X

Milloin ja minne seksitautitesteihin

Miten seksitaudit tarttuvat?

Hiv ja muut seksitaudit voivat tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia sekä suuseksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa.

Lue lisää – Seksiä on monenlaista.

Milloin seksitautitestiin pitää hakeutua?

Seksitaudit on tärkeää testata ja hoitaa ajoissa. Suojaamattoman seksin jälkeen testeihin kannattaa mennä, vaikka oireita ei olisi, sillä suurin osa seksitaudeista on oireettomia.
Hoitamattomana seksitauti voi myöhemmin aiheuttaa ikäviä seurauksia, kuten tulehduksia tai lapsettomuutta.

Klamydia ja tippuri voidaan testata 1-2 viikkoa suojaamattoman seksikontaktin jälkeen.

Hiv voidaan testata 1-3 kuukauden kuluttua suojaamattomasta seksistä. Kuppa-testiin voi hakeutua 3-8 viikkoa suojaamattoman seksikontaktin jälkeen.

Vinkki! Käykää uuden kumppanin kanssa yhdessä seksitautitesteissä.

Minne seksitautitestiin?

Hakeudu rohkeasti seksitautitesteihin esimerkiksi koulu- tai opiskelijaterveydenhuoltoon, sukupuolitautien poliklinikalle tai terveysasemalle.

helppoa, nopeaa ja maksutonta!

Muista kertoa vastaanotolla, millaista seksiä sinulla on ollut, jotta näyte osataan ottaa oikeasta paikasta.

Seksitavasta riippuen otetaan virtsanäyte tai näyte virtsaputken suulta, emättimestä, nielusta tai peräaukosta. Emätinyhdynnän jälkeen otetaan virtsanäyte. Tämä näyte voidaan ottaa myös virtsaputken suulta tai emättimestä. Anaaliyhdynnän jälkeen vastaanottavalta osapuolelta näyte otetaan peräaukosta. Jos on antanut kumppanille suuseksiä eli imenyt tai nuollut toisen sukuelimiä, klamydia- ja tippurinäyte tulee ottaa nielusta. Hiv ja kuppa testataan aina verestä. Herpes ja kondylooma todetaan oireiden perusteella.