X

Genitaaliherpes

Mikä tauti? Genitaaliherpes kuuluu Suomessa kolmen yleisimmän seksitaudin joukkoon. Se on herpes simplex -virusten (tyypit 1 ja 2) aiheuttama krooninen seksiteitse tarttuva infektio. Herpesvirusta ei voida poistaa elimistöstä, mutta viruslääkkeillä oireita voidaan lievittää ja viruksen erittymisaikaa voidaan lyhentää, jolla on merkitystä seksitaudin tarttuvuuden kannalta. Tyypillisesti genitaaliherpes ilmenee rakkuloina, kipuna, kirvelynä ja punoituksena sekä rikkoumina sukuelinten alueella. Genitaaliherpestä esiintyy myös suun alueella.

Miten tarttuu? Genitaaliherpes tarttuu emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja suuseksissä herpesviruksen voi tartuttaa suun alueelta kumppanin genitaaleihin tai toisin päin. Herpesvirus tarttuu etenkin oireisessa vaiheessa, mutta yli puolet genitaaliherpestartunnoista saadaan oireettomalta tai tartunnastaan tietämättömältä kumppanilta. Satunnaisissa seksisuhteissa kondomin käyttäminen on ainoa keino ehkäistä seksitaudin tarttuminen. Kondomi ei anna kuitenkaan 100% suojaa herpesvirukselta.

Milloin testiin? Genitaaliherpestä ei ole testata ilman oireita. Genitaaliherpes todetaan oireiden perusteella. Mikäli genitaaliherpekseen viittaavia oireita ilmenee, kannattaa varata aika terveyskeskukseen tai käydä sukupuolitautien poliklinikalla.

Miten todetaan? Genitaaliherpes todetaan pääsääntöisesti oireiden perusteella. Epäselvissä tapauksissa oireisessa vaiheessa laboratoriossa voidaan ottaa viljelynäyte, josta herpesvirus voidaan todeta. Tyypillisessä genitaaliherpeksessä ensioireet alkavat yleensä 4-14 vuorokautta tartunnan jälkeen. Ensimmäinen oirejakso voi olla kivulias, sukuelinten alueella kirvelyä, rakkuloita, haavaumia ja kutinaa ja yleisoireina voi esiintyä kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja. Ensioireet kestävät 1-3 viikkoon. Genitaaliherpes voi olla myös hyvin vähäoireinen tai tartunta voi olla myös oireeton, jolloin tarttumisajankohtaa on vaikea myöhemmin selvittää. Useimmiten ensimmäinen oirejakso on oireiltaan vaikein. Suurimmalla osalla genitaaliherpes uusiutuu jossain vaiheessa, mutta oireet ovat usein lievempiä ja lyhytkestoisempia.

Miten hoidetaan? Genitaaliherpestä hoidetaan viruslääkkeillä, jotka aloitetaan yleensä mahdollisimman pian toteamisen jälkeen. Viruslääkkeet estävät herpes simplex -viruksen lisääntymistä. Niillä voidaan lieventää oireita ja lyhentää taudin kestoa, mutta ne eivät poista virusta elimistöstä. Genitaaliherpeksen uusiutuminen on yksilöllistä. Kaikilla herpes ei uusiudu ensimmäisen oirejakson jälkeen, mutta noin 80 % herpesvirus toistuu ensimmäisen kerran jälkeen. Jos herpes uusii tiheään ja on kivulias, voidaan tapauskohtaisesti aloittaa estohoito, jossa huomioidaan tartunnan saaneen tarpeet, oireiden voimakkuus ja kesto sekä elämäntilanne.

Muita huomioita? Vaikka kerran saatu genitaaliherpestartunta jää lopullisesti elimistöön, on hyvä muistaa, että herpesvirus on hyvin yleinen. Genitaaliherpes ei määritä ketään ihmisenä. Herpesviruksen kanssa voi elää tavallista elämää, muodostaa parisuhteen, perheen ja olla seksisuhteissa muiden kanssa. Satunnaisissa seksikontakteissa tärkeää on muistaa kondomin ja suuseksisuojan käyttö. Vakituisen kumppanin kanssa on syytä keskustella ja käydä läpi sen mahdollisuus, että ilman kondomia tai suuseksisuojaa toinen voi saada tartunnan. Huomioitava asia herpes-tartunnan saaneella on myös se, että herpes tarttuu erityisen helposti oireisessa eli rakkulavaiheessa, jonka aikana on hyvä kiinnittää erityistä huomiota käsien pesuun, hygieniaan ja kondomin ja suuseksisuojan käyttöön, tai vaihtoehtoisesti tässä vaiheessa välttää seksikontaktia tarttuvuuden vähentämiseksi.