Turvallisempaa seksiä

Seksitaudeilta suojautuminen

Hivin ja muiden seksitautien ennaltaehkäisyssä paras keino on kondomin ja liukuvoiteen käyttö emätin- tai anaaliyhdynnässä ja kondomin käyttö suuseksissä. Kondomista voi myös leikata suuseksisuojan, joka asetaan emättimen ja häpyhuulien päälle naista nuoltaessa. Suuseksisuojaa voi käyttää myös peräaukon nuolemisessa.

Kondomin käytössä on hyvä ottaa huomioon kondomin oikea koko, itselle miellyttävä malli ja liukuvoiteen käyttö. Erilaisia kondomeja on paljon ja itselle paras löytyy testaamalla. Yhden kondomin perusteella ei voi tehdä yleistyksiä kaikista kondomeista, vaan kannattaa kokeilla erilaisia, kunnes sopiva löytyy. Kondomeja voi kokeilla helposti itsetyydytyksen yhteydessä. Kondomia kannattaa pitää aina mukana, kaiken varalta. Niitä kannattaa pakata myös matkalaukkuun, sillä ulkomailla kondomeja ei välttämättä ole helposti saatavilla.

Kondomin kanssa käytetään vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Liukuvoiteen käyttö on sekä emätin- että varsinkin anaaliyhdynnässä tärkeää. Liukuvoide tekee seksistä nautinnollisempaa ja auttaa pitämään limakalvot ja kondomin ehjinä. Se sopii hyvin käytettäväksi myös itsetyydytyksen yhteydessä tai käsin hyväilyssä. Kondomeja ja liukuvoiteita voi ostaa ruokakaupoista, tavarataloista ja apteekeista tai tilata netistä. Neljä kertaa vuodessa tällä sivustolla on myös Tilaa kondomit –palvelu, jonka kautta voi tilata muutaman turvaseksipakkauksen (kondomi+liukuvoide) ilmaiseksi kotiin!

Koska haluat huolehtia itsestäsi, sinulla on oikeus vaatia huolenpitoa myös muilta. Kondominkäytöstä on siis hyvä puhua seksikumppanin tai -kumppaneiden kanssa ja sopia suojautumisesta yhdessä. Jos on parisuhteessa, voi kondomin käytöstä toki luopua sen jälkeen, kun molemmat ovat käyneet seksitautitesteissä ja heterosuhteessa on huolehdittu raskaudenehkäisystä muuten.