X

Anaaliseksi

Anaaliseksistä voi nauttia kuka tahansa sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

 

Anaaliseksi voi tuntua monelle sopivalta seksitavalta, sillä se ei ole riippuvaista sukupuolesta tai genitaaleista.  Peräaukon ympärillä olevalla alueella ja peräaukon sisällä on paljon hermoja, ja näiden alueiden stimulointi voi tuntua hyvältä. Anaaliseksiä on monenlaista. Se, mikä yhdistää kaikkea anaaliseksiä, on se, että kannattaa aloittaa omia mieltymyksiä herkästi tunnustellen sekä anaalin alueeseen tutustuen.

Anaaliseksiin liittyvät harhaluulot

Anaaliseksi, joka usein mielletään vain anaaliyhdynnäksi, on vielä monella tapaa tabu. Olet ehkä törmännytkin yksipuoleiseen mielikuvaan anaaliseksistä, johon usein liitetään vielä epämiellyttävä kipu. Tosi asiassa kipu ei kuulu anaaliseksiin sen enempää kuin muussakaan seksissä. Kielteiset kokemukset anaaliseksissä liittyvät useimmiten siihen, ettei anaalialueeseen ole tutustuttu riittävästi tai seksissä on edetty liian taitamattomasti tai nopeasti. On sitten kiinnostunut anaaliseksistä tai ei, on hyvä oikoa näitä väärinkäsityksiä. Anaaliseksissä on kysymys kuitenkin seksuaalisesta nautinnosta ja mieltymyksestä.

Anaalin anatomia ja anaalin alueeseen tutustuminen

Anaalin anatomiaan tutustuminen usein auttaa nauttimaan anaaliseksistä. Peräukon ympärillä on eniten mielihyvää tuottavaa hermotusta. Heti peräaukon jälkeen alkaa muutaman sentin pituinen anaalikanava, joka päättyy peräsuolen alkuun. Peräsuolessa on vähemmän herkkyyttä kuin peräaukon ja anaalikanavan alueella, joten penetroivassa anaaliseksissä nautinto voi syntyä juuri sisään työntyvässä vaiheessa. Peräsuoli ei ole suora, vaan muodostaa S-muotoisen mutkan, joten penetroivassa anaaliseksissä työntymisen tulee olla hellävaraista ja toteutua oikeassa kulmassa. Anaalin etuseinämässä puolestaan sijaitsee peniksen omaavilla eturauhanen, jota voi hyväillä peräsuolen tai välilihan kautta. Välilihan alue alkaa genitaaleista ja päättyy peräaukkoon. Se on monelle herkkää aluetta ja sen hierominen voi tuottaa mielihyvää. Keskeistä anaaliseksistä nauttimiselle on lisäksi lantionpohjan lihasten paikantaminen ja säännölliset rentoutusharjoitukset (jännitystila-rentoutus).

Anaaliseksiä on monenlaista

Anaaliseksi on paljon muutakin kuin yhdyntä tai penetroituminen peräaukkoon. Pelkästään anaalin alueen sormella hyväileminen, puristaminen, suuteleminen tai nuoleminen (rimming) voi olla kiihottavaa ilman muunlaista anaaliseksiä. Anaalialueen hyväilemiseen ja kiihottamiseen on olemassa paljon erilaisia ja erikokoisia seksivälineitä, kuten tekopeniksiä, dildoja, anaalikuulia ja anustappeja. Tärkeää on aloittaa pienemmistä välineistä, ja huolehtia siitä, että väline ei vahingoita limakalvoja tai pääse luiskahtamaan kokonaan peräaukon sisään. Anaaliyhdynnässä penis työntyy peräaukkoon. Anaaliyhdyntään kannattaa valmistautua keskustelemalla kumppanin kanssa toiveista ja mahdollisista peloista liittyen yhdyntään. Tärkeää on varata riittävä aika hyväilyyn, rentoutumiseen ja kiihottumiseen. Anaaliyhdynnän aikana on hyvä seurata niin oman kehon tuntemuksia kuin kumppanin reaktioita. Asentoja anaaliyhdynnän harrastamiseen on useita, kokeilemalla ja kommunikoimalla voi selvittää omat ja kumppanin mieltymykset ja sopivimmat seksitavat. Anaaliseksissä liukuvoidetta tulee levittää runsaasti sekä peräaukkoon että seksivälineeseen, sormeen tai penikseen (tai kondomin päälle).

Seksitautien ehkäisy anaaliseksissä

Hiv ja muut seksitaudit voivat tarttua seksissä ilman kondomia. Anaaliyhdyntä ilman kondomia on hivin kannalta kaikkein tartuttavin seksitapa. Suurin hiv-riski on suojaamattomassa anaaliyhdynnässä vastaanottavalla (bottom) osapuolella, mutta hiv-tartunnan voi saada myös sisääntyöntyvä (top) osapuoli. Bakteeriperäiset seksitaudit, kuten klamydia, tippuri ja kuppa tarttuvat hiviä helpommin. Peräaukon nuoleminen eli rimming on hivin kannalta turvallista. Peräaukon nuolemisessa on silti riskinä klamydian tai tippurin tarttuminen nieluun, myös tartunta suusta peräaukkoon on mahdollinen. Lisäksi esimerkiksi A-hepatiitti ja eräät suolistobakteerit tai -loiset voivat tarttua peräaukkoa nuollessa. Riskiä voi olennaisesti vähentää käyttämällä suuseksisuojaa anaalin alueen päällä. Seksileluja käytettäessä on huomioitava, että mitä pidempi ja leveämpi seksilelu on, sitä suurempi on riski, että se rikkoo peräsuolen limakalvoja. Jos samoja seksileluja käyttää useampi kuin yksi ihminen, seksitautien tarttumisen voi estää laittamalla seksilelujen päälle uuden kondomin aina, kun käyttäjä vaihtuu, tai pesemällä ne huolellisesti lämpimällä vedellä käyttäjien välillä. Anaaliyhdynnässä on erityisen tärkeää käyttää kondomin lisäksi liukuvoidetta, eikä sen määrässä kannata säästää. Liukuvoidetta voi laittaa sekä kondomin päälle että peräukkoon.

Lue lisää anaaliseksistä Anaaliseksin ABC-oppaasta.