Blogi

Turvallisuus on osa nautinnollista seksiä!

Tänään vietetään Maailman Aids – päivää. Maailman Aids – päivän tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoisuutta hivistä ja aidsista sekä kampanjoida hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.

Maailmassa elää noin 35 miljoonaa hiv-positiivista ihmistä, joista 32,6 miljoonaa asuu kehittyvissä maissa. Hiv-tartunnat leviävät maailmalla nykyisin erityisesti 15–24 vuotiaiden nuorten keskuudessa. Hiv tarttuu pääosin suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä, sekä suojaamattomassa suuseksissä. Suurimmat syy hivin leviämiseen ovat heikot tiedot hivin tartuntatavoista, se, että kondomeita ei ole saatavilla ja kondomin käyttöön liittyvät käytännön hankaluudet ja asenteet. Tänään Maailman aids-päivänä haluamme muistuttaa, että jokaisella nuorella on oikeus nautinnollisiin, tyydyttäviin ja turvallisiin seksuaalisiin kokemuksiin.

Tänä vuonna Maailman aids-päivän teemana on monimuotoisuuden huomioiminen. Seksuaalioikeudet liittyvät kiinteästi tähän teemaan, niin kuin kaikkiin päivän ympärillä liikkuviin teemoihin. Seksuaalioikeudet koskevat kaikkia nuoria sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, kulttuurisesta ja uskonnollisesta taustasta tai vammaisuudesta huolimatta. Seksuaalioikeudet koskevat kaikkia elämän osa-alueita ja tässä on muutama esimerkki seksuaalioikeuksista:

  • Jokaisella nuorella on esimerkiksi oikeus päättää itse haluaako seksiä toisen ihmisen kanssa ja oikeus osoittaa seksuaalista halua ja toisaalta peräytyä seksuaalisista tilanteista missä tahansa vaiheessa.
  • Nuorella on itse oikeus päättää aikooko sitoutua parisuhteeseen ja hankkia lapsia vai ei.
  • Nuorella on oikeus oman seksuaalisen suuntautumisen mukaiseen seksuaalisuuteen ja oikeus saada tarpeeksi tietoa ja välineitä seksitautien ja raskauden ehkäisyyn.
  • Nuorella on ylipäätään oikeus saada tarpeeksi tietoa seksuaalisuudesta, jotta voi tehdä parhaat mahdolliset päätökset oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ja nuorella on oikeus nautinnollisiin, tyydyttäviin ja kaikin puolin turvallisiin seksuaalisiin kokemuksiin.

Siihen, että seksikokemus on nautinnollinen ja turvallinen, vaikuttavat monet asiat. Itsensä tunteminen ja hyvän itsetunnon rakentuminen ovat tärkeimpiä sen kannalta, uskaltaako pyytää itselle mieluisia asioita ja pitää omasta turvallisuudesta kiinni vaatimalla turvaseksiä ja kunnioittavaa seksiä. Tie nautinnolliseen ja turvalliseen seksuaalisuuteen toisen ihmisen kanssa kulkee aina itsensä hyväksymisen ja arvostamisen kautta.

Nautinnollisen ja turvallisen seksin kannalta on myös tärkeää, että on tarpeeksi tietoa seksistä ja seksitaudeilta suojautumisesta. Tietoa on saatavilla ja kannustamme kaikkia etsimään tietoa seksuaalisuudesta. Ajankohtaista tietoa seksistä ja turvallisesta seksistä saa netistä. Netissä erilaista tietoa ja asiantuntemusta löytyy laidasta laitaan ja turvallisia sivustoja ovat monien järjestöjen ja kuntien ylläpitämät sivut. Sivuilta justwearit.fi ja väestöliitto.fi/nuoret löytyy nuorille suunnattua tietoa seksuaalisuudesta ja turvaseksistä. Molemmilta sivuilta löytyy myös nettineuvonta, johon voi lähettää omia kysymyksiä.

Hyvää maailman aids-päivää!

<3 Anni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Täydennäthän alla olevan laskutoimituksen roskapostikommenttien estämisen vuoksi: *