua myös henkilöltä, jolla ei ole oireita. Uuden kumppanin kanssa kondomin käyttö on ainoa tapa suojautua tartunnalta. Vakituisessa suhteessa on hyvä keskustella kumppanin kanssa ehkäisyn käytöstä seksitilanteissa ja tehdä suhteelle sopiva päätös.